• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2019

09:16

PLJUŠTE OSTAVKE U BOLIVIJI! Povukao se i potpredsednik, a MORALES SE PLAŠI HAPŠENJA! UN zabrinute zbog situacije!

Vesti

PLJUŠTE OSTAVKE U BOLIVIJI! Povukao se i potpredsednik, a MORALES SE PLAŠI HAPŠENJA! UN zabrinute zbog situacije!

Podeli vest

Potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija Linera podneo je ostavku, nakon što je isto učinio i predsednik Evo Morales

- Podnosim ostavku na mesto potpredsednika- naveo je Linera u saopštenju, prenele su agencije.



Predsednik Bolivije Evo Morales je pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta podneo ostavku, posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

On je to učinio pod rastućim pritiskom vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su potom pokrenuti zbog izbornih neregularnosti.

- Podnosimo ostavku da naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili objekat napada i pretnji- rekao je Morales u obraćanju koje je emitovano na društvenim mrežama.



Morales je situaciju u Boliviji nazvao državnim udarom.

- Braćo i sestre, želim da vam kažem da se ovim naša borba ne završava, nastavićemo da se borimo za jednakost i mir. Sada je naša dužnost da, kao predsednik, nađem način da smirim situaciju- rekao je Morales, prenosi TAS S.

Prethodno je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman rekao da je vojska sugerisala predsedniku Evo Moralesu da podnese ostavku, kako bi pomogao da se obezbedi stabilnost u državi, a to su zatražili i opozicija i sindikati.

- Nakon analize unutrašnjeg konflikta u državi, zatražili smo predsednika države da se odrekne svog predsedničkog mandata kako bi se uspostavio mir i održala stabilnost za dobrobit Bolivije- rekao je Kaliman novinarima, preneo je Rojters.

Protesti i nemiri u Boliviji počeli su nakon održavanja izbora krajem oktobra, na kojima je Evo Morales pobedio, a u neredima je do sada ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povređeno.

Organizacija američkih država (OAS) saopštila je da je revizijom utvrđeno da je bilo nepravilnosti na izborima, a ranije danas Morales se složio da se održe novi izbori i zamene članovi izborne komisije.

Međutim, Morales tvrdi da postoji "nelegalni" nalog za njegovo hapšenje, dok policijski zvaničnici demantuju da imaju takvo naređenje.

Morales tvrdi da vlasti žele da ga uhapse sada kada je odustao od funkcije pod pritiskom nakon višenedeljnih socijalnih nemira zbog spornih izbora.



- Izveštavam bolivijski narod i svet da je jedan policajac javno objavio da ima uputstva za sprovođenje protivpravne naredbe o mom hapšenju. Osim toga, nasilne grupe su provalile u moj dom- objavio je Morales na Tviteru.

S druge strane, komandant policije tvrdi da nije raspisan nalog za hapšenje Moralesa, čije je boravište trenutno nepoznato, prenosi AP.

Ne postoji nalog za hapšenje predsednika Moralesa, izjavio je šef bolivijske policije Jurij Kalderon rekavši da je reč o "lažnim vestima."

Generalni sekretar UN Antonio Guteres duboko je zabrinut zbog situacije u Boliviji. On je pozvao na maksimalnu uzdržanost svih strana i smanjenje tenzija, objavio je portparol generalnog sekretara UN, Stefan Dižarik.

MORALES PODNEO OSTAVKU! Kraj drame u Boliviji!


Generalni sekretar UN je pozvao Bolivijce da budu "posvećeni traganju za mirnim rešenjem trenutne krize i obezbeđenju transparentnih i kredibilnih izbora", prenosi AP.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija