• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug/RIA Novosti

08.02.2020

09:44

(VIDEO/FOTO) PUTIN NAMAGARIČIO AMERIKANCE! Pompeo džabe dolazio u Minsk da lobira za američku naftu, LUKAŠENKO IGRA U RUSKOM TIMU?!

Vesti

(VIDEO/FOTO) PUTIN NAMAGARIČIO AMERIKANCE! Pompeo džabe dolazio u Minsk da lobira za američku naftu, LUKAŠENKO IGRA U RUSKOM TIMU?!

Podeli vest

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastali su se Sočiju kako bi razgovarali o bližoj integraciji dve zemlje, ali i pitanju nastavka isporuke ruskog gasa Belorusiji

Dvojica lidera pokazala su širok osmeh i ćaskali o vremenu, ali nisu pred kamerama davali izjave o ključnom pitanju - snabdevanju Belorusije ruskim gasom.

Lukašenko je ranije optužio Kremlj da za nepoštovanje svojih obaveza u pogledu snabdevanja energentima, pokušavajući da ga natera u bliži savez, navodi AP.

Kremlj tvrdi da Belorusija, koja se oslanja na Rusiju za nabavku energenata, treba da prihvati veću ekonomsku integraciju ako želi da zadrži ruske resurse po subvencionisanim cenama. Lukašenko je ranije najavio da će zatražiti od Rusije da nastavi sa isporukom nafte i gasa po niskim cenama, što bi podstaklo njenu ekonomiju.

Foto: AP/Photo


Dvojica lidera sastala su se dva puta u decembru, ali nisu uspela da razreše razlike, što je rezultiralo time da je Rusija smanjila isporuke nafte Belorusiji početkom godine, preneo je AP ranije.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte Evropi preko Belorusije nastavljaju se nesmetano, ali se u beloruskim rafinerijama nafte radi na minimumu kapaciteta. U prošlosti je Belorusija plasirala izvoz naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte.

 

 

Susret Putina i Lukašenka bio je više nego srdačan, što je mnoge navelo da se pitaju šta se zapravo dešava na relaciji Rusija-Belorusija i Belorusija-SAD po pitanju snabdevanja energetskim resursima.

Podsetimo, američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je pre nedelju dana, prilikom posete Minsku, da su SAD spremne da Belorusiju u potpunosti snabdeju energetskim resursima, po konkuretnim cenama, što je Lukašenku, barem na prvi pogled, otvorilo manevarski prostor za rešavanje važnih problema iz oblasti energetike. 

Da li je Lukašenko, po Putinovom nalogu, imao zadatak da "navuče" Amerikance da se otvore i pokažu koliko su daleko spremnmi da i u energetskom sektoru idu protiv Rusije i to Moskvi "ispred nosa", ili je i jučerašnja hokejaška utakmica dvojice lidera samo politička predstava?

Naime, Putin i Lukašenko odigrali su hokej i to u istom timu, što je mnoge dodatno zbunilo. Njihov tim pobedio je 9:2, a Putin je postigao tri gola, prenosi RIA Novosti.

 

 

Takođe, Dmitrij Medvedev, zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije, došao je da vidi prijateljsku utakmicu. U jednom trenutku predsednici su se povukli na klupu, gde ih je čekao Medvedev. On i Lukašenko su se zagrlili, a potom su sva trojica razgovarali. Po tradiciji, Putin je otišao na led sa dresom  broj 11, Lukašenko je na leđima nosio "01", nabodi RIIA Novosti.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija