• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/24sata.hr

21.01.2020

07:00

NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA NA NEBU! Naučnici su zbunjeni, nemaju objašnjenje! (VIDEO)

Vesti

NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA NA NEBU! Naučnici su zbunjeni, nemaju objašnjenje! (VIDEO)

Podeli vest

Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika - već činjenica, barem nebo u Severnoj Americi

Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su naučnici , ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego pre 50 godina.

Analiza objavljena u časopisu Sajens najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna šta se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoline  biljnih i životinjskih vrsta, piše Tajms.

- Gledamo krizu koja je u punom jeku - rekao je Dejvid Jarnold, predsednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon.

Stručnjaci već duže vreme znaju da neke vrste ptica brže izumiru. Međutim, nove studije, koje se baziraju na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci.

Foto: Pixabay

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosisteme, suzbijanje štetočina, oprašivanje cveća, širenje semena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista.

- Ljudi brinu kad nestanu orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, ali realno nestanak vrabaca ima veći uticaj na okolinu, a zbog toga ne brinemo - rekla je Hilari Jang, biolog za očuvanje na Univerzitetu iz Kalifornije.

Tim istraživača sa univerziteta, vladinih agencija i neprofitnih organizacija sarađivao je na novom istraživanju koje je komibnovalo stare i nove metode brojanja ptica.

Foto: Pixabay

U novoj studiji, istraživači su se okrenuli tim istraživanjima kako bi procenili populaciju 529 vrsta u razdoblju od 2006. do 2015. godine. Te procene uključuju 76 odsto svih vrsta ptica u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali predstavljaju gotovo celokupnu populaciju ptica. Istraživači su, zatim, koristili zapise o posmatranju ptica kako bi procenili populaciju svake vrste od 1970., najranije godine za koju postoje konkretni podaci.

Foto: Pixabay

Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala - često u ogromnom broju.

Među najteže pogođenim grupama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 miliona, dok je populacija kosa manja za 440 miliona. Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen padom broja ptica. Evropa doživljava sličan gubitak ptica, takođe među uobičajenim vrstama, rekao je dr Gaston sa Univerziteta u Eksiteru.

Nova studija nije zamišljena kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati - kao i ranija istraživanja - upućuju na neke verovatne krivce, rekao je dr Rosenberg.

Naučnici veruju da su ptice "desetkovane" gubitkom staništa ptica, što podrazumeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , posebno neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje.

- Ptice premale telesne težine ne mogu dugo da lete, ne mogu da migriraju pa umiru - rekli su naučnici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hilandar

pre 4 godine

Kaze GOSPOD ISUS HRISTOS da ce biti znaci na nebu sa tim GOSPOD upozorava covecanstvo , GOSPOD nece smrti gresnika nego da se pokajemo i zivi budemo

Gordana

pre 4 godine

Kako dodjose do podatka nestali 29% ptica ma kako ga izracunase?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija