• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz.ba/nytimes.com/informer.rs

09.10.2019

13:59

AMERIKANCI U PARANOJI ZBOG NOVE PUTINOVE TAJNE SLUŽBE! NJUJORK TAJMS: Supertajna "Jedinica 29155" izvršava SUBVERZIJE, SABOTAŽE I ATENTATE po svetu, o njoj niko ništa ne zna! (VIDEO)

Vesti

AMERIKANCI U PARANOJI ZBOG NOVE PUTINOVE TAJNE SLUŽBE! NJUJORK TAJMS: Supertajna "Jedinica 29155" izvršava SUBVERZIJE, SABOTAŽE I ATENTATE po svetu, o njoj niko ništa ne zna! (VIDEO)

Podeli vest

Tajna ruska obaveštajna služba poznata kao Jedinica 29155 želi da destabilizuje Evropu, tvrde stručnjaci za bezbednost

- Najpre je usledila kampanja destabilizacije u Moldaviji, nakon čega je usledilo trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, a zatim sprečen puč u Crnoj Gori. Prošle godine je pokušan atentat na bivšeg ruskog špijuna u Britaniji uz pomoć nervnog otrova. Iako su operacije nosile otiske ruskih obaveštajnih službi, vlasti su ih u početku videle kao izolovane, nepovezane napade. Zapadni bezbednosni zvaničnici zaključili su da su ove operacije, i potencijalno mnoge druge, deo koordinisane i aktuelne kampanje koja za cilj ima destabilizaciju Evrope, koju je sprovela elitna jedinica unutar ruskog obaveštajnog sistema vešta za subverziju, sabotažu i atentat - tvrde stručnjaci.

Zapadne obaveštajne agencije prvi put su identifikovale ovu jedinicu nakon neuspešnog državnog udara 2016. godine u Crnoj Gori, koji je uključivao zaveru dva oficira jedinice da ubiju tada crnogorskog premijera Mila Đukanovića i zauzmu zgradu parlamenta.

Kako ističu, grupa poznata kao Jedinica 29155 delovala je najmanje deceniju, ali su je zapadni zvaničnici tek nedavno otkrili.

TIGROVI, PSI, KROKODILI I PESMA NA UVCE! Šta je sve Putin dobio za rođendan? (VIDEO/FOTO)

 

Obaveštajni zvaničnici u četiri zapadne zemlje kažu da je nejasno koliko često se jedinica mobiliše i upozoravaju da je nemoguće znati kada i gde će njeni operativci napasti. Svrha Jedinice 29155, o kojoj ranije nije izveštavano, podvlači stepen do koga se ruski predsednik Vladimir Putin aktivno bori protiv Zapada svojim brendom takozvanog hibridnog ratovanja – mešavinom propagande, hakerskih napada i dezinformacije – kao i otvorene vojne konfrontacije.

 

- Mislim da smo zaboravili koliko Rusi mogu da budu bezobzirni - rekao je Peter Zvak, penzionisani vojni obaveštajni oficir i bivši ataše odbrane u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi, koji je rekao da nije bio svestan postojanja jedinice.

U SMS poruci, Dmitrij S. Peskov, portparol Vladimira Putina, uputio je pitanja o toj jedinici ruskom Ministarstvu odbrane. Ministarstvo nije odgovorilo. Skrivena iza betonskih zidova u sedištu 161. centra za specijalnu namensku obuku u istočnoj Moskvi, jedinica se nalazi u okviru komandne hijerarhije ruske vojne obaveštajne agencije, nadaleko poznate pod nazivom G.R.U.

Njujork tajms piše da, iako mnogo toga o G.R.U. operacijama ostaje misterija, zapadne obaveštajne agencije su počele da dobijaju jasniju sliku njene osnovne arhitekture. U mesecima pre predsedničkih izbora 2016. godine američki zvaničnici kažu da su dve G.R.U. sajber jedinice, poznate kao 26165 i 74455, provalile u servere Demokratskog nacionalnog komiteta i Klintonove kampanje, a zatim objavile sramotne interne komunikacije.

Hakerski timovi uglavnom deluju iz Moskve, hiljadama kilometara od svojih meta. Nasuprot tome, službenici jedinice 29155 putuju u  evropske zemlje i iz njih. Neki su odlikovani veterani najkrvavijih ruskih ratova, uključujući Avganistan, Čečeniju i Ukrajinu. Njihove operacije su toliko tajne, prema procenama zapadnih obaveštajnih službi, da je postojanje jedinice najverovatnije nepoznato čak i ostalim G.R.U. operativcima. Čini se da je jedinica tesno povezana zajednica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija