• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.11.2019

08:00

ŽIVE NA MINUS 70 I NIKAD NISU BOLESNI! Misterija Staljinovog prstena smrti, najhladijeg naseljenog mesta na planeti! (VIDEO)

Vesti

ŽIVE NA MINUS 70 I NIKAD NISU BOLESNI! Misterija Staljinovog prstena smrti, najhladijeg naseljenog mesta na planeti! (VIDEO)

Podeli vest

Sneg traje 213 dana u godini, reka je zaleđena od septembra do maja, a škole se ne zatvaraju sve dok temperature ne padnu ispod -52 stepena Celzijusa. Dobrodošli u ruski Ojmjakon...

Ironično, Ojmjakon u prevodu znači "voda koja se ne smrzava", zbog obližnjih toplih izvora, ali ovaj ruski gradić daleko je od ugodne topline.

Najhladnije je naseljeno mesto na svetu, smešteno svega 3 stepen od severnog pola, a poznato je i pod nazivom "Staljinov prsten smrti". Ima oko 500 stanovnika, nalazi se u Jakutskoj u Rusiji, u dalekoistočnom delu Sibira.

Najniža izmerena temperatura iznosila je -71 stepen Celzijusa na spomeniku u Ojmjakonu, a na meterološkoj stanici Tomtor najniža temperatura bila je -68 stepeni 1933. U svakom slučaju, grad je rekorder po najnižoj temperaturi naseljenog mesta. Doduše, niže temperature zabeležene su na Antarktiku, ali tamo nema stalnih stanovnika.

Većina domova u selu još uvek se greje na ugalj i drva, uglavnom imaju poljske wc, ali uživaju i u nekim modernim pogodnostima. Uglavnom se bave uzgajanjem sobova i divljih konja, ribolovom na reci Indigirki. Konji su izgledom slični ponijima, ali imaju dužu dlaku kako bi se zaštitili od hladnoće.

Reka je zaleđena od septembra do maja, pa uzgoj žitarica, voća i povrća nije moguć.

Uprkos tome, stanovništvo nije pothranjeno jer mleko njihovih životinja zadovoljava ljudske potrebe za mikronutrijentima.

(VIDEO) OVAKO IZGLEDA POLARNA SVETLOST IZ SVEMIRA! Astronaut snimio nestvaran prizor!

Ovi žitelji su izuzetno otporni, a njihove škole zatvaraju se samo ako temperatura padne ispod -52 stepena Celzijusa. Dnevni problemi s kojima se suočavaju su smrzavanje mastila u hemijskim olovkama, smrznute naočare na očima, kao i brzo pražnjenje baterija. Čim izađu iz kuća lede im se trepavice, obrve, brkovi i brada.

Lokalci tvrde da automobile ostavljaju upaljene čitavog dana jer strahuju da neće moći ponovno da ih startuju. Tu je i problem s mobilnim telefonima. Naime, i da postoji mreža, mobilni ne bi mogli da rade u tako hladnim uslovima. Još jedan problem meštana su sahrane preminulih sugrađana što može da potraje i do tri dana jer  zemlja mora da se odmrzne kako bi mogla da se kopa.

Zimi dan traje svega 3 sata dok leti može potrajati i 21 sat. U Ojmjakonu nema hotela, ali nekoliko porodica rado će ugostiti posetioce preko noći. Ovaj gradić voli turiste, a gradonačelnik svakom od njih pokloni sertifikat kojim im čestita što su posetili Pol hladnoće.

SANTA LEDA TEŠKA 315 MILIJARDI TONA ODVOJILA SE OD ANTARKTIKA! Stručnjaci će kretanje tako velikog ledenog bloka morati pažljivo da motre jer bi mogao da postane opasan za plovidbu!

Uprkos nemilosrdnim prirodnim uslovima, stanovnici Ojmjakona poznati su po svojoj dugovečnosti. Veruje se da je to jer su izloženi čistom vazduhu, zdravoj hrani i čistoj vodi. Generacijama se njihov imunitet kalio na niskim temperaturama, pa bi i to mogao biti razlog. Uz to, uprkos snažnim zimama, u junu, julu i avgustu temperature se ovde često penju i do 30 Celzijusa u plusu, pa mogu i da se osunčaju i spreme organizam za polarnu hladnoću.

Najbliži veći grad je Jakutsk, koji je nešto topliji od Ojmjakona, ali je zvanično najhladniji grad na svetu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija