• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2021

16:45

HRVATI NE DAJU ĆIRILICU! Srbi u Vukovaru nemaju osnovna prava, oglasio se Boris Milošević!

Beta

Balkan

HRVATI NE DAJU ĆIRILICU! Srbi u Vukovaru nemaju osnovna prava, oglasio se Boris Milošević!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade RH Boris Milošević reagovao je na zaključke veća grada Vukovara kojim je odlučeno da ćirilica neće biti uvedena u javnu upotrebu

Još uvek se nisu stekli uslovi za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru, odlučeno je većinom glasova odbornika vukovarskog Gradskog veća koje je danas raspravljalo o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, podnošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Gradsko veće Vukovara većinom je glasova prihvatilo zaključak prema kojem dostignuti stepen razumevanja, solidarnosti, podnošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine još uvek nije u ravni koja bi bila dovoljna da se srpskoj zajednici u Vukovaru prošire prava koja se prvenstveno odnose na ravnopravnu upotrebu ćirilice na području grada.

Gradsko veće Vukovara, svakog oktobra prema odluci Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

Predsednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocenio je u raspravi kako građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva zagarantovana prava, a za nova se nisu stekli uslovi.

- Mišljenja sam da je podnošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dole, levo ili desno, mogao bi izazvati napetosti - kazao je Penava. Podsetio je kako već 10 godina Vukovarci osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom niti broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu.


Potpredsednik Vlade RH Boris Milošević reagujući na zaključke veća grada Vukovara je istakao:
- Veoma me žalosti da u 2021. godini nije došlo do sveukupnog poboljšanja i potpunog poštovanja prava srpske zajednice u Vukovaru. Ovakve odluke onih koji danas pretenduju da vode nacionalne politike su duboko pogrešne i loše za celu državu. Ove retrogradne tendencije imaju svrhu daljeg žigosanja čitave srpske zajednice.


Vukovar, a i cela Hrvatska je multinacionalna sredina i kao takva treba u svim svojim delovima da njeguje duh saradnje i ravnopravnosti između većinskog i manjinskih naroda. Mi imamo određene međunarodne obaveze kao zemlja članica EU, ali sve je to manje bitno u odnosu na poruke koje šaljemo našim narodima ovakvim odlukama i izjavama. Ovakve poruke samo služe da se otvaraju stare rane i podele među građanima. Veoma sam tužan što se vrtimo u začaranom krugu iz koga nikako da izadjemo - zaključio je Milošević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ćirilica na Ustavnom sudu Republike Srpske
Balkan

Ćirilica na Ustavnom sudu Republike Srpske

Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma biće prosleđen Ustavnom sudu Republike Srpske, nakon što na sednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Veća naroda Republike Srpske nije postignuta saglasnost

16.10.2021

08:57

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija