• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

20.11.2019

13:26

SRBIN KLJUČNI IGRAČ U AFERI IBICA KOJA JE SRUŠILA ŠTRAHEA I AUSTRIJSKU VLADU?! Regrutovao i obučavao ženu koja je glumila milijarderku i prevarila bivšeg šefa FPO!

Vesti

SRBIN KLJUČNI IGRAČ U AFERI IBICA KOJA JE SRUŠILA ŠTRAHEA I AUSTRIJSKU VLADU?! Regrutovao i obučavao ženu koja je glumila milijarderku i prevarila bivšeg šefa FPO!

Podeli vest

Austrijska policija sprovela je pretrese više stanova i uhapsila osobe u vezi sa aferom " Ibica", usled koje je "pala" vlada Narodne partije Austrije (OVP) i Slobodarske partije (FPO) pod kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Više osoba iz okruženja privatnog detektiva koji je odgovoran za snimanje večeri na Ibici, pre dve godine, tokom koje je tadašnji lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe obećao navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, je privedeno, a prema dokumentu tužilaštva polazi se od toga da su nameravali da za novac ucenjuju Štrahea.

Štrahe je, posle pojavljivanja video snimaka, podneo ostavku na sve političke funkcije, a usled toga izglasano je nepoverenje vladi. 

Među osumnjičenima se nalazi direktor jedne konsalting firme, kao i njegova saradnica, inače bivša devojka detektiva. Prema pisanju "Salcburger nahrihten" u nalogu tužilaštva navode se tri osobe kao ključni akteri u ovoj aferi.

Dvoje je uhapšeno u Salcburgu, a radi se o jednom 39-ogodišnjem Austrijancu bosanskog porekla i jednom 52-ogodišnjem Srbinu.

Oni su, prema dokumentu tužilaštva, regrutovali i obučavali ženu koja je glumila milijarderku, i uz to falsifikovali dokumenta. Prema tužilaštvu, detektiv je jednom saučesniku rekao da od Štrahea zatraži najmanje 400.000 evra za prikupljeni materijal.

(VIDEO) KLUPKO SE ODMOTAVA! DVA BOSANCA IZ SALCBURGA stoje iza snimka koji je SRUŠIO ŠTRAHEA!

Uz to, ta lica su organizovala snimanje na Ibici, kako bi, prema tužilaštvu, tražili potencijalne kupce materijala napravljenog 24.jula 2017.godine.

Istraga je utvrdila, kako tvrde mediji, da su pojedini učesnici u aferi "Ibica" proteklih godina radili kao doušnici policije, a tako i detektiv koji se optužuje da je glavni lik u snimanju video-materijala protiv doskorašnjeg čelnika slobodaraca.

Istraga je, zbog toga, bila veoma spora, jer jer kriminalna policija imala teškoće da deluje protiv sopstvenih doušnika. Kruže i glasine, navode mediji, da su u akciji snimanja na Ibici učestvovali I doušnici obaveštajne službe Austrije BVT.

"Sve je jasniJi motiv, a to je da se radilo o ličnoj osveti, ali i novcu", tvrdi neimenovani insajder Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istražne vlasti su, na osnovu novih izjava svedoka, uspeli da bolje upoznaju strukturu koja je stajala iza snimanja spornog video materijala. Ukupno je devet osoba bilo uključeno u konstruisanje afere "Ibica".

BEČKI ADVOKAT PRIZNAO DA JE NAMESTIO ŠTRAHEA! "Ibica video" je projekat ISTRAŽIVAČKOG NOVINARSTVA!

OTVORENA ISTRAGA O AFERI "IBICA": Ko stoji iza rušenja austrijske vlade?!

Jedan bečki advokat je glavna ličnost, koja je dala nalog za snimanje i on je priznao da stoji iza svega.

Njegova bivša devojka, inače novinarka visokotiražnog "Kronen cajtunga", prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", kroz svoj rad prikupila je informacije o planovina vlade OVP-FPO, i odnedavno je optužena od svog bivšeg da je 2015.pominjala da bi mogla da posreduje u kupovini kose Štrahea na kojoj se mogu utvrditi tragovi kokaina.

Jedna njena poznanica, posrednik u prodaji nekretnina, inače Srpkinja, upoznala je desnu ruku Štrahea, Johana Gudenusa, sa navodnom Ruskinjom. Ona je, kako podsećaju mediji, bila dobra prijateljica Gudenusa, a potom i Štrahea, pre nego što je upoznao svoju suprugu Filipu.

U tom društvu bio je i bivši policajac, dugogodišnji šef bezbednosti Štrahea, koji je dao sve informacije o svom bivšem šefu.

Što se detektiva tiče, koji je sve operativno obavio, on sa advokatom ima firmu u Bosni, a preko svoje firme imao je kontakte sa bivšim vojnim obaveštajcima, ali i bivšim pripadnicima specijalnih jedinica sa Balkana.

Među osobama koje su meta istrage nalazi se i jedan dalji advokat koji je član "Sekcije bez imena" Socijaldemokratske partije, a čiji su se poznanici sredinim maja, neposredno pred objavu snimaka, kladili na krah vlade OVP-FPO. Inače i za devojku koja je glumila rusku milijarderku tvrdi se da je iz Bosne.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija