• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernji list/Kurir

07.01.2020

21:29

KASIM SULEJMANI RATOVAO U BIH PROTIV SRBA?! Hrvatski novinar otkriva ko je bio ubijeni iranski general! Važio je za Džejmsa Bonda Bliskog istoka, PREOKRENUO JE I TOK RATA U SIRIJI!

Vesti

KASIM SULEJMANI RATOVAO U BIH PROTIV SRBA?! Hrvatski novinar otkriva ko je bio ubijeni iranski general! Važio je za Džejmsa Bonda Bliskog istoka, PREOKRENUO JE I TOK RATA U SIRIJI!

Podeli vest

Hasan Haidar Diab (56) je poznati hrvatski novinar i ratni izveštač. Međutim, njegova povezanost sa Balkanom seže u osamdesete godine prošlog veka, kada je iz rodnog Bejruta došao na studije u tadašnju SFR Jugoslaviju i to ponajviše zahvaljujući liku i delu Josipa Broza Tita, odnosno njegovom ulogom u Pokretu nesvrstanih

Tokom godina rata, prvenstveno zbog poznavanja arapskog jezika, proputovao je ratom zahvaćena područja, gde je uradio veliki broj intervjua i reportaža sa političarima i izbeglicama. Sa pojavom izbegličke krize u Evropi usled započetog građanskog rata u Siriji 2011. godine, postao je jedan od nasjtručnijih sagovornika u emisijama emitovanim na javnim servisima Hrvatske, Slovenije, Bosne, Srbije, ali i Evrope.

Misija u Bosni

Jedan od njegovih sagovornika bio je i iranski general Kasim Sulejmani, sa kojim je pričao u dva navrata, 2016. i 2017. godine, o čemu je pisao u autorkom tekstu za Večernji list.

Tom prilikom, Sulejmani mu je potvrdio svoj boravak na Balkanu tokom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka.

- S generalom Sulejmanijem lično sam se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016, a drugi put u gradu Mešadu godinu dana kasnije. Delovao je jako skromno, videlo se da je vagao svaku izgovorenu reč. Iako nismo dugo razgovarali, kada je saznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: "Kakva je situacija u BiH?" Na moje pitanje da li je bio u BiH, Kasem mi je odgovorio: "Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gde god muslimanima treba pomoć, ja sam tu". Na rastanku sam mu rekao neka se čuva, a njegov je odgovor bio: "Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja - naveo je Diab u svom tekstu.

Diab se osvrnuo ni kult ličnosti ubijenog iranskog generala, odnosno, na njegove impozantne taktičke i borbene strategije. Okarakterisan je kao Džejms Bond Bliskog istoka, a bio je vođa borbe koja je preokrenula tok istorije, pogotovo za Siriju.

SLEDI NEVIĐENO KRVOPROLIĆE! TURCI ZAPOSELI TRIPOLI, proamerička vlada sprema pakao za BORCE GENERALA HAFTARA, za koga se bore i PUTINOVI VAGNEROVCI!

- Kasim Sulejmani bio je najžešći borac protiv kalifata Islamske države, a zbog tajanstvenih misija koje je obavljao zvali su ga "Džejms Bondom Bliskog istoka". General Sulejmani bio je prisutan u Iraku od američke invazije 2003, u Libanu i na području palestinske samouprave od ranih 90-ih godina, 2011. dobio je novi zadatak: zaustaviti pohod džihadista na Irak i Siriju. Od tada su u Damasku i Bagdadu prisutni zapovednici snaga Kuds. Poznato je da je često i lično vodio vojne akcije, kao onu kada je zaustavio ofanzivu islamista prema Damasku i onu prema Bagdadu. Uz to što je odbranio Damask i Bagdad, pod njegovim zapovedništvom je oslobođeno čitavo područje Al Kusara i veliki delovi provincije Homs u Siriji, Alep, a naposletku i Istočna Guta.

Foto: AP PHOTO

Zahvaljujući strategiji Kasema Sulejmanija, sirijski predsednik Bašar al-Asad opstao je na vlasti. Nakon što je ISIS zauzeo Mosul, Tikrit i niz drugih gradova, Sulejmani je odmah preuzeo zapovedništvo i najbolje ljude Kudsa doveo u Bagdad, čime je ujedno pomogao i da se odbrani irački Kurdistan i sam Bagdad. Vojni uspjeh protiv boraca ISIS-a postignut je zahvaljujući tome što su Sulejmani njegovi savetnici promenili strategiju ratovanja i u Iraku i u Siriji, na temelju iskustva u borbama protiv sovjetskih trupa u Avganistanu.

Brutalna likvidacija 

Prema obaveštajnim podacima, Sulejmani je likvidiran na povratku iz Sirije gde je zapovedao ofanzivom na provinciju Idlib, zadnje uporište džihadističkih grupa. Zapovednik iranskih snaga Kudsa celi život je posvetio jednom cilju - zaštititi Iran i ideale Islamske revolucije.

(VIDEO) RUSI DOSTAVILI IRANU RADAR KOJI VIDI I NEVIDLJIVE NATO AVIONE?! Pentagon besan, ako krenu na Teheran popiće žestoke batine!

Al Kuds je pretvorio u organizaciju koja se može suočiti sa svim geopolitičkim izazovima. Uvek je bio predan Islamskoj revoluciji i živeo skromno. Upravo se pod njegovim vođstvom ranih 2000-ih počela razvijati "Osovina otpora Sjedinjenim Državama" na Bliskom istoku, koja i dalje odoleva politici SAD Saudijske Arabije i Izraela.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei imenovao je brigadira Ismaila Ganija zapovednikom Kudsa i naslednikom Kasema Sulejmanija kojem je do sada bio zamenik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija