• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com/b92

11.04.2019

08:58 >> 11:01

(VIDEO) VOJNI PUČ U SUDANU! PREDSEDNIK Bašir podneo OSTAVKUI!

Vesti

(VIDEO) VOJNI PUČ U SUDANU! PREDSEDNIK Bašir podneo OSTAVKUI!

Podeli vest

Predsednik Sudana Omar Bašir podneo je ostavku na svoju dužnost, a trenutno su u toku konsultacije o formiranju prelaznog saveta, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izvore u Vladi

Ranije su portal "El Hadat" i libanska televizija "Majadin", pozivajući se na izvore, javili da je sudanska vojska smenila predsednika Bašira i otpustila Vladu.

Istovremeno, "Skaj njuz Arabija" je javila da je šef države u kućnom pritvoru. Takođe se navodi da su pritvoreni aktuelni i bivši visoki zvaničnici iz okruženja predsednika. Među njima su načelnik predsedničke garde i bivši ministar odbrane Abdel Rahim Muhamed Husein, kao i lider vladajuće partije Nacionalni kongres Ahmad Harun. Prema njihovim informacijama, uhapšeno je više od 100 ljudi.

Međutim, visoki zvaničnik u predsedničkoj palati u Hartumu nije za Sputnjik potvrdio izveštaje da je predsednik Bašir u kućnom pritvoru. Prema njegovim rečima, predsednik se nalazi u zgradi Generalštaba Oružanih snaga zemlje.

BITKA ZA LIBIJU: Haftarova armija oborila avion vlade u Tripoliju

Foto: Reuters

Sudanski list "Sudan tribjun" izveštava da je u Hartumu održana vanredna sednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju "vojni marševi", a vojska obećava da će uskoro dati "važno saopštenje".

"Sudanska vojska odlučila je da svrgne Omara Bašira sa svih njegovih funkcija, kao i zamenike i pomoćnike i smeni vladu", saopštila je televizija.

Prema njegovim informacijama, na ulicama Hartuma povećano je prisustvo vojske.

(VIDEO) SRBIN ZAROBLJEN U LIBIJI PROGOVORIO O PAKLU RATA! Sve je u plamenu, vojska nas ne dira, imamo hrane i vode!

Foto: Reuters

U Sudanu već oko četiri meseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtevom za snižavanjem cena hleba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vreme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povređeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Prošlog vikenda hiljade demonstranata izašlo je na ulice Hartuma i drugih gradova kako bi zahtevali ostavku predsednika. demonstranti su došli do zgrade Generalštaba vojske u Hartumu, kako bi pozvali vojsku da „stane na stranu naroda i iznudi ostavku predsednika“. U nekim delovima grada počela je razmena vatre između demonstranata koje su podržali pojedinic vojnici i snaga bezbednosti. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija