• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/istramet.hr

25.04.2020

14:19

OBJEKTI NA NEBU TOKOM POLICIJSKOG ČASA OTKRILI MRAČAN SCENARIO! Sprema nam se katastrofa i ona će doći iz Zemljine orbite! (VIDEO)

Vesti

OBJEKTI NA NEBU TOKOM POLICIJSKOG ČASA OTKRILI MRAČAN SCENARIO! Sprema nam se katastrofa i ona će doći iz Zemljine orbite! (VIDEO)

Podeli vest

Proteklih dana na nebu smo mogli da primetimo nešto što su mnogi nazvali neidentifikovanim letećim objektima, a utvrđeno je da se radi o satelitima Starlink koji su bili vidljivi kao nanizane sjajne tačkice, piše portal IstraIN

Voditelj Astronomskog udruženja Vidulini, Marino Tumpić, pojasnio je kako je u više navrata bilo moguće videti satelite iz spomenute serije.

“To su sateliti koje proizvodi i lansira Space X, američka privatna kompanija Elona Maska. Namera je da se uspostavi globalni internet, iz svemira, i to ne u visokoj Zemljinoj orbiti na 36.000 kilometara daleko od nas, kao što je to bio slučaj do sada, već su četiri stotine satelita mase tristotinak kilograma u niskoj Zemljinoj orbiti. Na sam Dan planete Zemlje sa Floride su lansirali još 60”, rekao je Tumpić.

Najlakše ih je videti uveče i ujutru, a vide se kao desetak ili dvadesetak, pa i do više desetina satelita, koji, s razmakom od par minuta jedan za drugim, prolaze nebom. Projekat se, kaže Tumpić, rodio pre desetak godina, a sama ideja je još starija i seže u pedesete godine prošlog veka.

 

 

Međutim, Maskov Space X je pre 5 godina počeo da radi serijsku proizvodnju od nekoliko desetina hiljada letelica za lansiranje u orbitu oko Zemlje. To se nikad dosad nije dogodilo u istoriji  ljudskog roda i to svega na 100 do 200 kilometara od orbite do 400 kilometara gde borave astronauti na međunarodnoj svemirskoj postaji.

“Mislim da smo kao društvo zakazali i zažmurili, a sad svi vidimo da je naše nebo okupirano letećim svetlim tačkicama kojih trenutno ima svega nešto više od 400, ali kada bude lansirano svih nekoliko stotina desetaka hiljada letelica, mi ćemo skoro pa celu noć, a leti i celu noć, imati doslovce jednu mrežu na nebu koja će potpuno zaseniti zvezde. Dakle, smeće će nam uništiti zvezdano nebo i napraviti globalnu ekološku katastrofu kakva nije viđena. Ovo je vrlo jak vojno-politički projekat. Cenim da nema smisla praviti pokrivenost internetom na ovaj način, da se ljudima na bilo kojoj tački sveta omogući pristup internetu - ta priča ne drži vodu. Da biste se služili Starlinkovim satelitskim internetom, moraćete da imate drugačiji uređaj, nešto što će vam omogućiti spajanje na drugu frekvenciju. I tako dolazimo do Orvelove 1984. i života pod kupolom. Sprema nam se modifikovani scenario toga. Kada bude lansirano preko 40.000 ovakvih i sličnih satelita, imaćemo iznad Zemlje golim okom vidljiv štit satelita, a poslati sondu u istraživanje bilo koje planete postaće jako teško”, uveren je Tumpić.

 

 

SVETLEĆE LOPTE OPET VEČERAS NA NEBU IZNAD SRBIJE! Građani u šoku posmatraju nebo, a evo o čemu se radi!

Astronomima ovo stvara velike poteškoće u rad i ne samo njima, već i fotografima. Zemaljska astronomija trpeće velike štete. Svemirsko smeće kao opasnost po druge letelice u svemiru ali i po čoveka je nešto što tek dolazi na red, a pitanje je i kako će astronauti odlaziti prema Mesecu.

Pita se Tumpić, na kraju, i koliko će se satelita pokvariti? Pošto se nalaze nisko od Zemlje i nemaju uređaj za samouništenje to će, zaključuje, biti, blago rečeno – katastrofa. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbin sa zapada

pre 3 godine

Kakav glupander ‘strucnjak’. Prvo, vojni, naucni i telekomunikacioni sateliti su u orbiti na 1000km. Starlink sateliti su trenutno na 360km visine i oenju se do 550km (na 36.000km bi bili potpuno beskorisni) To sto sad svetle i sto ih vidimo jer na taj nacin demonstriraju tehnoloski uspeh, (ko kad nasi migovi prolete nasim nebom) (Inace u orbiti trenutno ima preko 8100 aktivnih satelita pa ni jedan ne vidimo) Kad budu operativni naravno da ih necemo videt i da nece smetat ni fotografima i astronomima nikom, jer samo rasipanje energije na ova svetla da bi smo ih mi videli je za kompaniju rasioanje resursa ali dokaz superironosti (ko kad platite reklamu). Bravo za space x, bravo za progres i napredak

Milutin

pre 3 godine

A ako se namerno puste da padnu? Katastrofa bez radijacije!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija