• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com/informer.rs

21.09.2019

09:29

(VIDEO) ŠTA TO RUSI KRIJU U KALINJINGRADU?! Amerikanci se uzmuvali, sumnjaju da se DUBOKO POD ZEMLJOM nešto krupno događa!

Vesti

(VIDEO) ŠTA TO RUSI KRIJU U KALINJINGRADU?! Amerikanci se uzmuvali, sumnjaju da se DUBOKO POD ZEMLJOM nešto krupno događa!

Podeli vest

Glavnokomandujući američke avijacije u Evropi Džefri Li Harigan izjavio je da je Pentagon razvio plan koji predviđa uništavanje ruskog PVO sistema u Kalinjingradskoj oblasti u slučaju ruske agresije. Reč je o kombinovanom napadu iz vazduha, sa zemlje i mora, kao i iz kosmosa, a u napad bi bile uključene i sajber i radioelektronske metode ratovanja

Ubrzo nakon te izjave stigle su oštre reakcije ruskih zvaničnika — gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov poručio je američkoj vojsci da se ne kači sa ruskim snagama u tom regionu, da je moralni duh ruskih vojnika izuzetno visok, kao i da je materijalno stanje snaga u Kalinjingradskoj oblasti takvo da može da pruži otpor svakom potencijalnom protivniku.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, pak, ocenila da su takve izjave američkih generala ne samo neodgovorne, već i glupe, jer "pametni i dalekovidi ljudi, koji zaista izražavaju interese onih koji ih ili imenuju na odgovarajuće dužnosti, ili ih biraju, nikad neće izlaziti sa takvim izjavama znajući da nanose štetu državi koju predstavljaju".

Da bi uopšte bilo jasno zbog čega su te pretnje izazvale burne reakcije ruskih zvaničnika potrebno je objasniti geografski značaj Kalinjingradske oblasti. Radi se najzapadnijem delu Ruske Federacije, o enklavi koja je stešnjena između Poljske na jugu i Litvanije na severu i istoku, koja je u sastav nekadašnjeg Sovjetskog Saveza ušla nakon Drugog svetskog rata, te je otuda i danas u sastavu Rusije.

Obuhvata teritoriju nešto veću od 200 kvadratnih kilometara i predstavlja važno saobraćajno i trgovačko središte Rusije i druga je po značaju ruska luka na Baltiku. Pored toga, u samom Kalinjingradu se nalazi i glavni štab Baltičke flote Ruske mornarice. Inače, u Kalinjingradu živi oko pola miliona stanovnika i sedmi je po veličini grad na obalama Baltičkog mora.

(VIDEO) AMERIKANCI SPREMILI NAPAD NA KALINJINGRAD! General otkrio zašto su bombarderi B-52 prebačeni u Veliki Britaniju!

Prema rečima zamenika predsednika Komiteta Državne dume Rusije za odbranu Jurija Švitkina, Kalinjingradska oblast je za Rusiju od posebne važnosti pre svega jer su tamo razmeštene vojne snage koje su spremne da odgovore svim mogućim pretnjama spolja, od koga god te pretnje stizale. Tamo su razmešteni najnoviji raketni PVO sistemi S-400, a tamo se nalazi i mornarica.

- Takoreći, tamo se nalazi dovoljno vojne snage da se spreči bilo kakva agresija potencijalnog protivnika - naglašava on.

Zapadni mediji su prošle godine izvestili o navodno podzemnom bunkeru, koji se tu nadograđuje i proširuje po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina, a u kojem se skladište nuklearne bojeve glave.

 

- Vide se tragovi koji ukazuju da je to tipično rusko skladište za nuklearna oružja. Vide se dobro čuvani spoljni perimetri i ograde od više slojeva. Sami bunkeri imaju trostruke ograde oko sebe. To su tipične odlike koje smo viđali kod svih drugih skladišta nuklearnog oružja u Rusiji - rekao je tada Hans Kristensen, direktor projekta koji se bavi prikupljanjem informacija o nuklearnom oružju u Federaciji američkih naučnika (FAS).

FAS je tada objavio satelistske slike koje, kako tvrde, dokazuju da je Rusija unapredila i nadogradila bunker u kojem skladišti nuklearno oružje u Kalinjingardu. Rad na bunkeru je počeo 2016. godine.

- Radi se o lokaciji koju nadgledamo već neko vreme i bilo je tu izgradnje, ali ne ovako dramatične. Ovo je prvi put da smo videli kako je jedan od nuklearnih bunkera iskopan i, čini se, renoviran - rekao je Kristensen.

Kako je on rekao, slike ne dokazuju da se trenutno nalazi nuklearno oružje u Kalinjingradu, ali da se radi o "aktivnoj lokaciji". On je izjavio da nije jasno da li Rusija želi uskoro da tu smesti neke nuklearne bojne glave i da možda zato priprema skladište.

GUBERNATOR KALINJINGRADA ODGOVORIO AMERIČKOM GENERALU: Čitajte malo istoriju pre nego što krenete na Rusiju... OVU LEKCIJU ĆE AMERI DOBRO ZAPAMTITI!

Ruska vojska saopštila je ranije prošle godine da je izgradila neophodnu infrastrukturu kako bi u njoj smestila pokretni sistem za projektile "Iskander m" sposobne za nošenje konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava na daljinu od oko 500 kilometara.

Načelnik raketnih snaga specijalne namene ruske vojske Sergej Hatiljev za Sputnjik kaže da sve to što pojedini američki generali izjavljuju samo govori o tome da plan borbe protiv Rusije već odavno postoji.

- Amerika je istupila iz Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa, a sada na red stiže i Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog oružja (START), iz kojeg će se SAD takođe povući. To će dovesti do testiranja novog naoružanja, a ne samo do proba modernizovanih verzija postojećeg, kao što to Amerikanci trenutno tvrde. To je sve već isplanirano i odgovarajuće akcije su pokrenute. Istovremeno, šalju nam plašljive i preteće poruke o planovima po pitanju Kalinjingrada, pa po pitanju Vladivostoka. Ispostavlja se da celokupna teritorija Rusije u njihovim očima predstavlja zonu za napad - ističe Hatiljev.

On kaže da se stiče utisak da su na Zapadu zamenili dan za noć.

- Ranije su bake naveče čitale deci bajke, a sada mi ujutru čujemo i čitamo bajke Trampa, američkih generala i političara. Podrazumeva se da su naša zemlja i naše oružane snage ’zlikovac broj jedan‘ - zaključuje Hatiljev.

Povodom ovog pitanja se oglasilo i Ministarstvo odbrane Rusije, koje je navelo da "lakomisleni američki komandant i njegova naivna vera u superiornost planova pokoravanja Kalinjingrada treba da zabrinu, pre svega, njemu neposredno potčinjene, koji, izgleda, mnogo bolje znaju jednu od glavnih zapovedi vojnih načelnika - svaki plan je dobar samo do bitke".

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 4 godine

Federacija američkih naučnika (FAS) se 1999.godine proslavila postavljanjem laži i propagande na svom sajtu. Na primer postavili su aviosnimak postrojenja EPS pored Kruševca i ispričali priču da se radi o skladištu hemijskog oružja koje se proizvodi u Merimi i Miloju Zakiću. I još mnogo toga (možda im te gluposti još uvek stoje tamo). Zato ne verujte ničemu što ti navodni naučnici postave, da ne kažem nešto

Miloš Milošević

pre 4 godine

"Koliko znaju, toliko i pričaju". Ovi ameri su baš - Dno dna.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija