• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

07.04.2020

10:07

Boris Džonson nije bio priključen na “respirator” (ISPRAVKA)

Vesti

Boris Džonson nije bio priključen na “respirator” (ISPRAVKA)

Podeli vest

Regijom se munjevito proširila vijest da je britanski premijer Boris Johnson, kod kog je potvrđena zaraza novim koronavirusom, bio priključen na aparat za mehaničku ventilaciju (respirator). Ova informacija, koja je potekla od ruske državne novinske agencije RIA Novosti, ispostavila se netačnom.

U izvještaju kabineta britanskog premijera, navodi se da je 27. marta test Borisa Johnsona na koronavirus bio pozitivan. Na savjet ljekara Johnson je 5. aprila  primljen u bolnicu. U zvaničnom izvještaju (5.4.2020) navodi se da premijer i dalje ima simptome zaraze koronavirusom te je hospitalizacija preporučena radi dodatnih ispitivanja. Tog 5. aprila je RIA Novosti objavila vijest da je premijer priključen na mehaničku ventilaciju, pozivajući se na neimenovani “izvor blizak Nacionalnom zdravstvenom servisu (National Health Service) u Engleskoj”. 

U izvještaju Downing Street-a iz 6.aprila navodi se da je premijer u toku noći prebačen u jedinicu intenzivne njege. Glasnogovornik britanskog premijera je tog istog dana, u članku objavljenom na Business Insider-u iznio sljedeći demanti:

On [glasnogovornik] opisao je tvrdnje ruskog državnog medija da je on [Boris Johnson] na ventilatoru kao ‘dezinformaciju’.
“To je dezinformacija”, rekao je njegov glasnogovornik.
“Specijalizovana odjeljenja u vladi su detektovala porast broja neistinitih izvještaja od početka izbijanja epidemije koronavirusa. Bitno je da se svaka takva informacija brzo demantuje.”

Što se tiče izjave Dereka Hilla, ona je na portalu Science Media Centre objavljena 6.4.2020. godine i prenosimo je u originalnom obliku:

Premijer je, kako vidimo, otišao u bolnicu zbog poteškoća u disanju. Čini se da je on prvobitno priključen na kisik, i da je bio svjestan. Ali, kao što se često dešava sa COVID-19, njegovo stanje sad se pogoršalo i on je prebačen na intenzivnu njegu. Koliko znamo, premijer je trenutno na podršci disanja  poznatoj kao kontinuirani pozitivni vazdušni pritisak (CPAP), koja se obično koristi u tretmanu opstruktivne apneje u spavanju. Iskustvo iz Italije i ostalih europskih zemalja pokazalo je da CPAP može biti efektivan kod COVID-19 pacijenata, barem u početku. Kod mnogih COVID-19 pacijenata stanje s progresivno pogorša i zahtijeva uključivanje invazivne ventilacije. Invazivna ventilacija uključuje cjevčicu koja se stavlja u pacijentov disajni put. (...) Znamo da ljudi mlađi od 60 godina, kako izgleda, imaju veće šanse  za oporavak u kritičnoj fazi oboljenja COVID-19 od starijih ljudi. Ali nema sumnje da ovakav razvoj događaja znači da je Boris Johnson izuzetno bolestan.

Profesor Hill, dakle, jeste zaključio da je Johnson hospitaliziran zbog poteškoća u disanju, iako je zvanična izjava glasila da je to bilo zbog dodatnih pretraga budući da su simptomi oboljenja napredovali. Međutim, nakon prelaska na odjeljenje intenzivne njege, a što saznajemo iz zvaničnih saopštenja, Johnson jeste dobivao tretman kisikom, tj, ‘tretman kontinuiranim pozitivnim vazdušnim pritiskom’. 

Profesor Hill je takođe objasnio da mnogi pacijenti koji inicijalno završe na CPAP tretmanu  dođu do stadija u kom je potrebna invazivna ventilacija. On, međutim, nije izjavio da će se takav scenario desiti Johnsonu, to jest da će mu “veoma izvjesno trebati respirator”, kako je to predstavio Telegraf. 

Nadalje, u izvještajima od 7. i 8. aprila navodi se da je premijer Johnson i dalje u jedinici intenzivne njege, bilježeći napredak u oporavku. Johnsonov glasnogovornik je 7. aprila u članku objavljenom na Reutersu izjavio da za mehaničkim ventilatorom nije bilo potrebe:

“Premijer je bio stabilan tokom noći i ostao je u dobrom duhu. On prima standardni tretman kisikom te diše bez ikakve asistencije. Njemu nije trebala mehanička ventilacija, ali ni neinvazivna respiratorna podrška”, rekao je glasnogovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
crown

pre 4 godine

Ovi englezi se ponasaju po scenariju iz njihove serije The Crown kad kraljici kazu : rusi su vec objavili vest, a ona im odgovara : necemo vise skrivati ,objavite. Pa juce smo vec citali o tome i njihovu izjavu da rusi lazu, danas oni objavljuju istu vest.Englezi jos misle da neko veruje u njihovu pricu o trovanju Skripalja pa nastavlaju sa istim sablonom. Dobro je da ih rusi obavestise na vreme pa sad i oni znaju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija