• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/express.hr

14.12.2019

18:50

BILA JE NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA, A ZAVRŠILA JE TRAGIČNO! Lobotomija, balsamovanje, rak...samo su neke od MISTERIJA PREDSEDNIKOVE SUPRUGE! (VIDEO)

Vesti

BILA JE NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA, A ZAVRŠILA JE TRAGIČNO! Lobotomija, balsamovanje, rak...samo su neke od MISTERIJA PREDSEDNIKOVE SUPRUGE! (VIDEO)

Podeli vest

Život Eve Peron, svetski poznate kao "Evita", glamurozne i kontroverzne bivše prve dame Argentine, decenijama je dokumentovan u člancima, dokumentarcima i mjuziklima

Međutim, detalji njene prerane i tragične smrti su malo poznati, iako su najfascinantniji deo cele priče, piše Vintage News.

Prava istina tek sad isplivava, i uključuje tajnu lobotomiju koja se dogodila bez njenog znanja, kao i nestanak njenog tela punih 16 godina.

Na vrhuncu moći 1950. godine Eviti je otkriven rak vrata materice. Peronova prva supruga, Aurelia, takođe je umrla od te bolesti, zbog čega neki veruju da je Peron nesvesno ubio obe žene, prenoseći im agresivan oblik HPV virusa koji je doveo do njihove smrti.

Rak se brzo proširio. Juna 1952. Eva je pratila supruga na njegovoj drugoj inauguraciji kao predsednika Argentine. Bolest ju je toliko oslabila da je bila u nekoj vrsti kaveza koji je trebalo da pruži podršku njenim slabim udovima, jer je imala samo 36 kilograma. Tako glasi službena priča...

Međutim, ispostavlja se da je njen muž odgovoran za njeno brzo propadanje, jer ju je naterao na lobotomiju. Operacija koja uključuje rezanje neuronskih veza između čeonog režnja i ostatka mozga, predstavlja proceduru koja je trebalo da potpuno prekine njene emotivne reakcije. Ova operacija bila je državna tajna sve do 2011, kada su otkriveni rendgenski snimci Evinog kostura, a na lobanji se videlo da je bušena.

Jedan od mogućih scenarija, kako prenosi express.hr, jeste da je lobotomija bila drastična mera kojom su pokušali da joj olakšaju bolove koje je osećala zbog raka. Iako sama procedura ne bi nužno smanjila bol, smanjene emocije mogle su da joj pomognu da izdrži patnju.

Ali, prema nekoliko novih izvora, ovim činom je Evin suprug povukao očajnički potez kako bi obuzdao sve opasnije ponašanje svoje supruge. Jer, to je bio savršen način da 'smiri' Evitu i spreči građanski rat, pokušavajući istovremeno da umanji njene bolove zbog raka.

Evita je znala da deluje prilično nepromišljeno u godini pre smrti. Kao prva dama, bila je odgovorna za mnogo toga vezanog za socijalnu politiku, ali početkom 1950-ih u vladi se pojavilo više frakcija. Možda zbog tereta i bolova, počela je sve oštrije da se obraća onima koji nisu delili njeno mišljenje.

- U poslednjem javnom obraćanju, 1. maja 1952. godine, na Praznik rada u Argentini, ona je prozivala neprijatelje. Takođe je diktirala dokument od 79 stranica pod nazivom 'Moja poruka' u kojem su vidljivi tragovi ratobornosti i nasilništva- otkrivaju izvori.

Takođe, iz bolesničke postelje, bez znanja supruga, naručila je 5.000 automatskih pištolja i 1.500 mitraljeza od holandskog princa Bernarda, kojima je želela da naoruža radnike sindikaliste, kako bi oformili radničku miliciju.

Zemlji je ozbiljno pretio građanski rat.

TEORIJA ZAVERE Evitu Peron je ubio muž, uradio joj je lobotomiju!

Lobotomija je u to vreme već stekla slavu u SAD, kao oblik lečenja nekontrolisane agresije i impulsivnog nasilja, pa je lako moguće da je Huan Peron baš u njoj video rešenje problema. Dokumentacija hirurga Džejmsa Popena, koji je izvršio lobotomiju, je potvrdila njegove sumnje.

I Popenova medicinska sestra, Manena Rikelme je potvrdila da se operacija odvijala protiv Evine volje. Doktori su morali da naprave operacionu salu u zadnjem delu palate, kako bi operacija ostala tajna.

Jedan od najmračnijih podataka je taj da je pre operacije Popen prvo morao da vežba izvođenje lobotomije na zatvorenicima u Buenos Airesu, na Huanov zahtev. Na kraju, operacija je uspela da je ućuti Evitu, ali je takođe ubrzala i njen kraj. Nakon lobotomije, prestala je da jede i umrla je 26. jula 1952. godine.

Popen, tvrde njegovi poznanici, duboko je žalio zbog svega.

Pedro Ara doveden je zbog očuvanja Evinog tela za javno izlaganje. Postupak balzamovanja je uključivao zamenu njene krvi glicerinom, a zbog toga je njeno telo postalo "neograničeno neraspadajuće". Telo je trebalo da bude izloženo u bazi ogromnog spomenika.

Ali, pre nego što je grobnica dovršena Huan Peron svrgnut je vojnim udarom 1955. godine i pobegao je iz zemlje pre nego što je mogao da osigura Evino telo. Šta se sa njenim ostacima događalo narednih 15 godina je prava misterija.

Napokon, 1971. godine, vojni doušnici otkrili su da se nalazi u kripti u Milanu, pod lažnim imenom Maria Mađi. Peron je naredio da se njeno telo, netaknuto osim prsta koji je nedostajao, odveze u njegov dom u Španiji. On i njegova treća supruga Izabel držali su njen leš u trpezariji, na platformi kraj stola.

Peron je 1973. godine vratio iz egzila se u Argentinu kako bi ponovo obavljao dužnost predsednika. Umro je 1974. godine, a nasledila ga je njegova supruga Izabel, koja je Evino telo vratila u domovinu i smestila na groblje bogatih i moćnih Argentinaca- La Rekoleta.

Izrezbarene na latinskom, iznad mermernih stubova, stoje reči "Počivaj u miru." 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija