• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.04.2020

23:45

AMERIČKA DRŽAVA NAJTEŽE POGOĐENA EPIDEMIJOM U NEVIĐENOM PROBLEMU! Tramp ne da pomoć Njujorku jer je guverner demokrata?!

Vesti

AMERIČKA DRŽAVA NAJTEŽE POGOĐENA EPIDEMIJOM U NEVIĐENOM PROBLEMU! Tramp ne da pomoć Njujorku jer je guverner demokrata?!

Podeli vest

Lider SAD kaže da državi Njujork neće poslati potrebne respiratore jer misli da je bio "dovoljno darežljiv s obzirom na to da je guverner Endru Kuomo demokrata i da bi voleo da se kandiduje za predsednika

Američki predsednik Donald Tramp ne namerava da pošalje medicinsku pomoć Njujorku, državi koja je najgore pogođena epidemijom koronavirusa u SAD.

Uprkos tome što guverner Njujorka Endru Kuomo uporno moli za respiratore i zaštitnu opremu za medicinare, Tramp tvrdi da je bio dovoljno darežljiv, te da nema nameru više da mu pomaže, između ostalog, zato što je demokrata i želi da se kandiduje za predsednika Amerike?!

Nikad dosta

Kuomo ne bi trebalo više da kuka, jer smo mu dali mnogo respiratora. Koliko god da daš, nikad nije dovoljno
Donald Tramp

Pokvareni respiratori

Njujork, u kojem je registrovana skoro polovina od ukupnog broja obolelih i mrtvih u SAD - 75.983 zaražena i 1.714 preminulih, od vlade u Vašingtonu dobio je dosad oko 2.000 respiratora, od kojih je veliki broj pokvaren i ne može odmah da bude upotrebljen. Osim toga, Kuomo kaže da to nije dovoljan broj i da je Njujorku potrebno još 30.000 respiratora, te traži da federalne vlasti u epicentar zaraze u Americi pošalju dodatnu pomoć.

Uprkos svemu tome, Tramp smatra je već bio dovoljno velikodušan.

- Ne znam šta Kuomo hoće. Mislim da sam bio dovoljno darežljiv s obzirom na to da je on demokrata i da bi voleo da se kandiduje za predsednika. S obzirom na okolnosti, bio sam veoma velikodušan - rekao je Tramp u utorak tokom brifinga sa novinarima u Beloj kući.

Predsednik SAD je podsetio da je Kuomu obezbedio brodove, bolnice i mnogo drugih stvari.

Kumo: Tramp organizovao aukcije za respiratore

Endru Kuomo optužio je Trampovu vladu da je organizovala "rat ponudama" za respiratore, poput aukcija koje se vode na sajtu "I-bej".
- Kupio sam 17.000 respiratora od Kine, od kojih svaki košta po 25.000 dolara. Međutim, morao sam da se takmičim sa svim drugim državama SAD i vladom u ponudi za njih. Situacija u kojoj se nalazimo je bizarna. Svaka država za sebe naručuje, pokušavajući da kupi jedan proizvod. Tako imate 50 država koje se takmiče jedna protiv druge u ponudama za taj jedan proizvod. Kao da smo na "I-beju", a respiratore dobije onaj ko da više. To ne bi smelo da se dešava. Moramo raditi kao jedna nacija, 50 država SAD ne smeju da se takmiče jedna protiv druge u ponudi za medicinsku opremu - naglasio je Kuomo.

- Bio sam veoma darežljiv i kad su respiratori u pitanju. Njujork ima svojih 2.000-4.000 respiratora u skladištu. Zašto njih prvo ne uzme? - pitao je Tramp.

On je dodao da je Federalna agencija za upravljanje kriznim situacijama (FEMA) poslala Njujorku i

Nju Džersiju dodatne respiratore, 250 kola hitne pomoći i 500 medicinskih tehničara.

- Imamo u zalihama oko 10.000 respiratora. Ali njih moramo čuvati jer će se stanje pogoršati i oni će biti potrebni u drugim delovima SAD - naveo je Tramp.

Prema njegovim rečima, Kuomo bi trebalo da prestane da se žali.

- Ne bi trebalo više da kuka, jer smo mu dali mnogo respiratora. Koliko god da daš, nikad nije dovoljno - istakao je Tramp.

Sami su krivi

Šef Bele kuće optužio je Kuoma za tešku situaciju s kojom se Njujork suočava.

- Iz kojeg god razloga, Njujork je kasno počeo da se bori protiv virusa. Trebalo bi svi da se ugledaju na Vašington i Kaliforniju, oni rade sjajan posao i imaju dobar odgovor na pandemiju - istakao je Tramp.

Na pitanje novinara zašto je on kasno reagovao budući da je sve do prošle nedelje zagovarao otvaranje granica za katolički Vaskrs, 12. aprila, i prema epidemiji koronavirusa ponašao se opušteno Tramp je odgovorio da je hteo da pruži nadu građanima.

- Ja sam pozitivna osoba. Nisam negativan. Ja navijam za ovu zemlju - rekao je Tramp, priznajući da ga je u pripremi odgovora na epidemiju možda malo omeo i proces opoziva, koji je u februaru završen u Senatu.

Tramp: Slede dve teške nedelje

Donald Tramp je u utorak upozorio Amerikance da slede dve veoma teške nedelje u borbi protiv širenja koronavirusa i pozvao ih da se do kraja aprila pridržavaju smernica o socijalnom distanciranju.
- Od ključnog je značaja za američki narod da prati smernice u narednih 30 dana. To je pitanje života i smrti - rekao je Tramp.
On je prethodno izjavio da će biti srećan ako do kraja epidemije umre "samo" 200.000 Amerikanaca.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Хтели сте рат...Имате га...!

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija