• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.S.

21.04.2020

09:50

ŠTA ĆE SE DESITI AKO KIM DŽONG UN UMRE?! Zapadni stručnjaci predviđaju haos i humanitarnu katastrofu!

Vesti

ŠTA ĆE SE DESITI AKO KIM DŽONG UN UMRE?! Zapadni stručnjaci predviđaju haos i humanitarnu katastrofu!

Podeli vest

Iznenadna smrt Kim Džong Una bi mogla da destabilizuje region, stvorile bi se ogromne kolone izbeglica i primorale Ameriku, Južnu Koreju, ali i neke regionalne zemlje da reaguju, pišu stručnjaci iz Militari Tajmsa povodom vesti da se Kim nalazi u teškom stanju u bolnici.

Naime, sve je pokrenuo izveštaj Si-En-En-a u kojem tvrde da se Kim Džong Un nakon operacije nalazi u "smrtnoj opasnosti". Sa druge strane, novinska agencja "lonhap" koju finansira Južna Koreja tvrdi da nema neuobičajnih znakova nakon operacija, kao i da se Kim dobro oseća i oporavlja.

Iako nije u smrtnoj opasnosti, Kim ima zdravstvenih problema i njegov spor povratak na scenu mogao bi da stvori nemire, kažu stručnjaci.

- Bez imenovanog naslednika, može da nastane "haos, ljudska patnja, nestabilnost" - rekao je penzionisani general-potpukovnik Čun In Bum, bivši šef snaga za specijalne operacije Južne Koreje, za "Militari Tajms".

- To je loša vest za sve. - zaključuje general.

Dejvid Makvel, stalni stručni saradnik Fonda za odbranu demokratije, koji iza sebe ima dve decenije vojne službe u Aziji, tvrdi  da bi američke i južnokorejske vojne akcije učinile da intervencije u Avganistanu i Iraku izgledaju benigno.

Foto: Twitter printscreen

Kao i general Čun, penzionisani pukovnik specijalnih snaga Makvel tvrdi da bi bez imenovanog naslednika Kim Džong Una nastao potpuni haos u Severnoj koreji. 

- Nije poznato da li je Kim Džong Un odredio naslednika - rekao je Maksvel.

- Možemo nagađati da je možda njegova sestra Kim Lo Džong određena za njegovu naslednicu na osnovu nedavne promocije i činjenice da je počela da daje zvanične izjave u njegovo ime početkom prošlog meseca.

Ali nepoznato je, rekao je Makvel, da li bi žena, uprkos tome što je deo krvne linije, mogla da postane vođa režima porodice Kim.

- Ono što bi se desilo je potpuna neizvesnost sa puno loših mogućih ishoda za koje Južna Koreja i Sjedinjene Države moraju biti spremne - rekao je Makvel i dodao da su vojni planeri, uključujući i njega, odavno informisali visoke službenike o posledicama Kimovog iznenadnog "odlaska".

Postoji i faktor "humanitarne katastrofe" koja bi se desila u Severnoj Koreji - rekao je Makvel, dodajući da bi ga stanje sa koronavirusom samo uvećale.

- Južna Koreja, Kina i Japan bi se morale suočiti sa potencijalnim velikim izbegličkim tokovima - rekao je, dodajući da bi se "Jedinice Narodne armije Severne Koreje nadmetale za resurse i preuzimanje vlasti, što bi dovelo do unutrašnjih sukoba i pokrenulo građanski rat".

Foto: Tanjug/AP

Ali i pored svih okolnosti, to ne bi poremetilo spremnost Severne Koreje da se svim sredstvima suprotstavi eventualnom napadu od spolja.

- Budući da je Severna Koreja gerilska dinastija izgrađena na mitu o partizanskom ratu protiv Japana, moglo bi se očekivati da bi se veći broj vojnika (1,2 miliona aktivnih i 6 miliona rezervnih vojnika) suprotstavili bilo kojoj intervenciji koja bi dolazila spolja - tvrdi Makvel. 

Amerika bi morala da bude spremna na sve, uključujući i to da bi Severna Koreja koristila svako oružje za masovno uništenje koje poseduje: nuklearno, hemijsko, biološko.

Za bilo koji scenario, u ovom trenutku Amerika i Južna Koreja nisu spremne. Njihove zajedničke vojne vežbe se nisu pokazale "koherentnim", a ishod bi direktno zavisio od sposobnosti da zajednički deluju.

Bilo kako bilo, na osnovu analize američkih stručnjaka postaje jasno da bi Americi i Južnoj Koreji bilo bolje da se mole za Kimov oporavak, i da bi njegov "iznenadni nestanak" značio katastrofu svetskih razmera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AMatić

pre 4 godine

AMERIKA, SAMO LAŽI, OTIMANJA, UBIJANJA, VREĐANJA, ALI ZATO IM KORONA POMRSILA RAČUNE PA SAD I ZA TO OKRIVLJUJU KINU. ŠTO POSEJEŠ TO I ŽANJEŠ GOSPODINE TRAMP.

Grada

pre 3 godine

Zasrto polazite od najgoreg scenarija. Dajte im normalnu hranu i obecajte tesnu ekonomsku saradnju sa Juznom Korejom. Ovo je prilika da se talas besmislenosti i jednoumlja jednostavno promeni u Severnoj Koreji. Naravno svi oni na pozicijama su imali privilegije, ali te privilagije su bile jadnije od prosecnog zivota u Juznoj Koreji. Pri tome njihova kineska braca treba da pronadju drugi nacin konfrontacije sa SAD.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija