• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2020

17:00

OTKRIVAMO! KOJE PROMENE USTAVA JE PREDLOŽIO PUTIN: Ovo je 9 zahteva, prvi je najvažniji!

Vesti

OTKRIVAMO! KOJE PROMENE USTAVA JE PREDLOŽIO PUTIN: Ovo je 9 zahteva, prvi je najvažniji!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se Dumi predložio je devet izmena Ustava, posle čega je premijer Dmitrij Medvedev podneo ostavku!

Izmene Ustava:

  • Konsolidovati prioritet ruskog ustava nad međunarodnim ugovorima
     
  • Zabraniti zvaničnicima i sudijama da imaju drugo državljanstvo ili dozvolu boravka u drugoj zemlji
     
  • Zahtevati da predsednički kandidati stalno borave u Rusiji najmanje 25 godina i nikada nemaju drugo državljanstvo
     
  • Uklonite riječ "za redom" iz članka kojim se zabranjuje da se biraju za predsednika više od dva puta zaredom
     
  • Da se ​​stvori sistem javnih vlasti koji će obuhvatati i javne organe i lokalne vlasti
     
  • Odredite minimalnu platu i obaveznu indeksaciju penzija
     
  • Prenos od predsednika na državnu Dumu pravo da odobri premijera i članove vlade
     
  • Omogućite Savetu Federacije da otpušta sudije
     
  • Ovlastite Ustavni sud na zahtev predsednika da proveri ustavnost zakona pre nego što su potpisani
  • Foto: Printscreen

    Pre svega, predsednik je predložio da se utvrdi prioritet ruskog ustava nad bilo kojim međunarodnim ugovorima - odnosno da ih treba poštovati samo ako nisu u suprotnosti sa osnovnim ruskim zakonom.

    Šta znače Putinove reči o ustavnim promenama

    Ustav već ima prednost nad međunarodnim ugovorima, kaže Ilija Šablinski, zamenik šefa Odeljenja za ustavno i administrativno pravo. 

    "Ustavni sud ima ovlašćenja da proverava međunarodne ugovore radi ustavnosti. Dakle, međunarodni ugovori čije su norme u suprotnosti sa ustavom ne mogu biti potpisane i ratifikovane", napominje stručnjak.

    Foto: Tanjug/AP

    Međutim, prema 15. članu ustava, Rusija može zaključiti međunarodne ugovore, čije su norme suprotne nacionalnim zakonima.

    "Ako ona potpiše takav sporazum koji je suprotan nekom zakonu, Ruska Federacija je tako odlučila, onda norma ovog sporazuma ima prednost nad normom nacionalnog zakona. Ali ni o čemu se ne može raspravljati", primetio je ekspert.

    Kome će biti dozvoljeno da bude predsednik?

    Pored toga, Putin veruje da na predsedničkim izborima treba dozvoliti samo Ruse koji kontinuirano žive u zemlji najmanje 25 godina i nikada nisu imali drugo državljanstvo, a reč "zaredom" može da se ukloni iz članka kojim je zabranjeno da predsedava više od dva puta zaredom.

    Foto: Reuters

    Ovi predlozi još nemaju praktično značenje, kaže profesor Šablinski.

    "Autori Ustava polazili su od šireg istorijskog konteksta (kada su napisali da predsednički kandidat treba da živi u Rusiji najmanje 10 godina). Setili su se da je Solženicin bio prisilno izbačen iz zemlje, da su stotine vrednih i talentovanih ljudi proterane iz SSSR-a, i "oni su se vraćali tek krajem 80-ih i početkom 90-ih. Da li je to značilo da im treba oduzeti pravo da se kandiduju na najvišim vladinim funkcijama?" - tvrdi ekspert.

    Državna reforma?

    Prema Putinu, sastav vlade trebalo bi da odobri parlament, a ne predsednik.

    "Akcije Državne Dume rastu zajedno sa mogućnostima. Njoj će biti povereno pravo da odobri kandidaturu premijera i čitave vlade. Novi predsednik neće imati pravo da ih odbaci. A s obzirom na trenutnu situaciju, to se ne može hipotetski predstaviti. To izgleda kao komponenta budućeg tranzita", rekao je politički analitičar BBC Konstantin Kalačev.

    Foto: AP/Photo

    "Ova reforma se neće mnogo promeniti u trenutnoj situaciji. Ali, zapravo, da, ovo je promena u državnom sistemu Rusije," rekao je politički analitičar Abas Galijamov.

    Prema njegovim rečima, iz Putinovih predloga proizilazi da se vrednost poslaničkog mandata i položaj govornika povećavaju: „Možda se Putin sprema da zauzme mesto predsednika Državne dume?“

    Ne tako davno, Putin je već govorio o mogućoj ustavnoj promeni. Konkretno, on je već govorio o ovoj temi tokom svoje godišnje konferencije za štampu prošlog decembra. Međutim, u to vreme bilo je samo pitanje uklanjanja reči "zaredom" iz članka o dozvoljenom broju predsedničkih mandata.

    Sve o Vladimiru Putinu čitajte OVDE.


    Tagovi:

    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    komentari
    sledeća vest

    Izbori 2024

    Vesti

    Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!
    Društvo

    Telekom Srbija za milion korisnika u Nemačkoj!

    Vladimir Lučić: Kada do kraja godine startujemo u SAD, bićemo jedan od većih svetskih operatora u smislu teritorije koju pokrivamo i na vrlo realnom smo putu da srpski Telekom postane velika i uspešna globalna kompanija

    16.04.2024

    13:09

    TV

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
    UDARNO SAOPŠTENJE

    Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

    Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

    16.04.2024

    10:57

    Sport

    Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
    Fudbal

    Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

    Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

    16.04.2024

    10:52

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Magazin

    Džet set

    Srbija