• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

15.11.2019

21:31

AMER SE ZBUNIO! Ne ume da objasni ZAŠTO KRIM NISU PRIZNALI KAO RUSKU OBLAST, vadi se na DRUGAČIJU SITUACIJU!

Vesti

AMER SE ZBUNIO! Ne ume da objasni ZAŠTO KRIM NISU PRIZNALI KAO RUSKU OBLAST, vadi se na DRUGAČIJU SITUACIJU!

Podeli vest

Američki državni sekretar Majk Pompeo objasnio je da su nepriznavanje Krima kao ruske oblasti i priznavanje Golanske visoravni kao izraelske teritorije uslovljeni različitim „praktičnim okolnostima“

Tokom nastupa u Hjustonu Pompea su pitali u kakvom je odnosu to što američka administracija podržava izraelsku aneksiju Golanske visoravni i to što istovremeno osuđuje pripajanje Krima Rusiji.

- Prosto smo priznali realnost na kopnu i istoriju koja je postojala na tom konkretnom mestu- rekao je Pompeo, ne misleći na Krim, nego na Golansku visoravan.

Prema njegovim rečima, „situacija je, očigledno, drugačija“, o čemu je američka administracija „potpuno jasno govorila kada je doneta odluka o priznavanju Golanske visoravni“.

Pompeo je dodao da u svetu ima mnogo „spornih mesta“ i da „svako ima svoje praktične okolnosti“. On nije precizirao o kakvim je okolnostima reč u slučaju Krima i u slučaju Golanske visoravni.

- Postoje međunarodne norme i pojmovi, postoje praktične okolnosti koje im protivreče i tamo gde te norme dominiraju mi moramo da ih priznamo- objasnio je državni sekretar i dodao da upravo u skladu sa tom logikom SAD vide razliku između Krima i Golanske visoravni.

Predsednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2019. godine potpisao Deklaraciju o priznavanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni. To je jedna od spornih odluka Trampove administracije u sferi rešavanja palestinsko-izraelske krize.

TRAMP SUTRA AMINUJE: Golanska visoravan je deo Izraela!

Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo i okupirao Golansku visoravan od Sirije, a 1981. godine je jednostrano anektirao tu teritoriju.

Pripadnost tog planinskog platoa glavni je predmet izraelsko-sirijskog konflikta, a pokušaji da se on reši traju još od vremena pre početka građanskog rata u Siriji. Ujedinjene nacije tu teritoriju smatraju okupiranom.

(VIDEO) UZBUNA U MOSKVI! AMERI VEŽBALI BOMBARDOVANJE KRIMA, pomagali im Rumuni, Ukrajina i Gruzija, OVO IM PUTIN NEĆE OPROSTITI!

Krim je postao ruski region nakon referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem je 96,77 odsto žitelja poluostrva i 95,6 odsto žitelja Sevastopolja glasalo za ujedinjenje sa Rusijom. Referendum je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

То је та дволичност Америке и политика двоструких стандарда када су у питању интереси капитала... То је та љигава политика САД-е, у којој је могуће кршити права суверених народа и држава ако је то у интересу Америке...Ако није, онда траже поштовање међународног права....И позивају се на Повељу УН... Иста је ситуација и са Косовом... Политика двоиструких аршина и поштовање искључиво грубе силе... То је Америка, криминална политика у служби пар породица које желе МОНОПОЛ над светским базама сировина...Једино тако се може до енормног профита...Пљачком других...

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija