• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

30.03.2020

07:20

U OVIM USLOVIMA KORONAVIRUS NE OPSTAJE! Nije samo temperatura bitna, stručnjaci otkrili kada će pandemija biti okončana

Vesti

U OVIM USLOVIMA KORONAVIRUS NE OPSTAJE! Nije samo temperatura bitna, stručnjaci otkrili kada će pandemija biti okončana

Podeli vest

Virus korona je, kao i svaki virus, primitivno biće i teško mu je da se zaštiti od ultraljubičastog zračenja, smatraju stručnjaci

Naučnici sa Univerziteta u Merilendu preporučuju da se prilikom procena i suzbijanja korona virusa u obzir uzmu i vremenski uslovi.

Naime, istraživači su primetili da su se najveće epidemije dešavale u zemljama koje su smeštene u prilično uskoj zoni severne hemisfere, koja je ograničena na 30. i 50. paralelu. To uključuje Iran, Italiju, Španiju, Sjedinjene Američke Države i Južnu Koreju i Kinu.

ZABORAVITE NA LETOVANJE OVE GODINE, ZBOG KORONAVIRUSA, SAMO JEDNA DRŽAVA JE OPCIJA! Doktorka Grujičić APELOVALA na građane Srbije!

Na osnovu toga došli su do zaključka da se virus najbolje širi u određenim klimatskim uslovima, pri temperaturi od 5 do 11 stepeni, dok je vlažnost vazduha od 47 do 79 odsto.

Istraživači iz Velike Britanije imaju isto mišljenje. Oni temperaturu od u proseku 8 stepeni smatraju "najplodnijom" za koronavirus. Kada je napolju mnogo toplije, uzročnik bolesti počinje da umire.

Što se tiče vremenskih uslova u severnoj Italiji, odakle se virus raširio u druga mesta i zemlje, tokom februara i tokom prve polovine marta prosečna temperatura je bila u opsegu 6 do 9 stepeni.

PROMENITE SVOJE NAVIKE! Nemojte da nosite OVO dok vreba virus! MOŽE DA BUDE OPASNO!

U Južnoj Koreji, virus korona polako dolazi pod kontrolu. Već početkom marta u ovoj zemlji je dnevno zabeleženo nekoliko stotina novih slučajeva infekcije, a sada se broji u desetinama. Da li je slučajnost što su u ovu zemlju nedavno počele da pristižu suptropske vazdušne mase i što temperatura u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje dostižu i do 15 stepeni?

Foto: Tanjug/AP

Na osnovu te logike u Rusiji se takođe uskoro mogu stvoriti uslovi za smanjenje stope oboljevanja. Na primer, u aprilu će u većem delu Rusije temperaturni režim biti topliji nego inače.

Na jugu, u centru i na severozapadu, živa termometra diže se iznad vrednosti povoljnih za širenje virusa korona. Zona rizika ostaće severoistok evropske Rusije, Ural, južni Sibir i centralni regioni dalekog istoka.

Ali, pored temperaturnog faktora, postoji još jedan, koji deluje u svim klimatskim zonama. Sada na severnoj hemisferi počinje ili je već počelo proleće. Do maja će se protok sunčevog zračenja skoro udvostručiti.

BRITANCI U TOTALNOJ IZOLACIJI DO KRAJA JUNA! Plaše se italijanskog scenarija, pravi broj zaraženih mogao bi da bude i do 1,6 MILIONA!

Drugim rečima, ultraljubičasti zraci ući će u atmosferu i efikasnije prečišćavati vazduh i praktično ubijati viruse.

- To su takozvani sezonski sistemski faktori. S jedne strane, to je apsolutno tačno: ultraljubičasto zračenje ubija virus, kao i mnogo toga drugog na svetu. Virusu je kao primitivnom organizmu teško da se zaštiti od ultraljubičastog zračenja. Druga dobra stvar je što u proleće sve oživljava. Čak je i imunitet jači, a ljudi srećniji. Zbog svega toga stopa infekcije počinje da opada - istakao je specijalista za molekularnu genetiku Dmitrij Kvon.

Ipak, ne možemo se oslanjati samo na vremenske prilike u ovoj situaciji. Glavno oružje protiv virusa korona je i dalje izolacija pacijenata i poštovanje lične higijene.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE

BONUS VIDEO:

https://informer.rs/tags/114394/koronavirus



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cale

pre 4 godine

Kako onda opstaje u Australiji kada je uv zracenje mnogo vece od bilo koje zemlje u svetu zbog ozonskog omotaca u Australiji.

lelemudi

pre 4 godine

veoma su stručni i umni nedavno su se usaglasili i sve više njh podržava teoriju da se virusi naj duže zadržavaju na fekalnim tragovima zamislite umove . neverovatno pa to im je sredina gde opstaju pametni

dolazi

pre 4 godine

kad poseješ haos i zavladaju nered i panika onda daješ rešenje kakvo si zamislio. Svima nama na zemljici će vladati jedna svetska vlada i dobićemo svetskog predsednika koji će sedeti na stolici koja je još i sada prazna a nalazi se u savetu bezbednosti još od osnivanja.UN-ja.za sada predsdava po funkciji "sekretar UN". Žao mi je ali svi će biti biološki vakcinisani i na takav način će vladati svima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija