• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

08.11.2021

18:11

SARAJEVO JE ŽELELO DA VIDI SVE OSIM OVOG! Amerika menja retoriku - Eskobar iznenadio Dodika, pažljivo slušao ŠTA MISLI SRPSKA! Bilo je i vreme...

Tanjug

Balkan

SARAJEVO JE ŽELELO DA VIDI SVE OSIM OVOG! Amerika menja retoriku - Eskobar iznenadio Dodika, pažljivo slušao ŠTA MISLI SRPSKA! Bilo je i vreme...

Podeli vest

Gabrijel Eskobar na sastanku sa Miloradom Dodikom nije pretio sankcijama, nego je fokus stavio na ekonomske inicijative i mir u regionu. Ono što je mogao čuti je nepokolebljiv stav RS: Ustav ćemo poštovati ali ne i prihvatiti faktičko stanje u BiH postignuto pravnim nasiljem visokih predstavnika

Sastanak Milorada Dodika sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD bacio je u drugi plan sastanke sa druga dva člana Predsedništva BiH. O njemu će Eskobar reći da je reč o sastanku koji su svi čekali, a Dodik precizirati: U odnosu na one sa Džaferovićem i Komšićem, ovo je bio razgovor džinova.

O tome šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, te sa kakvim očekivanjima je Gabrijel Eskobar došao u Bosnu i Hercegovinu, a sa kakvim će je napustiti razgovaramo sa Radovanom Kovačevićem, savetnikom srpskog člana Predsedništva BiH.

Pitanje o argumentima Eskobara na kojima polaže pravo na ovakvu vrstu intervencionizma posle sastanka postalo je izlišno. Eskobar, tvrdi Kovačević, nije nastupio ni sa kakvom grubošću, a priča o sankcijama koja je pratila njegove javne nastupe nije se našla na stolu. Na Dodikovo pitanje, kaže Kovačević, Eskobar je rekao da smatra da sankcije nisu najbolje rešenje i da je to nešto što može da remeti ekonomski napredak ovih prostora koji je od suštinskog značaja.

Eskobar i Dodik - nova retorika

Teme razgovora su se, navodi Kovačević, kretale od namera RS da zaštiti Ustavom zagarantovana prava do povratka oduzetih nadležnosti i čuvanja mira u Bosni.

- Milorad Dodik je ponovio da će RS poštovati važeći Ustav BiH, ali da ne može pristati na faktičko stanje u BiH koje je postignuto međunarodnim pravnim nasiljem visokih predstavnika i njihovih grubih intervencija u politički sistem u BiH, kao i nasiljem Ustavnog suda koji sa troje stranih sudija i dvojicom sudija Bošnjaka konstantno preglasa Srbe i Hrvate. To su stvari koje RS ne planira više da toleriše.

BUKTI RAT U MAKEDONIJI! MICKOSKI, GRUEVSKI I HODŽA PRAVE NOVU VLADU, Zaev poručuje da im neće dozvoliti da upropaste zemlju!

Gabrijel Eskobar je, kaže Kovačević, upoznat sa postupcima koje RS planira da uradi u narednom periodu kako bi zaštitila ustavnu poziciju i vratila ono što joj po Ustavu pripada.

- Dodik je rekao da će RS povući saglasnost koju je nekada, pod velikim pritiskom, dala za formiranje Oružanih snaga BiH, ali i da je spreman da dozvoli jedan vremenski period za razgovore u pokušaju da se dođe do rešenja koje bi moglo biti prihvatljivo za sve. Ukoliko ne bi došlo do dogovora, RS bi formirala svoju Vojsku. O svim drugi stvarima, fiskalnom sistemu i pravosuđu, ići ćemo u Narodnu Skupštinu RS i veoma jasno završiti procedure.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

O razumevanju Eskobara za sve stavove Republike Srpske, nema govora, ali činjenica je, navodi Kovačević da su oni potpuno pogrešno bili informisani.

- Posle jasno izrečenih stavova Milorada Dodika, situacija se polako menja.

Kakva je to ekonomija?

O inicijativi da se BiH priključe Otvorenom Balkanu, kao i reakciji predstavnika bošnjačkog konstitutivnog naroda koji su u tome prepoznali nekakvo srpsko povezivanje i srpski svet, Dodik je takođe upoznao Eskobara.

- Dodik je naglasio da RS nikada nije bila zatvorena za ekonomske inicijative ne samo u regionu nego i u BiH, da je uvek glasala za sve ekonomske projekte u BiH ali da su na žalost veoma često takve projekte u RS bivali blokirani iz Federacije . Dodik je upoznao Eskobara sa činjenicom da je preko dvesta odluka o koncesijama doneseno u Federaciji BiH i da RS nikada nije pravila problem, dok značajnu regionalnu inicijativu hidroelektranu Buk Bijela koja bi zajedničkom investicijom Republike Srbije i Republike Srpske trebalo da bude realizovana- Bošnjaci blokiraju. Predsednik je pitao: Kakva je to ekonomija i kakva je to priča o ekonomiji.

AMERI SU OVO KRILI KAO "ZMIJA NOGE", ZAHAROVA OTKRILA KAKO JE NULANDOVA NAPUSTILA MOSKVU! Dobila je konkretan zadatak, sada SAD znaju šta moraju...

Kada je reč o visokom predstavniku, stavovi su jasni, kaže Kovačević. Kratko je spomenuto da se stav RS po tom pitanju neće promeniti.

Važan konsenzus svih političkih činilaca u RS

Razgovor Gabrijela Eskobara sa omladinskim aktivistima bio je uvod u sastanke sa članovima Predsedništva BiH. Na pitanje koliko ovaj silazak u civilini sektor kao i priznanje da ima komunikaciju sa opozicijom u RS, razobličava ne samo namere SAD već i poslušnike u BiH, Kovačević kaže da su se poklopila priznanja Eskobara da ima određenu komunikaciju sa određenim političkim predstavnicima u RS sa izostankom opozicije RS na glasanju povodom odluke o vetu koju je doneo Milorad Dodik.

- Na ovaj način opozicija RS je omogućila Bošnjacima da donose odluke na štetu RS i da preglasavaju RS. To su stvari koje imaju za nameru da oslabe pozicije RS i generalno srpskog naroda. Mi u svakom mogućem trenutku pozivamo predstavnike opozicije RS da budemo jedinstveni po ključnim pitanjima. Pred RS su značajni dani. Ovo je istorijski period u kojem RS ima jasnu, nedvosmilenu nameru da se bori za svoju poziciju, ustavni položaj i da vrati nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju.

Foto: Narodna skupština Republike Srpske

Rezimirajući značaj sastanka zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD sa srpskim članom Predsedništva BiH, Kovačević kaže da je stav RS nepromenjen - u BiH stvari se mogu rešavati samo unutrašnjim dijalogom. Nešto drugačije misle, dodaje, predstavnici bosanskog konstitutivnog naroda koji poput Albanaca na Kosmetu, očekuju da neko drugi sa strane reši njihove probleme i ispuni očekivanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rokii

pre 2 godine

Sve čese vidjet na kraju nemojte se poslije pošutarit.

Borac R SRPSKE

pre 2 godine

Taj kovacevic je R Srpsku Nazivao R Sumska dok je bio u Lagundzinoj stranci.Zasto ne napisete sta je rekao Eskobar da se odluke moraju povuc. Jebo vam dodik sve zasto lopova toliko branite.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija