• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/BBC

16.04.2020

14:40

AGONIJI NEMA KRAJA! Evropu bi mogao da pogodi i ČETVRTI talas epidemije, EVO ODAKLE ĆE UDARITI!

Vesti

AGONIJI NEMA KRAJA! Evropu bi mogao da pogodi i ČETVRTI talas epidemije, EVO ODAKLE ĆE UDARITI!

Podeli vest

Dok je svet zabrinut zbog drugog, a sad već i trećeg talasa pandemije koronavirusa, direktor Centra za javno zdravlje i ljudska prava Svetske zdravstvene organizacije, profesor Lorens Gostin, upozorio je da bi Ameriku i Evropu mogla da pogode čak četiri talasa, ako se virusu dozvoli da pohara Afriku

Profesor Lorens Gostin, direktor Centra za javno zdravlje i ljudska prava pri SZO, naveo je da ukoliko epidemija bude "van kontrole" u afričkim zemljama, Evropa i SAD mi mogle da vide treći, čak i četvrti talas bolesti.

Govoreći za BBC Radio 4 u sredu, profesor Gostin je rekao da će Covid-19 da maršira podsaharskom Afrikom, a možda i Indijom kao "lavina".

Čak i ako SAD i Evropa budu na putu da zauzdaju epidemiju, ako Covid bude harao drugim delovima sveta, u ovom povezanom društvu u kom živimo, vratiće se u Evropu i SAD. Zapravo, mogu da predvidim da ako stvar izmakne kontroli u zemljama sa niskim prihodima videćemo u SAD i Evropi drugi, treći talas, pa čak i četvrti. Tako da smo zaista bezbedni samo onoliko koliko i najslabija karika u globalnom lancu - rekao je on.

Foto: Fotoilustracija/Tanjug

U Africi je zabeleženo 16.000 slučajeva koronavirusa, a umrlo je 876 ljudi.

Zdravstveni zvaničnici navode da je Afrika nekoliko nedelja iza Amerike i Evrope, ali da porast broja zaraženih liči na slučaj Evrope.

Skoro 20 evropskih i afričkih lidera pozvalo je na međunarodnu pomoć kako bi se Afrika odbranila od pošasti, tražeći od Svetske banke i MMF-a dodatne resurse.

Najviše slučajeva u Africi imaju Alžir, Egipat i Južnoafrička Republika sa preko 2.000 obolelih. Više od 1.000 ima i Maroko.

 

 

Sukob Amerike sa SZO

Gostin se takođe osvrnuo na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da zamrzne finansiranje SZO, ukazujući da bi to moglo imati “katastrofalne globalne posledice”.

- Veoma je zabrinjavajuće i uznemirujuće što u usred pandemije kakva se javlja jednom u sto godina, sa desetinama hiljada ljudi koji umiru širom sveta, dolazi do povlačenja finansiranja SZO ili bar ograničavanja – dodao je Gostin.

SAD su najveći pojedinačni donator SZO. Između 2018-2019. izdvojile su za međunarodnu organizaciju oko 893 miliona dolara, što je činilo oko 15 odsto ukupnog budžeta SZO za taj period.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija