• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.10.2019

09:48

OPASAN ASTEROID PROLEĆE PORED ZEMLJE! Veći je od Burdž Kalife i može se videti i malim teleskopima! (VIDEO)

Vesti

OPASAN ASTEROID PROLEĆE PORED ZEMLJE! Veći je od Burdž Kalife i može se videti i malim teleskopima! (VIDEO)

Podeli vest

Potencijalno opasni asteroid koji je, prema procenama astronoma, veći od kule Burdž Kalife u Dubaiju, proleteće pored Zemlje brzinom od 40.000 kilometara na sat, a trenutno je vidljiv i iz manjih teleskopa

Poznat kao 162082 PHA, proći će pored naše planete tokom narednih dana na 16,2 lunarne udaljenosti od Zemlje, što je otprilike 6,2 miliona kilometara.

Ono što je posebno kod "leta" ovog asteroida jeste da se dešava relativno usporeno. S obzirom na njegov ugao približavanja Zemlji, takozvani "lovci na zvezde" moći će da posmatraju kretanje asteroida sve do kraja oktobra.

"KRALJ MESECA"! Oko Saturna otkriveno još 20 novih satelita!

Italijanski astronom Đanluka Masi uživo će prenositi kompletan let putem stranice Virtual Telescope Project, zahvaljujući svojim robotskim teleskopima.

"Imati potencijalno opasan asteroid vidljiv sa malim opsegom nije česta pojava. U proteklih 12 meseci imali smo samo dva asteroida približno slične veličine. Dakle, ovo je jedinstvena prilika da vidite PHA sa svojim ličnim, malim teleskopima", poručio je Masi.

Masi je takođe izradio priručnu kartu zvezda za one koji žele da skinu prašinu sa svojih kućnih teleskopa.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija