• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

24.01.2020

06:47

(VIDEO) AKO ONI ZARATE, SRBIJA NE MOŽE A DA NE UČESTVUJE?! Komšije prave eskadrilu F-35 i modernizuju F-16! I Turska sprema vojsku - SVE SLUTI NA NOVI BALKANSKI SUKOB?!

Vesti

(VIDEO) AKO ONI ZARATE, SRBIJA NE MOŽE A DA NE UČESTVUJE?! Komšije prave eskadrilu F-35 i modernizuju F-16! I Turska sprema vojsku - SVE SLUTI NA NOVI BALKANSKI SUKOB?!

Podeli vest

Grčka je prva zemlja Balkana koja najavljuje kupovinu novog američkog višenamenskog borbenog aviona F-35 uz modernizaciju postojeće flote borbenih aviona F-16

Grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos izjavio je nedavno za televiziju Skaj da njegova zemlja planira da nabavi eskadrilu novog američkog višenamenskog borbenog aviona F-35 i da će uskoro započeti modernizaciju postojeće flote vazduhoplova F-16 na najsavremeniju verziju Vajper (F-16V Block 70/72).

Najava o jačanju ratnog vaduhoplovstva usledila je nakon januarskog susreta grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na kome se diskutovalo o tenzijama između Ankare i Atine, posredničkoj ulozi Vašingtona i modernizaciji oružanih snaga te balkanske zemlje.

Grčka nastoji da unapredi odbrambenu saradnju sa NATO saveznikom SAD u svetlu tenzija sa Ankarom oko teritorijalnih prava u Egejskom moru i istraživanja gasa u kiparskim teritorijalnim vodama.

SAD je isključila NATO saveznicu Tursku iz programa proizvodnje i nabavke borbenih aviona F-35 nakon što je Ankara kupila PVO sistem S-400 od Rusije. Turska kao i Grčka koristi borbene avione F-16 i po brojnosti vojnika druga je po veličini oružana sila zapadnog vojnog saveza.

(VIDEO) SUZE LAVROVA GOVORE VIŠE OD SVAKE REČI: Ruski diplomata nije mogao da obuzda emocije ZBOG STRADALIH U LENJINGRADU!

Odnosi Turske i Grčke zaoštreni su nakon je što Ankara potpisala pomorski sporazum sa Libijom koja vladi Redžipa Tajipa Erdogana daje ekonomska prava u istočnom delu Mediterana.

Grčka smatra da je potpisivanjem tog sporazuma Turska ugrozila teritorijalne vode ostrva Krit, Rodos, Karpatos i Kastelorizo. Zabrinutost zbog tog aranžmana izrazili su i Republika Kipar i Egipat. Te zemlje zajedno sa Grčkom i Izraelom istražuju gasna polja u istočnom Mediteranu.

Dodatni kamen spoticanja Ankare sa Atinom i Nikozijom je pitanje kontrole teritorijalnih voda oko Kipra. Ostrvo je podeljeno na dva dela 1974. nakon oružane invazije Turske zbog puča koji je na Kipru izvela tadašnja atinska vojna hunta. To je bio prvi i jedini put u kome su se dve članice NATO našle u oružanom sukobu.

KRALJICA POTPISALA ZAKON O BREGZITU! Sada i zvanično, BRITANIJA NAPUŠTA EU!

Republika Kipar jedina kao jedina međunarodno priznata vlada tog ostrva smatra da polaže pravo na nedavno otkrivena podvodna gasna polja. Ankara insistira da o tom pitanju kiparska vlada mora da se dogovori sa upravom severnog dela ostrva koji međunarodno priznaje jedino Turska.

Ankara je do sada u teritorijalne vode Kipra četiri puta poslala brodove za istraživanje gasa u pratnji plovila ratne mornarice. Sva dosadašnja ispitivanja obavljena su u vodama oko severnog dela ostrva koji kontrolišu kiparski Turci i oružane snage Turske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bane

pre 4 godine

Ne napisaste koje komšije. Montenegro, Sev. Makedonija, Bugarska, Rumunija..?

Pera

pre 4 godine

Pojedine nase patriote nisu htele da ratuju ni za Srbiju a kamo li za Grcku, njima je najlakse da podizu tri prsta ali samo u kafanama ili kaficima.

Marko

pre 4 godine

Uvik me možete dobro nasmijati.kad sam tužan ili imam loš dan dođem na vas portal proćitam koji naslov kao ovaj gore i odmah se oraspoložim .pa bolji ste od naj boljeg psihoterapeuta ,sam tako dalje. Naj bolji vaši naslovi su ovog tipa kao srbija velesila ili naslovi o rusima.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Што не "трћиш"...? Лип је дан...?

0691993066

pre 4 godine

A ti bi moga poradit malo i na pravopisu...Ne bi ti škodilo...

arsa

pre 4 godine

Kakve veze ima Srbija sa sporovima Turske i i Grčke?Čemu ovaj naslov?

mali Perica

pre 4 godine

Naslov: "... Srbija ne može da ne učestvuje" Koja glupost. Može, može da ne učestvuje. Nije i kada je trebala '95. u Krajini, u BiH, pa i 2004. na KiM....

SS

pre 4 godine

Vi novinari ste čudo,zavadili bi i dva oka u glavi.

Pesterac

pre 4 godine

Kako ovi novinari naprave naslov hahaha. Steknem utisak da moram odmah u podrum. A ove paljevine odma bih da ratuju da ali ako bi ikako moglo samo iz tople sobe i fotelje!!!!!!Neserite zar nije dovoljno muke i bede narod nam ode van sav sa kime i protiv koga mi ovako maleni i jadni da ratujemo!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59