• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.03.2020

11:40 >> 11:50

KATASTROFA U ŠPANIJI, 514 MRTVIH U JEDNOM DANU! Primećen zastrašujući fenomen sa koronom koji se nije dogodio ni u Italiji!

Vesti

KATASTROFA U ŠPANIJI, 514 MRTVIH U JEDNOM DANU! Primećen zastrašujući fenomen sa koronom koji se nije dogodio ni u Italiji!

Podeli vest

U Španiji je za poslednjih 24 sata od koronavirusa preminulo 514 osoba, a broj zaraženih je skoro 40.000, javlja španski El Pais

Registrovana su ukupno 2.342 smrtna slučaja, a do kraja dana, kada bude bilo zvanične potvrde uzroka smrti, biće ih sigurno još. To znači da se za samo tri dana broj mrtvih udvostručio - to je brojka koju čak ni Kina, i Italija, koje su najteže pogođene virusom, nisu dostigle

Španija je već drugu nedelju u izolaciji, ali broj žrtava korona virusa neprekidno raste. Vlasti te države danas su objavile podatak da je za 24 sata registrovano 514 smrtnih slučajeva, što je najveći dnevni skok od početka epidemije. Stručnjaci daju sumorne prognoze, da će se vrtoglavi trend rasta nastaviti.

- I dalje smo u fazi rasta broja obolelih i preminulih, sada je glavni udar virusa i ovo stanje će potrajati - rekao je Pere Godoj, direktor španskog udruženja epidemiologa.

U Španiji je registrovana ukupno 2.311 smrtna slučaja, što znači da se za samo tri dana broj mrtvih udvostručio - to je brojka koju čak ni Kina, i Italija, koje su najteže pogođene virusom, nisu dostigle.

Takođe, stručnjaci kažu da je teritorijalna ekspanzija u Španiji mnogo gora nego u Italiji. U obe zemlje je oko 90 odsto od prvih sto žrtava bilo u tri regiona. U Italiji su to Lobardija, Romanja i Veneto, a u Španiji Madrid, Baskija i Aragon.

 

 

Više od 80 odsto od 6.000 preminulih u Italiji registrovano je u tri pomenuta regiona, dok u Španiji taj postotak iznosi 65%. Razlog tome je što, za razliku od Italije, u Španiji se virus mnogo brže širi u autonomnim regijama - Katalonija, Kastilja Leon, Kastilja La Manča...

- U proteklih nekoliko dana beležimo konstantan trend rasta broja žrtava u više regija. To je fenomen koji se nije dogodio u Italiji - rekao je Danijel Lopez, zdravstveni zvaničnik koji je nekad bio jedan od čelnih ljudi u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

On veruje da je razlog tome što je Italija brže reagovala i blokirala gradove i ograničila kretanje, dok se narod u Španiji slobodno kretao još danima pre nego što su zabeleženi prvi smrtni slučajevi.

Iako stručnjaci kažu da je još rano iznositi zaključke, smatraju da će ih zadesiti gori scenario nego Italiju.

- Mislim da je to što nije bilo ograničavanja kretanja među regijama doprinelo tome da se virus tako brzo proširi - kaže Godoj.

Lopez, sa druge strane, smatra, da je tome doprineo i "uvoz virusa" iz Italije i to mnogo pre nego što su u Španiji detektovane "lokalne infekcije".

- To je sigurno bilo intenzivnije i rasutije nego što je to moglo biti između Kine i Italije, što objašnjava trenutni porast primećen u tim zajednicama - kaže Lopez.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija