• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.01.2020

07:00 >> 08:09

BIL GEJTS NIJE PREDVIDEO KORONAVIRUS (ISPRAVKA)

Vesti

BIL GEJTS NIJE PREDVIDEO KORONAVIRUS (ISPRAVKA)

Podeli vest

Događaj 201 nije “predvidio” pandemiju koronavirusa SARS-Cov-2, nego je u pitanju tek jedna od niza simulacija pandemije nastala na osnovu prethodnih pandemija, a koja je napravljena za svrhe razumijevanja i definisanja efikasnih reakcija te na identifikaciju potencijalnih nedostataka, odnosno za svrhe bolje pripreme za narednu pandemiju.

Različite verzije priča o Gatesovom “predviđanju” ili “planiranju” pandemije već su bile predmet analiza naših partnerskih organizacija iz regije, kao i članica Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN). Ovim teorijama su se do sada već bavile kolege/ice iz Hrvatske, SAD-a, Njemačke, Turske, Litvanije, Španije i Poljske. 

Simulacija globalne reakcije na pandemiju, koju je organizovao Johns Hopkins Centar za zdravstvenu sigurnost u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom i Fondacijom Billa i Melinde Gates, zaista se održala u oktobru 2019. godine pod nazivom “Event 201”, navodi Faktograf. 

Na zvaničnoj stranici Johns Hopkins Centra za zdravstvenu sigurnost navedeno je da je “Događaj 201” bio troiposatna simulacija hipotetičke, ali naučno utemeljene pandemije kako bi se razmotrili različiti scenariji i dileme. Jedan od razloga zbog kojeg je ovaj događaj organizovan je, kako je navedeno, taj što se svijet “suočava sa oko 200 epidemioloških događaja” godišnje, što iziskuje bolju pripremljenost za nošenje s takvim situacijama:

Posljednjih godina u svijetu se bilježi sve veći broj epidemioloških događaja, koji iznosi oko 200 događaja godišnje. Ti se događaji povećavaju i razaraju zdravlje, ekonomiju i društvo. Upravljanje tim događajima već opterećuje globalni kapacitet, čak i bez prijetnje pandemije. Stručnjaci se slažu da je samo pitanje vremena kada će jedna od tih epidemija postati globalna - pandemija s potencijalno katastrofalnim posljedicama. Teška pandemija, koja postaje "događaj 201", zahtijevala bi pouzdanu suradnju nekoliko industrija, nacionalnih vlada i ključnih međunarodnih institucija.
Odgovori aktera na scenarij ilustrovali su potrebu suradnje industrije, nacionalnih vlada, ključnih međunarodnih institucija i civilnog društva kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice koje bi mogle proizaći iz velike pandemije.

Međutim, simulacija koja je tada prikazana nije bila nikakvo “predviđanje” koronavirusa SARS-Cov-2 koji se pojavio u Kini. U analizi portala za provjeru činjenica Fact Check, navodi se:

Izbijanje respiratorne bolesti koja je započela u Wuhanu, u Kini, potiče od novog koronavirusa, a termin "koronavirus" odnosi se na grupu virusa, ne na jedinstven virus. (...)
Ali internetski naslovi koji se dijele na društvenim mrežama iskoristili su generički izraz „koronavirus“ da bi lažno sugerirali da su organizacije u sferi javnog zdravstva predvidjele novi virus još prije nego što je epidemija počela u decembru.

Neki od virusa iz skupine koronavirusa uzrokuju blaže tegobe, kao što je obična prehlada, no ovoj skupini pripadaju i znatno opasniji virusi kao što su SARS ili MERS, ali i “novi koronavirus” odnosno SARS-CoV-2, koji izaziva opasnu bolest COVID-19. Američka agencija za zaštitu zdravlja Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) prepoznaje sedam različitih tipova koronavirusa, koje dijeli u dvije skupine. 

“Koronavirusi” su grupa virusa koji odavno postoje, dok se koronavirus SARS-Cov-2 prvi put pojavio u Kini krajem 2019. godine. Samim time, nema ničega šokantnog i nevjerovatnog u činjenici da se “Događaj 201” bavio “koronavirusom”. 

Činjenica da je za potrebe simulacije korišten upravo izmišljeni virus iz grupe pod nazivom koronavirus, nije iznenađenje s obzirom da se svijet u prethodnih nekoliko godina suočio sa dvije epidemije bolesti koje su uzrokovane koronavirusima - SARS i MERS.

Kako je utvrdio Fact Check, tvrdnje da je Bill Gates “predvidio” ili “najavio” pandemiju koronavirusa, prvi put su se pojavile na portalu Info Wars, globalno poznatom po širenju lažnih vijesti i teorija zavjere. Portal je vlasništvo Alexa Jonesa, koji je bio izvor i drugih netačnih tvrdnji o pandemiji COVID-19 i specifično teorija zavjere o Gatesu u ovom kontekstu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Ни десети део није уложио у ЊЕГОВУ производњу...! Производња мутираног вируса није скупа колико ... - ВАКЦИНА...!! Чекали смо да се јави...Зашто ме не зненађује - да САД-е већ имају вакцину?

somine novinarske

pre 4 godine

mozda je pravio virus .. vakcina nije moguca bez uzoraka virusa ..

dragce

pre 4 godine

sve mi vise mirise na poslednji napad amerike na svet , bioloski rat

Eleonora

pre 4 godine

Ako grupa virusa ima jedan isti deo i ako su zaštitna antitela antitela na baš taj deo, onda se izdvajanjem samo tog dela iz kulture virusa te grupe, a koji je neinfektivan, pravi vakcina protiv cele grupe virusa u kojoj mogu biti i visoko zarazni, smrtonosni virusi.

Slobodan

pre 4 godine

Uz pomoć ulaganja u vakcine Gates je zaradio 20 puta više od uloženog novca. Pametnom dosta. Potražite sledeće: "Bill Gates: My ‘best investment’ turned $10 billion into $200 billion worth of economic benefit"

Lara

pre 4 godine

On je i pustio virus u svet, što se trpa gde mu nije mesto? Sve je ovo dobro smišljeno !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija