• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

26.04.2020

18:16

JEDAN POTEZ SPREČIO BI KATASTROFU U LOMBARDIJI, ALI... Italijanski virolozi utvrdili KAKO JE SVE KRENULO PO ZLU u ovoj regiji! (VIDEO)

Vesti

JEDAN POTEZ SPREČIO BI KATASTROFU U LOMBARDIJI, ALI... Italijanski virolozi utvrdili KAKO JE SVE KRENULO PO ZLU u ovoj regiji! (VIDEO)

Podeli vest

Italija je imala lošu sreću da bude prva zapadna država koja je stradala od pandemije, a sa ukupno 26.000 smrtnih slučajeva zaostaje za samo SAD u globalnom broju smrti, konstatuje AP

Virolozi i epidemiolozi kažu da će godinama biti proučavano kako je sve krenulo naopako, s obzirom na to kako je epidemija preplavila medicinski sistem koji se smatra jednim od najboljih u Evropi. U susednom Venetu, situacija je bila znatno bolje kontolisana.

Tužioci sada odlučuju hoće li podneti tužbe za stotine mrtvih u staračkim domovima, od kojih mnogi nisu ni uračunati u službenu evidenciju umrlih u Lombardiji koja iznosi 13.269 ljudi.

Prvi slučaj u Italiji zabeležen je 21. februara, u vreme kada je Svetska zdravstvena organizacija još uvek insistirala na tome da se virus može „kontrolisati“ i da nije ni približno tako zarazan kao grip.

Ni posle toga, lekari nisu razumeli neobične načine na koje se Kovid-19 mogao manifestovati, dok stanje nekih pacijenata rapidno pogoršavalo i nisu mogli da dišu sami.

- Postojale su kliničke informacije koje mi nismo imali - rekao je doktor Mauricio Marvisi, pneumolog u privatnoj klinici San Camilo u teško pogođenoj Kremoni. Italija je bila primorana da se oslanja na kućnu negu delom i zbog svog niskog kapaciteta intenzivne nege. Nakon godina smanjenja budžeta, Italija je došla u situaciju da ima 8,6 kreveta na 100.000 ljudi, što je ispod proseka od 15,9 u razvijenim zemljama prema Organizaciji za ekonomsku Saradnju i razvoj.

Oko 20.000 italijanskog medicinskog osoblja je inficirano, a 150 lekara je umrlo.

NE MARE ZA KORONU, ODMAH POJURILI NA PLAŽE! Stanovnici Kalifornije ne slušaju upozorenja, OMAMILO IH LEPO VREME!

Dva dana nakon što je Italija registrovala svoj prvi slučaj u lombardijskom okrugu Lodi, i uvela karantin u 10 gradova, registrovan je još jedan pozitivan slučaj udaljen više od sat vremena vožnje u mestu Alzano u provinciji Bergamo.

Do 2. marta, Vrhovni zdravstveni institut preporučio je da Alzano i obližnji Nembro budu stavljeni u karantin, kao gradovi u Lodiju. Ali vlasti nisu primenile tu preporuku, dozvoljavajucći da se infekcija širi sve dok cela Lombardija nije zatvorena 7. marta.


U Lombardiji živi jedna šestina od 60 miliona stanovnika Italije i najgušsće je naseljena regija, u kojoj se nalaze poslovna prestonica Milano i industrijsko srce zemlje. Lombardija takođe ima više ljudi starijih od 65 godina nego bilo koji drugi region, kao i 20 odsto italijanskih staračkih domova, što je bila demografska bomba za vreme Kovid-19.

- Gledajući unazad, očigledno je da je trebalo da uvedemo potpuni karantin u Lombardiji, svi kod kuće i niko ne izlazi - rekao je Andrea Krisanti, mikrobiolog i virolog koji savetuje regionalnu vladu Veneta. Ali priznao je koliko je to bilo teško s obzirom na ogromnu ulogu Lombardije u italijanskoj ekonomiji.

- Verovatno iz političkih razloga to nije učinjeno - rekao je Krisanti novinarima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bezbroj prvozarazenih

pre 3 godine

poput multilevel trgovine kad se u prvom krugu razvije široka mreza a virus je jos uvek jak da se multiplikuje i sve ide geometrijskom progresijom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija