• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

11.12.2019

15:46

RUSKI TENK ZA NUKLEARNI RAT! Ovo je revolucionarni OBJEKAT 279, testiran pre 60 godina, koji se danas koristi u IGRICAMA! (VIDEO)

Vesti

RUSKI TENK ZA NUKLEARNI RAT! Ovo je revolucionarni OBJEKAT 279, testiran pre 60 godina, koji se danas koristi u IGRICAMA! (VIDEO)

Podeli vest

Pre tačno šest decenija SSSR je najpre pokušao da stvori, a onda i testira tenk za slučaj nuklearnog rata

Pretpostavljalo se da će u slučaju početka „velikog rata“ u Evropi upravo tenkovske armije SSSR-a biti osnovna ofanzivna sila koju je nemoguće zaustaviti, čak ni nakon nuklearnih eksplozija. Manevarske, zaštićene od radijacije i dobro naoružane oklopne jedinice trebalo je da uz pomoć jurišnih aviona slome odbranu država NATO-a i dođu do Lamanša za nekoliko dana.

Za vođenje nuklearnog tenkovskog rata, ova teška oklopna vozila morali su da budu više nego savršena. 

Sredinom pedesetih godina 20. veka, Glavna uprava za oklopne tenkove Ministarstva odbrane SSSR-a formulisala je osnovne zahteve za teški probojni tenk za akcije u uslovima upotrebe nuklearnog oružja. Novi tenk je trebalo da bude težak između 50 i 60 tona i da ima tada najmoćnije oružje kalibra 130 milimetara, iz kojeg je moglo da se puca u pokretu. 

Rad na tom inovativnom projektu- „objekat 279“ započet je 1957. godine.

 

Konstrukcija „objekta 279“ je bila revolucionarna. Trup tenka je bio u obliku sočiva, jako neobične forme, imao je livenu konstrukciju i debljinu oklopa do 200 milimetara — smatralo se da će takav spoj učiniti tenk neprobojnim i da će izdržati napad svakog protivtenkovskog oružja.

Liveni toranj imao je debljinu oklopa do 300 milimetara. U kuli je bio postavljena najmoćniji top M-65, kalibra 130 milimetara, uparen sa mitraljezom kalibra 14,5 milimetara, sa maksimalnom brzinom projektila od 1.000 metara u sekundi. 

Posada teškog tenka se sastojala od četiri čoveka: komandanta, vozača, nišandžije i poslužitelja topa. Brzina ispaljivanja je iznosila od pet do sedam projektila u minuti, a bio je opremljen najsavremenijom opremom tog doba sa noćnim infracrvenim nišanom i poluautomatskim sistemom za upravljanje vatrom.

Imao je jedinstvenu šasiju sa četiri gusenice, a bio joj je potreban snažan motor. Dizel od 1.000 konjskih snaga trebalo je da obezbedi brzinu na autoputu do 50 do 55 kilometara na sat.

U RUSIJI PRONAĐEN "TENK SUDNJEG DANA"! Putin vaskrsao misteriozno vozilo za NUKLEARNU APOKALIPSU! (VIDEO)

Ispitivanja novog tenka izvršena su 1959. godine, koja su pokazala da tenk ima dobre karakteristike, ali otkrila su i ozbiljne probleme. Ispostavilo se da je tenk skup i komplikovan. Drugo, postalo je jasno da bi održavanje i popravka takvog tenka u trupama bio težak zadatak. Primećeni su i manevarski problemi, a pojavom protivtenkovskih raketnih sistema tako ozbiljno oklopno vozilo prestalo je da garantuje stoprocentnu zaštitu u slučaju nuklearnog rata.

Sovjetski megatenk, „objekat 279“, imao je nekoliko originalnih tehničkih rešenja koja su se, nažalost, pokazala kao neefikasna sa stanovišta praktične primene. Zbog toga je bilo moguće isprobati ga samo u igrici „World of tanks“.

Iskustvo stvaranja „tenka za nuklearno ratovanje"- „objekta 279“, doprinelo je razvoju tehnologija nauke o materijalima i proizvodnji komplikovanih mehaničkih komponenti, ali taj tenk je bilo moguće upotrebiti samo u pomenutoj igri.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija