• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.03.2020

23:15

AMERIKA OTIMA NEMAČKOJ VAKCINU PROTIV KORONAVIRUSA?! Tramp i Merkelova zaratili oko spasonosnog leka

Vesti

AMERIKA OTIMA NEMAČKOJ VAKCINU PROTIV KORONAVIRUSA?! Tramp i Merkelova zaratili oko spasonosnog leka

Podeli vest

Nemački naučnici na pragu otkrivanja vakcine protiv smrtonosnog virusa * Predsednik SAD im nudi ogromnu svotu novca da pređu u SAD, što je razbesnelo nemačku kancelarku

Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel ozbiljno su zaratili zbog vakcine protiv koronavirusa! Naučnici nemačke kompanije "Kjur vak" objavili su da se nalaze na pragu otkrivanja leka koji bi mogao da spasi čovečanstvo od smrtonosnog virusa, a Donald Tramp sada na sve načine pokušava da kupi ekskluzivno pravo na vakcinu i da njome leči isključivo Amerikance.
Ovu šokantnu informaciju objavio je u nedelju ugledni nemački dnevnik "Velt am zontag", pozivajući se na neimenovane izvore iz nemačkog ministarstva zdravlja. Prema rečima tog izvora, američki lider ponudio je ogromnu svotu novca naučnicima da pređu u SAD i tamo nastave da razvijaju vakcinu, što je razbesnelo Angelu Merkel.

Nepristojna ponuda
 

Glavni problem je, kako navodi izvor, što Tramp insistira na tome da kupi ekskluzivno pravo na vakcinu.
- Američki predsednik pokušava ogromnim svotama novca da nemačke naučnike koji rade na vakcini protiv koronavirusa dovede u SAD i osigura ekskluzivna prava na lek. Tramp svim silama pokušava da obezbedi vakcinu za Amerikance, ali samo za Amerikance - rekao je nemačkom listu izvor iz ministarstva zdravlja.

Foto: Shutterstock

Kako se navodi u tekstu, Angela Merkel je, s druge strane, zainteresovana da se vakcina razvija u Nemačkoj, ali i u Evropi, pa je ostala u šoku kada je saznala da predsednik Amerike bukvalno pokušava da joj otme vakcinu ispred nosa.

Kompanija "Kjur vak" iz Tibingena na jugu Nemačke objavila je da se njen predsednik nedavno u Vašingtonu sreo sa Donaldom Trampom i potpredsednikom SAD Majkom Pensom, kao i predstavnicima drugih farmaceutskih kompanija koje su okupljene u radnoj grupi za borbu protiv širenja koronavirusa.
- Tom prilikom raspravljali smo o strategijama i mogućnostima brzog razvoja i proizvodnje vakcine protiv koronavirusa - rekao je predsednik "Kjur vaka" Danijel Menihela.

Lek za ceo svet
 

Kada je saznala za Trampovu nepristojnu ponudu, Merkelova je zatražila hitan sastanak sa predstavnicima kompanije "Kjur vak" i jasno im stavila do znanja da će učiniti sve kako bi sprečila Ameriku da dobije ekskluzivna prava na vakcinu.
- I Merkelova sada pokušava da ozbiljnim finansijskim ponudama zadrži naučnike u Nemačkoj - rekao je izvor iz ministarstva zdravlja.

Iz kompanije "Kjur vak" u nedelju je saopšteno da ekskluzivni dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama "nije moguć, ni pod kojim uslovima".
- Želimo da razvijemo vakcinu za ceo svet, a ne samo za Ameriku, ili bilo koju drugu zemlju pojedinačno - poručili su iz "Kjur vaka".

Testiranje na ljudima u aprilu


Najmanje četiri farmaceutske kompanije tvrde da u ovom trenutku već imaju vakcine protiv koronavirusa koje su se pokazale efikasnim na životinjama. Međutim, proći će još dosta vremena pre nego što budu dostupne i ljudima. Kompanije iz Amerike, Kine, Nemačke i Izraela najavile su da će ispitivanja na ljudima početi u aprilu, te da je potrebno najmanje tri faze kliničkih studija pre nego što se bude znalo da li su vakcine efikasne, odnosno bezbedne za ljude. Takva istraživanja mogu da traju i godinu dana. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maganik

pre 4 godine

To je zapad. Uvijek trce za monopolom preko kojeg ce pljackati cio svijet. Za to im treba "globalizacija". Njihov napredak se uvijek zasnivao na otimacini silom ili kupovini tudje pameti. Sad su drugi ojacali i opametili se pa nedaju svoju pamet. Nema zapad vise nista da ponudi ruskoj, kinedkoj, indijskoj, srpskoj.... pameti da ponudi sto oni vec nemaju u svojim zemljama pa su poceli otimati jedni od drugih. Bez pljacke i monopola (dva najbolja biznisa) oni se ne mogu mjeriti radom sa drugima pa zato polako propadaju u odnosu na ostatak svijeta.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija