• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.04.2020

23:32

AMERIKA TOKOM EPIDEMIJE SMRTONOSNOG VIRUSA PUCA PO ŠAVOVIMA! Devet država SAD proglasilo nezavisnost

Vesti

AMERIKA TOKOM EPIDEMIJE SMRTONOSNOG VIRUSA PUCA PO ŠAVOVIMA! Devet država SAD proglasilo nezavisnost

Podeli vest

Njujork, Nju Džerzi, Konektikat, Pensilvanija, Delaver, Rod Ajlend, Kalifornija, Oregon i Vašington napravili savez za borbu protiv koronavirusa. Oni će donositi odluke nezavisno od Donalda Trampa jer on želi da ukine mere protiv širenja zaraze

Amerika je tokom epidemije koronavirusa počela da se cepa. Njujork i još osam država napravili su savez za borbu protiv smrtonosnog virusa koji će biti nezavisan od federalne vlade.

Taj pakt je sklopljen jer predsednik SAD Donald Tramp planira da u celoj zemlji uskoro ukine mere protiv širenja zaraze, čemu se protive države sa najvećim brojem obolelih.

Svako za sebe

Povod za proglašenje nezavisnosti, kako to američki mediji nazivaju, dao je sam Tramp u ponedeljak. On je izjavio da kao predsednik ima apsolutnu vlast, i da on, i isključivo on, ima moć da upravlja krizom nastalom usled epidemije, te tako i da donese odluku o otvaranju Amerike za biznis.

Ja, ja i opet ja

Ja, ne guverneri država, donosim odluku o ukidanju mera. Kad je neko predsednik SAD, on ima apsolutnu moć
Donald Tramp

- Ja, ne guverneri država, donosim konačnu odluku o tome kada će SAD ublažiti i ukinuti mere za suzbijanje koronavirusa. Kad je neko predsednik SAD, on ima apsolutnu moć - naglasio je Tramp.

To, međutim, nije dobro prihvaćeno, prvenstveno među guvernerima Demokratske partije.

Najglasniji je bio Endru Kuomo, guverner Njujorka, države koja je najteže pogođena epidemijom. On je sa osam guvernera i partijskih kolega napravio pakt protiv Trampa. U taj savez ušlo je šest država na Istočnoj obali, koje se nalaze oko Njujorka - Nju Džerzi, Konektikat, Pensilvanija, Delaver i Rod Ajlend, ali i tri države na Zapadnoj obali - Kalifornija, Oregon i Vašington.

Kuomo, koji je u sukobu s Trampom od izbijanja epidemije, kaže da je pakt napravio radi boljeg upravljanja i koordinisanja krizom, budući da je federalna vlada od početka ostavila savezne države da se same snalaze kako znaju i umeju.

- Prema ustavu, Amerika nema kralja već predsednika. Kad kažete da imate totalnu vlast u zemlji zato što ste predsednik, to je apsolutizam - istakao je Kuomo.

Prema njegovim rečima, guverneri su sami doneli odluke o merama za suzbijanje koronavirusa, a ne federalna vlada.

Nije kralj

Kad kažete da imate totalnu vlast u zemlji zato što ste predsednik, to je apsolutizam
Endru Kuomo

- Zašto Tramp sad hoće da ima poslednju reč o ukidanju mera kad ih on nije ni nametnuo. Odluka o rigoroznim merama prepuštena je guvernerima, od države do države. Sada o ukidanju on hoće da odlučuje. To nema nikakvog smisla - objasnio je guverner Njujorka.

Nema ukidanja mera

On je istakao da nije saglasan s Trampovom analizom o stanju u zemlji, te da predsednikova priča kako Amerika uskoro treba da bude otvorena za biznis nema veze s realnošću.

- Moramo da shvatimo da ukidanje mera, koje svi silno želimo, predstavlja veoma delikatno pitanje. Nisam siguran da je najgore prošlo, bar kad je Njujork u pitanju. Moramo napraviti neki balans. Neki gradovi će sigurno polako početi da ublažavaju mere, ali sasvim sigurno cela država

Njujork to još ne sme da uradi. Stoga Trampova izjava da će američka ekonomija ubrzo biti pokrenuta nema nikakvog smisla. Ukoliko donese bilo kakvu meru, poput preuranjenog ukidanja mera, i time potencijalno ugrozi živote Njujorčana, odgovaraće na sudu - naglasio je Kuomo.
Guverner Njujorka, u kojem je registrovano 195.655 zaraženih, što je trećina od ukupnog broja u SAD, i 10.056 mrtvih, odnosno skoro polovina ukupnog broja žrtava u Americi, kaže da je verovatno najbolje upoznat sa virusom.

- Ne verujem da će ova kriza biti u potpunosti gotova pre nego što se pojavi vakcina protiv koronavirusa. Za to je potrebno 12 do 18 meseci - zaključio je Kuomo.

Lekari nose kabanice Njujork Jenkisa

Čuveni klub Njujork Jenkis bolnici u Bronksu donirao je 2.500 kabanica za jednokratnu upotrebu, koje će služiti kao zaštitna odela medicinskom osoblju. Iako kabanice, prema ocenama stručnjaka, nisu ni blizu lične zaštitne opreme, u bolnici su odmah razgrabljene.
Klub se na taj potez odlučio nakon što je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio upozorio da će tokom nedelje lekarima i sestrama početi da nedostaje zaštitna oprema. On je pozvao lokalne kompanije i organizacije da doniraju kabanice za kišu, koje bi služile umesto zaštitnih odela u bolnicama.







 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 4 godine

Svet je konačno dočekao da vidi amerikance u rezervatima. Hoće da uređuju ceo svet, da komanduju i upravljaju drugim narodima a nisu u stanju da počiste smeće u svom dvorištu. Nekada moćna Ameriko na šta si spala, danas klećiš pred korona virusima a šta ćeš sutra ako te zadesi nešto još gore i ozbiljnije. Ovo ti je poslenja opomena od onog gore, okreni se sebi i ostavi druge narode i države na miru, neka njima svane bez tvoje pomoći.

Vlado

pre 4 godine

Zna se, da su dve najveće budale na čelu država Tramp i Kim, ali se još ne zna, koje je na prvom mestu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija