• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

24.03.2019

16:27

GENERAL IVAŠOV: JELJCIN JESTE IZDAJNIK, ali S-300 vam ne bi pomogao, TOLIKO VAS JE NATO ŽESTOKO GAĐAO!

Vesti

GENERAL IVAŠOV: JELJCIN JESTE IZDAJNIK, ali S-300 vam ne bi pomogao, TOLIKO VAS JE NATO ŽESTOKO GAĐAO!

Podeli vest

Amerikanci su stali na stranu albanskih terorista i bombardovali su Jugoslaviju, ne da bi, kako su tvrdili, sprečili humanitarnu katastrofu, nego da bi kaznili neposlušne Srbe. Jugoslavija im se nije uklapala u koncepciju jednopolarnog sveta, gde svi moraju da slušaju "jednog gazdu" iz Vašingtona. Demonizacija Srba kao naroda i predsednika Miloševića bila je u funkciji opravdavanja divljačkog bombardovanja civilnih objekata

Ovako govori penzionisani general-pukovnik Leonid Grigorijevič Ivašov (75), bivši rukovodilac Glavne uprave za međunarodnu saradnju ruskog generalštaba, sada najugledniji moskovski geopolitičar, profesor na Moskovskom institutu međunarodnih odnosa, na kojem se obrazuju ruske diplomate.

- Neposlušne Srbe Amerikanci i saveznici hteli su da stave u svojevrsni logor, da ih politički i ekonomski izoluju i, na kraju, fizički unište. Zato je ta moćna propaganda najvećih zapadnih medija stvorila sliku da su Albanci stradalnici. Trebalo je dosta vremena da prođe da bi na Zapadu shvatili kako su mnoge reportaže o tobožnjim stradanjima Albanaca na Kosovu bile dobro izrežirane - ističe general Ivašov.

Mnogi aktuelni albanski lideri najpre su bili na američkom spisku terorista, a potom postali njihovi saveznici.

- Tačno je da su Amerikanci za glavne saveznike u ratu protiv Srba angažovali narko-trgovce i razne kriminalce. Američkom rukovodstvu je bilo važno da stvori jedinice koje hoće da ratuju, i dobro su mu došli razni Tačiji i Haradinaji, koji su najpre za njih bili teroristi. Pentagon je planirao i kopnenu operaciju na Kosovu i Metohiji 1999, ali je imao problem da na to nagovori svoje saveznike. Dva su razloga za to: znali su da će ih dočekati spremna i motivisana srpska vojska i da će žrtava biti mnogo. Američki saveznici nisu bili spremni da ginu u ratu za Kosovo. Zbog toga se NATO i odlučio za danonoćno bombardovanje ne samo vojnih već i civilnih ciljeva, a hteli su da se ratosiljaju "starih" bombi.

Amerikanci sada javno kritikuju rukovodstvo Albanaca na Kosovu zbog korupcije i kršenja prava manjina. Otkud to?

- Prvo su demonizovali Srbe, mada su znali za albanske teroriste i njihove zločine. Sada, kada je na Kosovu i Metohiji ostao mali broj Srba, a teroristi na vlasti u Prištini obavili posao, Amerika počinje da menja retoriku. To nikoga ne treba da čudi. Vašingtonu ti banditi više nisu potrebni, i sada će pokušati da nađu "pogodnije i civilizovanije Albance" da rukovode lažnom državom. Beograd, svakako, ne bi trebalo da nasedne na ove "kadrovske promene" u Prištini i pomisli da će se situacija na Kosovu i Metohiji promeniti. Verujem da su srpski političari svesni toga da im "šargarepa" koju nude iz Vašingtona ne donosi ništa osim praznih obećanja, jer će se Albanci i dalje ponašati onako kako su im već dozvolili njihovi mentori iz SAD. 

Sukob s Černomirdinom

General Ivašov će biti zapamćen i po tome što se žestoko sukobljavao sa Viktorom Černomirdinom, koji je kao specijalni predstavnik Jeljcina dolazio da nagovara Slobodana Miloševića da potpiše Ahtisarijev predlog koji je značio kapitulaciju. Ivašov je upozoravao da ako ne bude srpske vojske na Kosovu, Beograd neće imati nikakvu kontrolu i izgubiće tu pokrajinu.

Hoće li Albanci stvoriti svoju vojsku na Kosovu, uprkos protivljenju jednog broja zemalja u Evropi?

- Evropa je postala bezvoljna i svoje interese slabo štiti. Većina evropskih zemalja ne želi da se suprotstavlja Vašingtonu. Ako Amerikanci smatraju da Albanci na Kosovu treba da imaju vojsku, u Evropi će im se malo ko suprotstaviti. Amerikanci gledaju samo svoje interese, maskirajući sve to pričama o demokratiji i slobodama. Oni su napravili bazu "Bondstil" na Kosovu, koja ne potpada ni pod kakvu kontrolu i međunarodne dogovore. Marionetska vlast u Prištini činiće ono što im se bude naređivalo iz Vašingtona, inače slede kazne. One mogu biti i u vidu smenjivanja aktuelnih albanskih funkcionera, jer o tim banditima Amerika ima dovoljno kompromitujućeg materijala.

 

(VIDEO) SRBI BOMBARDOVANI JER NISU HTELI U SOTONSKI POREDAK! Ovako su Putinovi Noćni vukovi odali počast žrtvama bombardovanja 1999!

Da li će se zapadna Evropa suprotstavljati stvaranju "velike Albanije" ili sve zavisi od volje Vašingtona?

- Većina evropskih zemalja biće protiv promena granica. Evropljanima sigurno nije u interesu da se stvori velika islamska država. Međutim, Evropa je slaba i nije spremna da se energično suprotstavi planovima SAD. Dakle, od interesa Vašingtona zavise i izgledi da se stvori "velika Albanija".

Vi ste bili uključeni u desant ruskih specijalaca na aerodrom u Prištini, o čemu je sada snimljen i film. Ima li istine u pričama da je u tome učestvovao i Putin?

- Direktno u akciji aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin nije učestvovao. Mi smo dozvolu za akciju dobili od tadašnjeg predsednika Jeljcina. Ali kad je već akcija izvedena, Putin, koji je u to vreme rukovodio Savetom bezbednosti Rusije, to je podržao. Tek kasnije, u junu 2001, kao predsednik Rusije, posetio je naše vojnike na Kosovu, na aerodromu Slatina.

Koju su pouku izvukli Rusi iz agresije NATO na SR Jugoslaviju?

- Srbima veliko hvala što su otreznili nas Ruse i oslobodili nas svih zabluda, pogotovo onog dela koji je verovao u dobre namere Amerikanaca. Srbija je svima pokazala kako se jedna mala zemlja i junački narod bore da sačuvaju teritoriju i dostojanstvo. Znam da je dosta onih koji smatraju kako su Srbi poraženi i da plaćaju visoku cenu. Ali, tek istorija može da oceni pravi rezultat agresije na Srbiju. Optuživati rukovodstvo Srbije da nije znalo kako da izbegne rat nije korektno, jer su Amerikanci taj rat nametnuli Srbima, želeći da ih ponize pred svetom. Zahvaljujući lekciji koju smo naučili od Srba, danas je Krim sastavni deo Rusije.

KOSAČOV O NATO AGRESIJI: Bombardovanje Jugoslavije - najgrublje kršenje međunarodnog prava!

Da li se slažete da su odnosi Srbije i Rusije sve jači i bolji?

- Nikada nisam sumnjao u prijateljstvo sa Srbima. U vašoj zemlji imam mnogo dobrih prijatelja. I ja sam znao da Srbi neće uvesti sankcije Rusiji posle povratka Krima matici, uprkos pritiscima Zapada. Taj stav Srba ruski narod će pamtiti, a oni političari iz Jeljcinovog okruženja će se stideti što su se svojevremeno pridružili sankcijama protiv Srbije.

A U Srbiji se pred početak bombardovanja mnogo govorilo o tome da li će nam Rusi dati sisteme S-300.

- Da smo mi generali odlučivali, rado bismo pomogli braći Srbima. Ali vojska se ne bavi politikom i trgovinom oružjem. Bilo je pregovora, ali se zakasnilo, jer su Jugoslaviji već uvedene sankcije, za koje je, nažalost, glasalo i tadašnje rukovodstvo Rusije. Generali su u to vreme računali da bi sistemi S-300 mogli da obore dvadesetak aviona NATO, što bi otreznilo agresore. Međutim, Amerikanci su gađali velikim brojem raketa i nekoliko sistema S-300 fizički ne bi mogalo da ih zaustavi. Bio je to apsolutno neravnopravan rat, jer je NATO bio superioran u vazduhu.

A Medlin Olbrajt je od Jeljcina tražila da vas smeni zbog toga što ste govorili da Rusija treba da pomogne Srbima?

- Veliki broj generala i oficira bio je za to da se pomogne braći Srbima, tradicionalnim saveznicima. Ali predsednik Jeljcin i njegovo okruženje poneli su se kukavički i izdajnički. Nas koji sve to znamo nisu iznenadili nedavno objavljeni stenogrami telefonskih razgovora predsednika Klintona sa Jeljcinom. Iz njih se vidi da je Jeljcin bio spreman da žrtvuje Miloševića jer ga je Klinton uverio da sva zla počinju od njega. Na našu žalost, u to vreme Jeljcin je bio ili bolestan ili pijan i slabo je štitio interese Rusije.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

General Ivašov je rekao jednu važnu stvar. Čak i da smo imali s-300 sisteme, ne bismo mogli da se odbranimo zbog žestine udara i ciljeva koji su pogađani, kada su nekontrolisano stradali civili. To se onda zove- GENOCID. Uzevši u obzir sva etnička čišćenja srpskog naroda po fazama sa vekovnih ognjišta na celoj teritoriji bivše Jugoslavije. Nikakva Velika Srbija nije bila u planu, već Evropa bez Srbije. Činjenice i brojke govore sve. Srbija gleda u budćnost, ali i skenira prošlost iz budućnosti. Fašisti su hteli da dovrše posao veka. Nisu uspeli. Srbija je Feniks. Ista ona iz 1918. Zločinci će odgovarati za manufakturu zla koju je trebalo da prodaju kao gotov proizvod kako se genetski i biološki gasi jedan mali- veliki narod. Pod izgovorom da su Srbi ti koji remete mikroklimu regiona. Regiona prepunog terorista, fašista, mudžahedina, ustaša, konvertita, ateista, anarhista i ostalih pretnji čovečanstvu. Srbija će nastaviti uprkos svemu da se razvija, da radi, da dovodi investicije. I postala je punopravni član CERN- a. Za budućnost! I život!

Ruska Braća

pre 5 godina

A šta se sada pravi lud pa dans je S300 čudo a u to vreme su Hrvati na pardi pred oluju pokazali samo "baterije za rakete" pa srpski avioni skoro ni da nisu smeli niti da polete tokom Oluje a oni su sa svojim migovima radili čuda neviđena...to je tada bilo "psihološko oružje"!!!!!!!!!!

Oluja

pre 5 godina

Ne lupetaj provokatoru! Oluja je dogovor Miloševića i Tudjmana, mogao je Milošević da pošalje vojsku iz SRB ne bi ni pomislili oni na oluju nego su znali da se nećemo mešati!

Spuvanac

pre 5 godina

Na suđenju generalima su hrvati u Hagu pokazali da se nije bombardovalo samo zbog zločina ko šta je onaj u Račku i pretnje novog srpskog genocida i na Kosovo nego i zato šta je postajala jasna namera Miloševića sa vođstvom JNA da sve one 250 000 civile koje su posložili i izvukli iz RH nasele na Kosvo tako da Albanci ne postanu većina mirno ako se slože ili da ga odmah prvo Miloševć očisti od Albanaca i naseli te Serbe i zato se moralo odmah regaovati i to sprečiti.... Zašto to niko u Srbiji ne piše i ne govori?

Vlado

pre 5 godina

General je potpuno u pravu. SAD na svakom koraku imaju one, koji su im "dužni" i njih koriste kad im zatrebaju. Kad izvrše zadatak, puste ih niz vodu. Šta mislite zašto su organizatori protesta u Srbiji baš ovi? Da se lud ne seti!

Joco

pre 5 godina

Ovo je neozbiljana izjava visokog ruskog oficira ili su vaše novine sve izmislile. Sistem S-300 da je bio NATO nebi poleteo jer nebi sebi dozvolili gubitke jer bi roditelji poginulih PITALI KOLIKO VREDI ŽIVOT NJIHOVOG DETETA TAMO NEGDE???!! Vrlo ružna izjava i pomalo cinična ako svi znamo koliko je zapadni svet danas nespreman za sutra

zoran

pre 5 godina

Evropa je stara US*ANA dama po kojoj sada svi PI*AJU.

Kalimero

pre 5 godina

To što govori Ivašov za S-300, svako ko iole ima pojma o ratnoj doktrini zna odavno. Zemlja kao SRJ (u tom trenutku) mogla je da ima, u najboljem scenariju, 10-15 baterija S-300 raketa koje bi bile ili uništene ili neutrlisane za samo nekoliko dana, ako se ima u vidu da je u naletima znalo da bude 200 aviona NATO. Dobro kaže Ivašov, možda bi mi oborili 20 NATO aviona i to je sve. Jednostavno tu odbrane nije bilo i po meni je ogroman uspeh, mada se o tome skoro ni nije govorilo do nedavno, činjenica da su sprečeni čak i pokušaji kopnene invazije. Da nije bilo Košara i još par sličnih okršaja mi bi danas bili NATO roblje. Zato je potrebno da ova država svim žrtvama koje su pale u tim okršajima oda posebno priznanje a ne da čitamo u novinama da oni gladuju i žive na ivici egzistencije.

STK

pre 5 godina

Par činjenica: 1. Rusiji 90-tih godina nikako nije odgovarala konfrontacija sa SAD jer su mnogo zavisili od američkih kredita i kredita MMF-a. To je bio opšti stav svih glavnih partija i političara u parlamentu osim Komunističke partije Zjuganova i onog Žirinovskog. Dakle nije istina da samo Jeljcin i njegovo okruženje nisu hteli da pomognu Srbiji, praktično niko nije hteo. Njihova podrška je bila samo glasno negodovanje. 2. Rusiji je, koliko god to mnogima bilo neverovatno, takođe bio potreban rat NATO-SRJ da vide i uče na primeru kako bi NATO vodio eventualni rat protiv njih i kakve bi vojne strategije i taktike i sredstva koristio. Prvi put rat vodio u Evropi posle II sv.rata i Rusima je to koristilo pa nisu hteli da se mešaju. 3. Rusija i njihove obaveštajne službe su sigurno znale posle Dejtona i skidanja sankcija SRJ (1995) da SAD planiraju da otcepe Kosovo od Srbije i nisu ni prstom mrdnule da nam prodaju ili daju na kredit 3-4 sistema S300 koja bi blla dovoljan faktor odvraćanja. Kada bi uništili prvih 20-tak NATO aviona i javno mnjenje u NATO zemljama bi se više zainteresovalo za pravu istinu i verovatno okrenulo protiv svojih lažljivih političara. Ovako, samo su gutali ono što je servirala NATO propaganda da je to jedan humanitarni rat. Prema tome gospodine Ivašov sistemi S300 bi nam itekako pomogli da se rat brže okonča uz bolji sporazum sa Zapadom od potpune kapitulacije.

Stefan Sokolac

pre 5 godina

Sva zrtva je velika, al dosta mi je toga da se samo jedne zrtve velicaju... Za Republiku Srpsku je poginulo preko 25hiljda boraca , oceva i veliki broj nevinih zrtava... al to niko ne spominje, nego se samo velicaju ljudi koju su bili na Kosaram (i treba da se velicaju), al ne smijemo da zaboravimo preko 25hiljda boraca koji us dali zivot za Srpsku Republiku!! Da oni nisu dali zivot, danas bi svi Srbi zivjeli u Srbiji i Crnoj Gori i nebi imali Drzavu Republiku Srpsku!!!

arsa

pre 5 godina

Jedino oko čega se ne slažem sa generalom je da nam S-300 ne bi pomogao.Ubedjen sam da smo imali S-300 imali bi smo manja razaranja i manje žrtava.Ovako smo bili na milist i nemilost neprijatelju koji nije znao za milost.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija