• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

21.01.2020

08:22

IRAN ZVANIČNO PRIZNAO: Dve rakete pogodile ukrajinski avion

Vesti

IRAN ZVANIČNO PRIZNAO: Dve rakete pogodile ukrajinski avion

Podeli vest

Drugi preliminarni izveštaj Organizacije civilne avijacije Irana o padu ukrajinskog „boinga“ ukazuje na to da su avion oborile dve rakete klase "zemlja-vazduh" kratkog dometa, koje su lansiranje iz sistema protivvazdušne odbrane „Tor-M1“, navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Organizacije

Nakon udara raketa, avion je počeo da naglo gubi visinu dok se nalazio iznad naselja, a zatim je naišao na „prepreku" u zabavnom parku, nakon čega je pao na zemlju.

Letelica je zatim presekla fudbalski teren i zapalila se. U izveštaju se ističe da su rakete letele sa severa.

U izveštaju se navodi da je avion poleteo iz Teherana u 06.12 časova po lokalnom vremenu, a komunikacija sa njim je izgubljena kada se nalazio na visini od oko 2.400 metara.

Sa ekrana sekundarnih radara, "boing" je nestao u 06.15 časova, a sa primarnih radara oko 06.18 časova.

DALJE ORUŽJE OD DONBASA! Kijev upozorava: Zaboravite na akciju "čišćenja", u potpunosti ćemo smiriti ukrajinsku vojsku

Prema informacijama primarnih radara sa aerodroma Mehrabad, u 06:15 avion je skrenuo sa putanje, okrenuo se nazad, i „verovatno“ je leteo u pravcu aerodroma naredne tri minute, nakon čega je nestao sa radara oko 06.18 časova.

Putnički „boing 737“ avio-kompanije „Međunarodne aviolinije Ukrajine“ srušio se 8. januara ubrzo nakon poletanja iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Tri dana kasnije je Teheran potvrdio da je sistem protivvazduhoplovne odbrane Irana greškom oborio avion, misleći da se radi o krstarećoj raketi.

Kako je saopšteno, Teheran je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi PVO bili u punoj borbenoj gotovosti.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da očekuje da Iran u potpunosti prizna krivicu, da se zvanično izvini, kazni krivce i isplati kompenzaciju


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija