• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

29.02.2020

09:55

HAOS U SAVETU BEZBEDNOSTI ZBOG SIRIJE! Amerika traži od Rusije da momentalno prizemlji avione, ruski odgovor matirao i Amere i Turke!

Vesti

HAOS U SAVETU BEZBEDNOSTI ZBOG SIRIJE! Amerika traži od Rusije da momentalno prizemlji avione, ruski odgovor matirao i Amere i Turke!

Podeli vest

Stalna predstavnica SAD pri UN Keli Kraft pozvala je Rusiju da „momentalno prizemlji svoje avione u Siriji“, dok je Rusija, kao odgovor na to, pozvala zapadne zemlje da poštuju dogovor

Kraftova je ujedno pozvala i Damask da povuče svoje snage do linije razgraničenja, koja je utvrđena još 2018. godine.

Ona je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti o situaciji u Siriji rekla i da SAD podržavaju Tursku po pitanju „neopravdanog napada na turske kontrolne punktove što je dovelo do pogibije vojnika“.

Ruski mediji, međutim, ocenjuju da je zahtev SAD upućen Rusiji upitan imajući u vidu da se ruske snage u Siriji nalaze legitimno, na zahtev zvaničnog Damaska.

Istovremeno, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja poručio je da se Rusija nada da će poštovanje postignutih dogovora doprineti da se ubuduće izbegnu bilo kakvi slični događaji kao što je to bio slučaj preksinoć u Idlibu.

„Ukoliko vojni i politički zvaničnici uspeju da se skoncentrišu na osnovne dogovore koji su postignuti u okviru Astanskog procesa, kao i na one po pitanju zone deeskalacije u Idlibu, ovakvi incidenti bili bi izbegnuti“, rekao je on.

Nebenzja je ponovio stav Rusije da sirijska vojska ima puno pravo da odgovara na napade terorista, te da Rusija ne može to ni na koji način da zabrani Siriji.

Nebenzja je takođe rekao i da se incident sa pogibijom turskih vojnika dogodio van teritorije gde se nalaze turski kontrolni punktovi.

Prethodno se po tom pitanju oglasil i Kremlj koji je saopštio da su turski vojnici poginuli prilikom napada sirijske vojske na položaje terorista, budući da turska strana nikome nije saopštila da se u tom trenutku tamo nalaze i pripadnici turske vojske.

„Pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji“, pisalo je u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija