• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.05.2020

15:43

VAKCINA PROTIV KORONE VEĆ U SEPTEMBRU?! I Fejzer počeo testove na ljudima!

Vesti

VAKCINA PROTIV KORONE VEĆ U SEPTEMBRU?! I Fejzer počeo testove na ljudima!

Podeli vest

Američka farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer) započinje ispitivanja na ljudima moguće vakcine protiv koronavirusa

Kompanija za lekove, zajedno sa nemačkim partnerom, izvodi testove na zdravim dobrovoljcima, piše Njujork tajms. To je jedna od nekoliko kompanija koja je ubrzala pokušaje da pronađe sigurnu, efikasnu vakcinu protiv COVID-19.

Naime, Fajzer i nemačka farmaceutska kompanija BioNTeć, saopštili su da je u ponedeljak u SAD počelo ispitivanje njihove vakcine protiv korona virusna. Ako testovi budu uspešni, vakcina bi mogla biti spremna za upotrebu već u septembru.

Istraživanje je obuhvatilo 12 dobrovoljaca, ali će biti prošireno na 200 učesnika.

ŠOK IZJAVA MINISTRA DAČIĆA! Ako se vakcina pojavi u septembru, GARANTUJEM DA JE OVO SA KORONOM SMIŠLJENO RANIJE!

Dve firme zajednički razvijaju vakcinu na osnovu genetskog materijala poznatog kao RNK, koji nosi uputstva za ćelije kako da stvaraju proteine. Ubrizgavanjem specijalno dizajnirane RNK u telo vakcina bi potencijalno mogla da kaže ćelijama kako da naprave protein korona virusa, a da se osoba ne razboli.

Pošto virus obično koristi ovaj protein kao ključ za otključavanje i zauzimanje ćelija pluća, vakcina bi mogla da trenira zdrav imuni sistem kako da proizvodi antitela za borbu protiv infekcije korona virusom. Prednost ove tehnologije je i u tome što je brža za proizvodnju i ima tendenciju da bude stabilnija od tradicionalnih vakcina, koje koriste oslabljene sojeve virusa.

I neke druge farmaceutske kompanije pokušavaju da primene sličan pristup, a pojedine su pre nekoliko nedelja već počele prvu fazu testiranja na ljudima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija