• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug, BBC

25.04.2020

09:31 >> 09:35

BESNI RAT KINE I EU! Kinezi odbili međunarodnu istragu, LJUTI NA EVROPU I SAD zbog širenja dezinformacija

Vesti

BESNI RAT KINE I EU! Kinezi odbili međunarodnu istragu, LJUTI NA EVROPU I SAD zbog širenja dezinformacija

Podeli vest

Kina će tražiti da se blokira izveštaj EU u kome se tvrdi da je zvanični Peking širio dezinformacije o izbijanju epidemije novog korona virusa, saznaje Rojters iz nezavisna izvora.

Uz neke korekcije evropski izveštaj, koji je trebalo da bude objavljen 21. aprila, u nešto blažoj formi ipak je objavljen tek juče, kako se međunarodni odnosi ne bi dodatno degradirali tokom pandemije, navodi agencija.

Ni kineska diplomatska misija pri EU ni ministarstvo inostranih poslova u Pekingu nisu odmah komentarisali izveštaj, ali je jedan visoki kineski zvaničnik kontaktirao misiju EU u Pekingu i upozorio da će, "ukoliko izveštaj u najavljenoj formi bude objavljen", to loše uticati na saradnju i da će "veoma razljutiti" kinesku stranu.

Diplomata Kine u Velikoj Britaniji Čen Ven rekla je za Bi-Bi-Si (BBC) da su takvi zahtevi "politički motivisani" i da bi njihovo ispunjenje skrenulo "ne samo pažnju nego i resurse" Kine s borbe protiv koronavirusa.

"To je politički motivisana inicijativa, mislim da niko ne može da pristane na to. To nikom ne bi donelo ništa dobro", kazala je Čen.

Ona je navela da ima puno glasina o poreklu koronavirusa, i ocenila da su takve dezinformacije opasne.

CEO SVET STREPI OD OVIH BROJKI! NOVI VUHAN U KINI?! GRAD OD 10.000.000 U KARANTINU zbog novih slučajeva korone!

Gotovo od početka epidemije postoje pozivi da se međunarodnim istražiteljima omogući ulazak u Kinu da utvrde kako je počela zaraza koronavirusom.

Informacija o poreklu novog koronavirusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi da pomogne zemljama koje se bore protiv bolesti Kovid-19, navodi BBC.

Pretpostavlja se da je zaraza koronavirusom potekla s pijace iz kineskog grada Vuhana na kojoj se prodaju razne životinje.

EU je nedavno optužila Kinu, i u još većoj meri Rusiju, za širenje dezinformacija o zdravstvenoj krizi izazvanoj širenjem virusa.

Predsednik SAD Donald Tramp često napada Kinu zbog njenog odnosa prema epidemiji koronavirusa, dok je savezna američka država Misuri tužila kinesku vladu, optuživši je da je premalo učinila na sprečavanju širenja virusa.

Naučnici uglavnom odbacuju spekulaciju da je koronavirus napravljen u laboratoriji instituta za virologiju u Vuhanu.

Na prvoj strani internog izveštaja koji je podeljen vladama zemalja članica EU kaže se da "...Kina nastavlja da sprovodi globalnu kampanju dezinformisanja kako bi izbegla odgovornost za širenje korona virusa i poboljšala svoj međunarodni imidž", navodi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vujke

pre 4 godine

Ma šta se ljute, usrali su, raširili infekciju, proizveli virus, krili informacije o epidemiji, sada neka i odgovaraju... nego neće da plaćaju otštete a hteli su da kupuju jeftino evropske firme kad su im pale akcije zbog korone...ali najdrže mi je što ih i Rusi napadaju zbog toga

Istina

pre 4 godine

SAD i EU treba da su ljuti na sebe same zbog svoje nesposobnosti da zaštite svoje građane od korone, a ne na Kinu! Pa dok se Kina borila protiv korone oni su se sprdali sa mukom koja je Kinu zadesila, misleći da je to tako daleko od njih

Vid

pre 4 godine

Bravo konezi.Terajte ove manipulatore i pljačkaše koji bi hteli da ovu nesreću iskoriste za pljačku všeg naroda.Zapitajte se da li su oni preko svojih učesnika na skupovima upravo u Vuhanu pre epidemije posejali ovaj virus a ne šišmiši.

Djovani

pre 4 godine

Dokle vise Nato Lazi,imate pocinioca Korone Virusa zlocince Covecanstva Bil Gejts i Sateliti koji se bas sad pustaju u zemljinoj orbiti sto je i najveci dokaz Bioloskog Rata.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija