• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vostok.rs/informer.rs

24.09.2019

18:18

(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA VELIKI SAJBER NAPAD! Počelo montiranje opreme u slučaju da zemlju isključe sa globalne mreže!

Vesti

(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA VELIKI SAJBER NAPAD! Počelo montiranje opreme u slučaju da zemlju isključe sa globalne mreže!

Podeli vest

Telekomunikacioni operatori započeli su ugradnju opreme propisane zakonom o održivom razvoju "Runeta" (ruski segment interneta), izjavio je novinarima šef "Roskomnadzora" Aleksandar Žarov na marginama foruma "Spektrum 2019"

Prema njegovim rečima, testiranje opreme počeće u jednom od ruskih regiona, ali ne u Tjumenu, kako su mediji pisali ranije, te da će trajati nekoliko nedelja.

"Prvo ćemo obaviti tehničku proveru - da li utiče na saobraćaj i da li svi servisi rade uspešno, a potom ćemo ga testirati u režimu napada. Za sada sve ide dobro", rekao je on.

Žarov je rekao da će razgovarati o rezultatima eksperimenta polovinom oktobra.

Istovremeno, šef "Roskomnadzora" je rekao da konačni troškovi ugradnje opreme još nisu utvrđeni.

"Broj određenih uređaja koji moraju biti kupljeni zavisi od nivoa instalacije. Stoga ćemo završiti eksperiment, sprovesti ga na nekoliko nivoa instalacije na mrežama telekom operatera, zatim ćemo izračunati i, naravno, saopštiti iznos", dodao je Žarov, prenose RIA Novosti.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o održivom „Runetu“ (ruski segment interneta) u maju. Zakon je usmeren na zaštitu održivog rada interneta u Rusiji u slučaju pojavljivanja pretnji za njegovo funkcionisanje iz inostranstva, a dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.

Zakonom je predviđeno da "Runet" bude u mogućnosti da funkcioniše nezavisno od ostatka sveta u slučaju globalnog kvara ili namernog isključenja sa interneta. Mere kojima se osigurava stabilnost interneta uključuju stvaranje nacionalnog DNS sistema koji pohranjuje sve nazive domena i odgovarajuće IP adrese.

Zakon će stupiti na snagu u novembru ove godine, sa izuzetkom odredbi o kriptografskoj zaštiti informacija i nacionalnom sistemu domena, koji će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine. Interne mreže koje nemaju pristup internetu nisu predmet zakona.

Novi zakon je razrađen kao odgovor na novu američku sajber strategiju koja optužuje Rusiju, zajedno s Kinom, Iranom i Severnom Korejom, da koristi sajber alate za “podrivanje” njene ekonomije i demokratije. U strategiji se takođe preti teškim posledicama za bilo koga ko sprovodi sajber aktivnosti protiv SAD.

Autonomni sistem će osigurati da se Rusija ne suoči sa potpunim isključenjem sa interneta ako odnosi sa Zapadom u potpunosti dožive slom, a SAD počnu sa ukidanjaem ruskih IP adresa sa globalnog interneta.
 
Tadašnji američki predsednik Barak Obama potpisao je izvršnu naredbu koja mu je omogućila da preuzme kontrolu nad svim komunikacijama na američkom tlu, uključujući i one ključne za normalno funkcionisanje interneta.

EVO KAKO PUTIN PLANIRA DA ZAŠTITI INTERNET U RUSIJI! Ko se bude oglušio o nove zakone ČEKA GA ZATVOR!

Američka agencija za nacionalnu bezbednost izazvala je trodnevni prekid interneta u Siriji u novembru 2012. godine, izjavio je za magazin "Vajerd" Edvard Snuden, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD (NSA). Kako se navodi NSA hakeri su slučajno 'iskopčali' jedan od glavnih rutera dok su pokušavali da instaliraju špijunski softver na njega.

Foto: Reuters

Projekat je osmišljen tako da osigura rad interneta, ako iz inostranstva postoji opasnost za njegovo funkcionisanje. Tako se predviđa stvaranje centra za praćenje i upravljanje javnom komunikacijskom mrežom u "Roskomnadzoru". Osiguraće se dostupnost komunikacijskih usluga u bilo kojoj "vanrednoj" situaciji, te će takođe koordinisati rad operatora u takvim slučajevima.

(VIDEO) MISLILI SU DA ĆE RUSIJA GLADOVATI I MOLITI, A SAD SU DOBILI PO NOSU! PUTIN produžio KONTRASANCKIJE ZAPADU! Velikim delom obuhvataju UVOZ HRANE IZ EU I SAD!

Prema dokumentu, informacije državnih organa i preduzeća će biti dodatno zaštićene enkripcijom, a telekom operateri će biti oslobođeni obaveze da ograniče pristup sajtovima sa zabranjenim podacima.
 
"Roskomnadzor" će koordinisati aktivnosti na osiguranju funkcionisanja interneta u zemlji.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17