• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.02.2020

15:34

SMRT AMERICI! SMRT IZRAELU! U Bejrutu protesti Libanaca i Palestinaca zbog Trampovog plana

Vesti

SMRT AMERICI! SMRT IZRAELU! U Bejrutu protesti Libanaca i Palestinaca zbog Trampovog plana

Podeli vest

Stotine Libanaca i Palestinaca protestovalo je danas u blizini američke ambasade u Libanu zbog plana Bele kuće o okončanju izraelsko-palestinskog konflikta

"Smrt Americi! Smrt Izraelu! Mi ćemo umreti, a Palestina će preživeti", uzvikivali su neki od učesnika protesta.

Demonstranti su se, noseći palestinske zastave, okupili na putu koji vodi ka zgradi američke ambasade u severoistočnom delu Bejruta, a primetno je pojačano prisustvo libanskih vojnika i policije, prenosi AP.

Oni su uklonili bodljikavu žicu i došli do metalne ograde koju su postavili pripadnici bezbednosnih snaga. Policija je upotrebila biber sprej da bi odbila neke od demonstranata.

U Libanu živi desetine hiljada palestinskih izbeglica i njihovih potomaka, napominje AP, dodajući da su u 12 izbegličkih kampova održavani protesti od kako je američki predsednik Donald Tramp objavio plan za Bliski istok.

Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Tramp je u utorak predstavio svoj dugo najavljivani plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, navodeći da je to dobitna kombinacija i za Izrael i za Palestince.

On je poručio da je plan "istorijska šansa" za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu.

Plan predviđa da se teritorija trenutno pod palestinskom kontrolom više nego udvostruči, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obali.

Takođe, planom se predviđa obustava izgradnje novih jevrejskih naselja u četvorogodišnjem periodu tokom čega bi trebalo da se pregovara o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

Ovaj politički plan na 50 strana bazira se na ekonomskom planu na 30 strana za (palestinske teritorije) Zapadnu obalu i Gazu koji je predstavljen u junu, a koji su Palestinci takođe odbili.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je mirovni plan Trampa kao "izuzetan" i da predstavlja "realan put ka trajnom miru".

Sve palestinske frakcije su, međutim, odbacile plan, a predsednik Mahmud Abas poručio je da palestinski narod nije na prodaju.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija