• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.12.2019

16:26

EU JE AUŠVIC, A DŽONSON LOGORAŠ! Ova karikatura je izazvala BURU U SVETU! (FOTO)

Vesti

EU JE AUŠVIC, A DŽONSON LOGORAŠ! Ova karikatura je izazvala BURU U SVETU! (FOTO)

Podeli vest

Italijanski crtač Mario Importa izazvao je burnu polemiku u zemlji i inostranstvu nakon što je Evropsku uniju prikazao kao nacistički logor smrti Aušvic

Pored toga, britanskog premijera Borisa Džonsona prikazao je kao zatvorenika koji beži.

Improta je objavio karikaturu na svom Tviter nalogu nakon što su Džonsonovi konzervativci osvojili većinu na britanskim izborima, preneo je AP.

On prikazuje Džonsona kako maše britanskom zastavom dok beži iz koncentracionog logora sa natpisom "Evropska unija" na istom mestu na kojem su bile ispisane reči "Arbeit macht frei'' (Posao oslobađa) na ulazu u nacistički logor.

BEŽANIJA IZ EU! Nova britanska vlada oštra: 31. JANUARA IZLAZIMO IZ EVROPSKE UNIJE I ZABRANJUJEMO ŠKOTSKOJ NEZAVISNOST!

Poređenje između EU i koncentracionog logora odmah je izazvalo talas kritika političara, jevrejske zajednice u Rimu, pa čak i nekih pratilaca umetnika na Tviteru.

Na Tviter nalogu Memorijala Aušvic na italijnskom jeziku postavljena je poruka da je "Arbeit macht frei" cinična iluzija koju je SS dao zatvorenicima u Aušvicu, te da su te reči postale jedan od simbola ljudske mržnje.

ISTORIJSKA POSETA! U Aušvic gde su NACISTI ISTREBILI VIŠE OD MILION JEVREJA prvi put dolazi Merkelova!

- Sećanje na Aušvic i njegove žrtve je bolno kada se ovaj simbol koristi i sramno zlostavlja- komentar je na Tviter nalogu Memorijala Aušvic.

Nakon široke kritike, Improta je u ponedeljak izmenio karikaturu. I to tako što je zamenio sliku nacističkog logora toaletom, uz priznanje da nije bilo korektno identifikovati EU sa koncentracionim logorom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija