• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/In4s.net

17.10.2021

11:02

STOP POKUŠAJU OTIMANJA Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina SPC

TANJUG/GLAS ZAPADNE SRBIJE/ MARIJA MILOSEVIC

Balkan

STOP POKUŠAJU OTIMANJA Cetinjski manastir konačno upisan kao svojina SPC

Podeli vest

Uprava za katastar i državnu imovinu Cetinja donela je rešenje, kojim se imovina Cetinjskog manastira vodi kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, saznaje IN4S, čime je stavljena definitivna tačka na pokušaje davanja manastira u ruke kanonski nepriznatoj CPC i otuđenja njegove imovine

Uprava za katastar i državnu imovinu, područna jedinica Cetinje, postupajući po zahtevu Mitropolije crnogorsko primorske a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, donela je rešenje, kojim se imovina Cetinjskog manastira opet vodi kao svojina Mitropolije, saznaje IN4S.
Naime, ovim rešenjem od 15. oktobra 2021. godine, vrši se ispravka greške nastala unosom podataka iz rešenja od 11. aprila 1996. godine, kada je u kompjutersku bazu podataka upisano "korišćenje" umesto "svojina" Mitropolije nad Manastirom Svetog Petra i objektima na katastarskim parcelama br. 4073, 4097, 4082/1, 4110 i 4119 u LN br 915 KO Cetinje 1.

Osnov promene je rešenje Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premera katastarskog klasiranja zemljišta i utvrđivanja stvarnih prava na nepokretnostima za KO Cetinje 1, br UP I 05-915 od 11. 4. 1996. godine, piše u rešenju u koje je IN4S imao uvid.


U obrazloženju rešenja, piše, da se MCP obratila ovom organu zahtevom za ispravku rešenja, 13. oktobra 2021, te da je proverom, utvrđeno da je došlo do greške prilikom kompjuterskog unosa, te se ovim rešenjem greške nastale 1996. godine, ispravljaju.
VD direktora Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić, u kratkoj izjavi za In4s.net, kazao je, da je rešenje doneto po zakonu, na način, što je ispravljena greška iz 1996. godine, i da će u narednom periodu biti ispravljene sve uočene greške, po službenoj dužnosti bez obzira o kom subjektu prava je reč.
- Pravo svojine je zagarantovano ustavom i međunarodnim konvencijama i ono se mora poštovati a zvanične evidencije koje vodi uprava za Katastar i državnu imoviinu moraju biti tačne - naglasio je Đurišić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Cetinjski manastir nisu pretresali, ali policiji je nešto drugo naređeno
Balkan

Cetinjski manastir nisu pretresali, ali policiji je nešto drugo naređeno

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) na Cetinju nije zahtevalo pretres Cetinjskog manastira, ali je, uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog, Upravi policije bilo urgentno naloženo da operativnim proverama utvrdi da li u manastiru ima naoružanih ljudi, izjavio je za "Pobjedu" rukovodilac ODT Duško Milanović

18.09.2021

09:47

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija