• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.03.2020

18:40

DOKTOR JUNS RAZBIJA MITOVE O KORONAVIRUSU! Otkriva zašto širenje zaraze neće prestati ni na leto, kao i da li će komarci ubrzati prenošenje

Vesti

DOKTOR JUNS RAZBIJA MITOVE O KORONAVIRUSU! Otkriva zašto širenje zaraze neće prestati ni na leto, kao i da li će komarci ubrzati prenošenje

Podeli vest

Dr Fahem Juns šef Odeljenja za infektivne bolesti na Univerzitetu u Merilendu, podelio je na Tviteru pitanja koja muče mnoge o koronavirusu, ali i zablude koje čujemo svakodnevno

Njegov tekst vam prenosimo u celosti:

Čujem mnogo mitova o Covid-19 i voleo bih da vam objasnim o čemu se zapravo radi - počeo je i krenuo da navodi mitove koje najčešće čuje.

1. "Korona virus će nestati na leto"

To nije tačno. Predhodne epidemije nisu pratile šablone vremenskih doba, plus dok mi ulazimo u leto na južnoj hemisferi će biti zima. Virus je globalan.

ALARMANTNO! PANDEMIJA VAN KONTROLE! Evropa prestigla Aziju po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa!

Foto: umms.org

Dr Fahem Juns

2."Leti će se virus brže širiti zbog komaraca"

Ni to nije tačno. Infekcija se širi preko respiratornih kapljica, ne putem krvi. Komarci neće imati veze sa tim.

3."Ako možete da držite dah duže od 10 sekundi, onda nemate Covid-19"

Nije tačno. Većina obolelih od korona virusa su mogli da drže dah mnogo duže od 10 sekundi. A mnogo starijih koji uopšte nemaju korona virus neće moći da odgovore na taj izazov.

Foto: Pexes

4. "Pošto se ne testira svako na COVID-19, trebalo bi da doniramo krv. Banka krvi će morati da ga testira"

Nijedan institut za transfuziju ili banka krvi neće to uraditi. Dobrovoljno davanje krvi je sveto. Ako to činite neka bude iz pravih razloga.

5. "Korona virus živi u grlu. Znači ako pijemo dosta vode, virus će proći u stomak gde će ga ubiti kiselina"

Da, ulazi kroz grlo ali penetrira u ćelije domaćina. Ne možete ga isprati. Od viška vode ćete samo trčati u toalet češće, ništa drugo.

6. "Socijalno distanciranje je preterano. Videćete da virus svakako neće napraviti previše štete"

- Ako ne bude znatnog porasta infekcija, znači da je socijalno distanciranje bila odlična odluka. Ali, to ne znači da virus nije bio ozbiljan.

7. "Automobili ubiju 30 hiljada ljudi godšinje. U čemu je fora sa Covid-19?"

Automobilske nesreće nisu zarazne, broj preminulih u njima se neće duplirati svaka tri dana i neće izazvati masovnu paniku i slom ekonomije.

 

 

8."Dezinfekcioni gelovi na bazi alkohola su efikasniji od pranja ruku"

- Voda i sapun zapravo najbolje skidaju virus sa kože (jer on ne može prodreti u nju) i plus bolje skidaju vidljivu prljavštinu sa ruku. Stoga se ne brinite što su gelovi rasprodati.

9."Jedna od najboljih strategija da se odbranimo od korona virusa Covid-19 jeste da stalno dezinfikujemo kvake"

Netačno. Održavanje 2m udaljenosti i redovno pranje ruku su najbolja praksa. Osim ako nemate pacijenta koji je oboleo od Covid-19, površine u kući ne bi trebalo da budu veliki problem.

10. "Covid-19 je namerno pušten iz kineske ili američke laboratorije"

- Da li stvarno ovo mislite? - zaključio je dr Juns u nizu svojih tvitova u kojima je odgonetnuo brojne mitove na ovu temu.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija