• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.11.2016

18:31

RAĐANJE NADE, PUTIN I TRAMP MENJAJU SVET! Na pomolu nova era dobrih odnosa Rusije i Amerike!

Vesti

RAĐANJE NADE, PUTIN I TRAMP MENJAJU SVET! Na pomolu nova era dobrih odnosa Rusije i Amerike!

Podeli vest

Ruski predsednik juče prvi čestitao republikancu pobedu na izborima, a novi lider SAD u svom prvom govoru obećao da će sarađivati sa svima, uključujući Rusiju

Novi američki predsednik Donald Tramp i ruski lider Vladimir Putin promeniće svet, saglasni su analitičari. Oni ističu da je Putin, uprkos lošim odnosima sa SAD, juče prvi čestitao Trampu pobedu na izborima, a da je republikanac u svom prvom govoru obećao da će sarađivati sa svima, uključujući Rusiju.

Ruka pomirenja

Predsednik Rusije izjavio je da je njegova zemlja u potpunosti spremna da obnovi odnose sa Amerikom nakon izbora Donalda Trampa za predsednika.

 

 

- Slušali smo predizborne izjave predsedničkog kandidata Donalda Trampa, koje su bile usmerene na obnavljanje odnosa između Moskve i Vašingtona. Razumemo da to neće biti lak put, uzimajući u obzir degradaciju u kojoj se, nažalost, nalaze odnosi SAD i Rusije - naveo je Putin.

On je, međutim, dodao da krivica zbog stanja bilateralnih odnosa ne leži na Rusiji.

 

 

- Nadam se da ćemo zajedničkim radom uspeti da rusko-američke odnose izvedemo iz krize. Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašington, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD - poručio je ruski predsednik.

AP PHOTO

Kako je Putin posebno naglasio, nada se da će SAD i Rusija zajednički raditi na pronalasku efikasnih odgovora na sve izazove globalne bezbednosti.

S druge strane, Tramp je u svom prvom govoru nakon velike pobede na izborima poručio svim zemljama u svetu da će pravično sarađivati.

 

 

- Želim da kažem svetu da ćemo, ako stavljamo interese Amerike na prvo mesto, sarađivati pravično sa svima - rekao je novi predsednik SAD.

Sukob dva mačo-tipa

Ruski analitičar Sergej Markov kaže da bi u saradnji Putina i Trampa moglo da bude problem to što su obojica mačo-tipovi.
- Iako je Tramp hvalio Putina na sva usta tokom kampanje, njih dvojica bi zapravo mogli da imaju jedan veliki problem. Putin je mačo-tip, baš kao i Tramp - rekao je Markov u šali.

Analitičari smatraju da je Trampov govor o saradnji bio najpre upućen ruskom predsedniku. Oni podsećaju da je republikanac tokom predizborne kampanje stalno ponavljao da želi da ima dobar odnos sa Putinom.

- Govorio je da želi dobre odnose sa Rusijom i da je Putin mnogo bolji i jači lider od Baraka Obame. Stalno je kritikovao Hilari Klinton, govoreći da ona želi da nastavi Obaminu politiku nasilja i optužio ih oboje za nastanak Islamske države (ISIS) - naveo je britanski analitičar Kir Džajls.

Padaju sankcije

On je dodao da će Tramp najverovatnije uspeti da ponovo uspostavi odnos s Rusijom i obeleži jednu novu eru.

 

 

- Tramp će verovatno imati realne, a ne fiktivne veze s Moskvom, kao prethodne administracije SAD. Verujem da će, čim uđe u Belu kuću u januaru, insistirati na ukidanju ekonomskih sankcija Moskvi. To će biti prilika da i Amerikanci i Rusi ublaže ratnu retoriku i verovatno će učiniti svet sigurnijim mestom za život - smatra Džajls.

AP PHOTO

Sa njim je saglasan i ruski politikolog Sergej Markov, koji kaže da će Putin i Tramp verovatno mnogo jednostavnije i brže doći do rešenja za Siriju.

- Novi američki predsednik je nekoliko puta ponovio da bi bilo bolje da sirijski predsednik Bašar el Asad ostane na vlasti nego da kontrolu preuzmu takozvani pobunjenici, među kojima su teroristi. Njegovo mišljenje o tome se ne razlikuje od Putinovog - rekao je Markov.

Prema njegovom mišljenju, Tramp će verovatno obustaviti američku vojnu pomoć teroristima, te će rat u Siriji možda uskoro biti i završen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Доналд...Само због овога... - ваљало Вас је изабрати...!! Коначно да свет уђе у еру мира, без "трзавица" и без вечите претње - уништењем ! Само ако то учините... испунили сте своју мисију пред ... - Богом...!! Ако се састанете са Путином на Аљасци (превлака копнена између Русије и Америке..!! Једино копно којим су САД-е и Русија - повезане!) испунићете и Велико Пророчанство...(и утврдити нашу Веру у Божанско управљање светом...!! ) а себи обезбедити... - бесмртност у историји човечанства...!! Доналд ако се састанете са Путином на Аљасци...знам онда, да сте обојица Божији изабраници... А што је већ ... - записано...!!

radovan

pre 7 godina

Beograd je odlično mesto za samit Putin- Tramp.  Mnogo toga bi bilo postignuto na neutralnoj zemlji. A i Srbija bi imala velike koristi. Zato vi vodje naše zemlje lobirajte za ovu ideju

Lala iz Banata

pre 7 godina

Записано је... да ће то бити на Аљасци... На...- Превлаци...!!

DS

pre 7 godina

Prethodni vladari SAD sa Klintonovima i Obamom kao marionetama su doveli SAD i svijet na rub nuklearnog rata i nakon izbora Trampa se ocekuje otopljavanje odnosa na relaciji Moskva-Washington sto pozdravlja cijeli normalni svijet. Tramp je obecao jednu novu i razumnu politiku prema Rusiju pa cemo vidjeti sta ce biti,ne treba trcati pred rudu.Za sada je sigurno da samo Rusija zeli red i mir u svijetu,a da zapadnim fasistima i imperijalistima taj mir ne odgovara jer sotona ne moze egzistirati bez tudje nevino prolivene krvi.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija