• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.03.2020

08:17

ERDOGAN KLEKNUO PRED PUTINOM! Propao mu san o novom Otomanskom carstvu, evo kako je ustvari došlo do sukoba RUSIJE I TURSKE U SIRIJI!

Vesti

ERDOGAN KLEKNUO PRED PUTINOM! Propao mu san o novom Otomanskom carstvu, evo kako je ustvari došlo do sukoba RUSIJE I TURSKE U SIRIJI!

Podeli vest

Ruski i turski lider dogovorili se da primirje u Idlibu, kao i da obe zemlje zajednički nadgledaju prekid vatre. Erdogan se opet obavezao da će razoružati teroriste i odvojiti ih od pobunjenika

Inače, konflikt između Rusije i Turske u Siriji započeo je u januaru. Tada je Asad, koji kontroliše oko 70 odsto teritorije Sirije, pokrenuo ofanzivu na Idlib kako bi uništio i poslednje terorističko uporište. Tu provinciju kontroliše nekadašnji Al Nusra front, sirijski ogranak Al Kaide, koji je u međuvremenu promenio ime u Tahrir el Šam. Takođe, tamo operiše još najmanje 10 militantnih grupa. Erdogan pruža podršku tim grupama i teroristima, te se njegova vojska nalazi na konstantnoj meti sirijskih udara. Prošlog četvrtka u jednom od Asadovih napada na teroriste poginula su 33 turska vojnika, što se smatra najvećim porazom turske armije u novijoj istoriji.

VAŽI OD PONOĆI! BEZBEDNOSNI KORIDOR I ZAJEDNIČKE PATROLE! Evo šta su dogovorili Putin i Erdogan u Moskvi

PAO DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA! Posle šest sati pregovora na pomolu rešavanje krize u Idlibu (VIDEO)

 

KAKO JE DOŠLO DO OVOGA


2011. dogodilo se Arapsko proleće, tokom kojeg su pali dugogodišnji lideri Tunisa, Egipta i Libije - Zine el Abidin Ben Ali, Hosni Mubarak i Muamer el Gadafi.

Na vlast je posle njih došlo Muslimansko bratstvo, iz kojeg je Erdogan potekao.

Budući da je u tom trenutku u Egiptu, Tunisu i Libiji uživao veliki ugled, Erdogan je počeo da sanja o pravljenju novog Otomanskog carstva i jačanja uticaja u regionu i to ne invazijom, već pravljenjem saveza sa Muslimanskim bratstvom.

Međutim, u Egiptu je predsednik Muhamed Morsi iz Muslimanskog bratstva 2013. svrgnut sa vlasti vojnim pučem, samo godinu dana nakon što je izabran, a na čelo države došao je general Abdel Fatah el Sisi.

To je podelilo Bliski istok na dva velika saveza - u prvom, revolucionarnom, bili su alijansa Muslimanskog bratstva, Turska i Katar, a u drugom, antirevolucionarnom, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Egipat.

(FOTO/VIDEO) SASTALI SE PUTIN I ERDOGAN, čeka se sudbonosni dogovor o Siriji!

AMERIČKA OKUPACIJA IZAZIVA GNEV! Asad o sledećim ciljevima: POSLE IDILBA, IDEMO DALJE!

Foto: Youtube printscreeen

Egipat je pod Sisijem promenio kurs, te je prestao da podržava pobunjenike u Siriji u borbi protiv predsednika Bašara el Asada. Sledili su ga Saudijci i UAE.

Od 2014. samo su Turska i Katar nastavili da podržavaju pobunjenike u Siriji.

Katar je 2017. bio primoran da odustane od podrške sirijskim pobunjenicima, nakon što mu je savez na čelu sa Saudijskom Arabijom uveo ekonomsku blokadu.

Tako je Turska ostala jedina zemlja koja podržava i pomaže sirijskim militantima.

U septembru 2018. Erdogan je postigao sporazum sa Putinom, prema kojem je Idlib, poslednji region u Siriji pod kontrolom pobunjenika, trebalo da bude pretvoren u demilitarizovanu zonu.

Dogovor je bio da Putin i Asad ne napadaju Idlib, dok je Turska trebalo da razoruža džihadističke grupe.

Foto: Reuters

U proleće 2019. Asad je shvatio da Turska nije i nikad neće razoružati teroriste, pa je pokrenuo ofanzivu na Idlib.

U leto 2019. Erdogan je ponovo obećao Putinu da će razoružati džihadiste.

To, međutim, nije uradio, te je Asad krajem 2019, pokrenuo veliku ofanzivu na Idlib u nameri da uništi poslednje terorističko uporište u Siriji.

Erdogan je shvatio da gubi i poslednje uporište, pa je u Idlib poslao svoju vojsku, koja se protiv sirijskih snaga bori u redovima terorista. Zvao je u pomoć NATO i EU, ali oni nisu želeli da mu pomognu i podrže teroriste.

Erdogan je tako ostao bez ikakve podrške i u bezizlaznoj situaciji. Ukoliko bi krenuo u otvoreni rat protiv Asada, izgubio bi jer sirijske snage podržava Rusija. Ukoliko bi se prosto povukao, bio bi obeležen kao veliki gubitnik. Zato je primoran na dogovor s Putinom.

Erdogan se, ipak, osvetio EU. Otvorio je svoje granice za 3,7 miliona izbeglica koje žive u Turskoj i pustio ih u Evropu

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ms

pre 4 godine

Da je kleknuo nije, turska je u Siriji koju Rusija brani. Pre ce biti obrnuto nego kao u naslovu.

Nile

pre 4 godine

Pa tako oni za sve samo lupe kontra od istine? Nego šta beše sa S400 koji još nije isporučen Turskoj da se vidi kako je dobar ko i Pancer kojeg uništiše 30g stari izralski avioni i jedan mali turski dron pa ga uvališe Srbiji za izbore?

zoki

pre 4 godine

Nije Putin isao u Ankaru nego Erdogan u Moskvu . Sve je isto samo sto nije isto gospodine Ms

MS

pre 4 godine

Jeste isao u moskvu, Ali je erdogan usao u rusko dvoriste. Koliko vidim erdogan se sili a rusi nista, Tako ce I Nas da brane

dragan

pre 4 godine

Sa kojeg tavana ste vas dvojica pali? Po vama Putin je klecao pred Erdoganom koga vise niko ne podrzava jer je direktni krivac za celu tu situaciju pa i migrantsku krizu koju je izazvao. Zatim lupetate o S400 kao i za Pancir. Pancir je na Kamazu a ne na Manu a S400 je isporucen to su svi mediji objavili cak i Americki jedino ste vas dva dunstera neobavesteni pa lupetate!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija