• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Standard.rs/Strategic Culture/V. M.

16.01.2020

21:07

OSVETE ĆE BITI! TRAMPU JE POTREBAN MIR SA IRANOM, A UPRAVO TO JE ONO ŠTO OD TEHERANA NEĆE DOBITI! Ameri kasno shvatili da su naljutili persijskog lava!

Vesti

OSVETE ĆE BITI! TRAMPU JE POTREBAN MIR SA IRANOM, A UPRAVO TO JE ONO ŠTO OD TEHERANA NEĆE DOBITI! Ameri kasno shvatili da su naljutili persijskog lava!

Podeli vest

Iran je mudro eskivirao direktni, državni vojni konflikt, u korist suptilnijeg i opasnijeg rata protiv američkog prisustva na Bliskom istoku - što je rat koji će, ukoliko bude uspešan, preoblikovati čitav region. Ne, ništa još nije gotovo. Sve je spremno za eskalaciju (ali na asimetričan način). Tramp ostaje u šaci odmetnutih senatora

Iran nije završio. General Hadžizad, komandant vazdušno-kosmičkih snaga Revolucionarne garde, izjavio je na brifingu da je napad „bio početni korak velike operacije". Takođe je istakao da „nije postojala namera da ti napadi izazovu ljudske žrtve: Umesto toga namera nam je bila da zadamo udarac vojnoj mašineriji protivnika". 

Promašili namerno, da pokažu moć

A i Pentagon isto tako kaže da je Iran namerno promašio američke trupe u bazama. Ovo je isto što i priznanje Pentagona da je Iran u stanju da ekstremno precizno dejstvuje balističkim raketama sa razdaljina od nekoliko stotina kilometara - pri čemu se sve to odvilo bez i jedne presretnute rakete od strane SAD. Potpuno izbeći pogađanje vojnika u velikoj vojnoj bazi nije mala stvar - to govori o preciznosti iranskih raketa u krugu od metar ili dva, a ne deset metara.

Nije li to poenta? Iranski sistemi navođenja su toliko uznapredovali da su u stanju da dopremaju bojeve glave sa ekstremnom preciznošću. Nismo li nešto slično nedavno videli u Saudijskoj Arabiji (u slučaju Abkajka)? I nije li u Abkajku postalo jasno da skupi američki sistemi protivvazdušne odbrane ne funkcionišu? Iranska revolucionarna garda je samozadovoljno demonstrirala da je u stanju (a to važi i za njene saveznike) da probije sisteme protivvazdušne zaštite američke proizvodnje koristeći domaće „pametne" rakete i svoje sisteme za elektronska dejstva.

Američke baze širom regiona - ukratko rečeno - sada predstavljaju ranjivu američku infrastrukturu - a ne simbol snage. Isto važi i za one skupe borbene grupe nosača aviona. Poruka Irana je bila jasna i veoma važna za one koji je razumeju (ili žele da razumeju). Drugima, koji su manje strateški svesni, moglo bi da deluje da je Iran izveo svoj vojni udar i pokazao slabost. U stvari, kada pokažete da ste u stanju da srušite vojni status kvo nema potrebe za fanfarama. Sama poruka je udarac za „vojnu mašineriju". Minuciozno kalibrirana, uspela je da izbegne izazivanje direktnog rata. Tramp je odstupio (i proglasio uspeh).

Foto: Fotoilustracija

Ali da li to znači da je sve gotovo? Završeno? Ni najmanje. I vrhovni vođa i general Hadžizad su praktično rekli da je napad predstavljao početak. No, većina medija glavnog toka - kako na Zapadu, tako i pojedinih u Izraelu - je kulturološki gluva za iransko vođenje asimetričnog rata - čak i onda kada Iran o tome eksplicitno govori. Asimetrični rat se ne vodi po principu „hajde da ga merimo". Pre se može objasniti na primeru Davida i Golijata. Golijat je u stanju da zgromi Davida udarcem svoje pesnice, ali je ovaj potonji okretan, brzih nogu, i skakuće oko džina koji nikako ne uspeva da ga dokači. David ima kondicije, dok se džin teško vuče unaokolo, pa se lako ljuti i umara. Na kraju će ga i jedan precizni kamenčić - a kamoli haubica - oboriti.

Poruka Irana

Čujte pažljivo poruku Irana: ukoliko se Amerika povuče iz Iraka - kako je zatražio irački parlament - i to učini u skladu sa sporazumom koji ima sa vladom u Bagdadu, pa konačno napusti region - vojna situacija će se relaksirati. Međutim, ukoliko SAD budu insistirale na ostanku u Iraku, američke snage će se naći pod političkim i vojnim pritiskom - ali ne od Irana kao države. Pritisak će doći od stanovnika onih zemalja u kojim su američke trupe trenutno razmeštene. U takvoj situaciji američki vojnici će možda biti ubijani, iako ne iranskim raketama. Izbor je na američkoj strani. Iran ima inicijativu.

ANDRIĆ JE ZA BOŠNJAKE VEŽI ZLOTVOR OD HITLERA, A HANDKE SRPSKI OSVAJAČ! Nenad Kecmanović brutalno razobličio Sarajevo i Zagreb, OVO SE NE PROPUŠTA...

Iranski lideri su bili veoma eksplicitni: „šamar" raketiranja baze Ajn al-Asad nije odmazda za likvidaciju generala Solejmanija. Odmazda je kampanja koja se sastoji od amorfnog, kvazipolitičkog, kvazivojnog asimetričnog rata protiv američkog prisustva na Bliskom istoku, što je u skladu sa zaveštanjem pokojnog generala.

Tako izgleda Davidovo skakutanje oko Golijata. Solejmanijeva likvidacija je razbesnela i mobilisala milione u novom žaru otpora (inače, ne samo šiite). A gaženje iračkog suvereniteta Trampovim odgovorom na glasanje u parlamentu Iraka (kojim se strane trupe pozivaju da odu) stvorilo je novu političku paradigmu koju će čak i najviše proamerički orijentisani Iračani teško moći da ignorišu. Uklanjanje stranih vojnih snaga je izrazito nesektaška misija (odnosno misija oko koje mogu da se slože različite verske struje u regionu, prim. prev.).

POČEO PROCES OPOZIVA TRAMPA! Otvoreno suđenje pred Senatom koje će odlučiti sudbinu predsednika SAD

A Izrael je, nakon početnog samočestitanja (među Netanjahuovim pristalicama), shvatio da je Iran napravio korak napred, a ne nazad. Iskusni izraelski bezbednosni analitičar Ben Kaspit piše:

„Pismo generala Vilijema H. Sajlija, komandanta američkih vojnih operacija u Iraku, procurelo je, a potom rapidno izdeljeno u krugovima najviše rangiranih bezbednosnih funkcionera Izraela 6. januara. Š…Ć Sadržaj pisma - da se Amerikanci spremaju za hitno povlačenje iz Iraka - upalio je alarm u ministarstvu odbrane u Tel Avivu. Štaviše, pismo je nagovestilo izraelski 'košmarni scenario' u kojem američki predsednik Donald Tramp pred izbore užurbano povlači vojsku iz Iraka i Sirije.

Foto: Fotoilustracija

Istovremeno, Iran je najavio da momentalno obustavlja svoje brojne obaveze iz nuklearnog sporazuma koji ima sa supersilama, vraćajući se na visoko obogaćivanje uranijuma u neograničenim količinama i obnavljajući svoj ubrzani zamah ka postizanju vojnih nuklearnih kapaciteta. „U takvim okolnostima", rekao je Kaspitu visoki vojni zvaničnik Izraela, „zaista ostajemo sami u ovom najkritičnijem periodu. Nema goreg scenarija od ovog za izraelsku nacionalnu bezbednost… Nije jasno kako je ovo pismo napisano, nije jasno zašto je procurelo, pre svega nije jasno ni zašto je napisano. Uopšte gledano, ništa nije jasno povodom američkog ponašanja na Bliskom istoku. Svakog jutra se budimo u novoj neizvesnosti."

Faktor opoziva

Opoziv američkog predsednika koji je pokrenuo Predstavnički dom stavlja Trampa u veoma ranjivu poziciju prema cionističkim i evangelističkim ostacimau Senatu, čiji će glasovi bez obzira na sve biti ključni za Trampov naum da ostane na funkciji kada se dokument o opozivu nađe pred Senatom. Biće ključni i za suđenje u kojem će Tramp morati da blokira udruživanje demokrata sa bilo kojim republikanskim pobunjenikom kako bi postigli dvotrećinsku većinu potrebnu za smenu Trampa. Faktor opoziva je već nekoliko puta korišćen kako bi Tramp bio nateran da na Bliskom istoku deluje suprotno svojim izbornim interesima - koji direktno zavise od održavanja rasta tržišta i posledično od trgovinskih pregovora sa Kinom.

Ono što je Trampu sada najpotrebnije (u kontekstu predizborne kampanje) je deeskalacija sa Iranom - što bi ublažilo politički pritisak iz redova neokona i evangelista i omogućilo mu da se šepuri naduvanim tržištem nekretnina. Ali to je upravo ono što neće dobiti.

Trampove pokušaje da se odgovor Irana ograniči na ubistvo Solejmanija Teheran je otvoreno odbacio. Poslanice su ostale u kovertama, a ni medijatorima nije bilo dozvoljeno da ih izgovore. Nema prostora za pregovore osim ukoliko Tramp ne ukine sankcije, a SAD se ponovo posvete nuklearnom sporazumu. To se nikada neće dogoditi. Uslediće neverovatan pritisak svih izraelskih lobija da Amerika ostane u Iraku i Siriji (u skladu sa Kaspitovim komentarima). A utvara Solejmanijeve „osvete" će progoniti američke snage u regionu mesecima, ako ne i godinama.

Iran je mudro eskivirao direktni, državni vojni konflikt, u korist suptilnijeg i opasnijeg rata protiv američkog prisustva na Bliskom istoku - što je rat koji će, ukoliko bude uspešan, preoblikovati čitav region. Ne, ništa još nije gotovo. Sve je spremno za eskalaciju (ali na asimetričan način). Tramp ostaje u šaci odmetnutih senatora.

Sve o sukobu Amerike i Irana čitajte OVDE


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija