• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

08.05.2020

10:01

Sakupljanje klikova na priči o prenošenju SARS-CoV-2 putem seksualnog kontakta (ISPRAVKA)

Vesti

Sakupljanje klikova na priči o prenošenju SARS-CoV-2 putem seksualnog kontakta (ISPRAVKA)

Podeli vest

Studija rađena u kineskoj bolnici Shangqiu, pokazala je prisustvo virusa SARS-CoV-2 u spermi pacijenata koji boluju ili su se počeli oporavljati od COVID-19. Prenoseći ovu vijest, neki portali u regiji su izvijestili da je virus pronađen u spermi izliječenih muškaraca, a neki su je čak “interpretirali” kao dokaz da se virus prenosi seksualnim putem

CNN je 7. maja objavio vijest o pronalasku dokaza prisustva virusa SARS-CoV-2 u ljudskoj spermi kod pacijenata koji boluju ili se oporavljaju od COVID-19. Vijest je sljedećeg dana prenio portal Index (hr), te agencija Hina, a zatim i izvjestan broj portala u regiji. U CNN-ovom članku se kaže: 

Novi koronavirus se može zadržati u spermi muškaraca čak i nakon što su se počeli oporavljati, što je otkriće koje otvara mogućnost da se virus može prenositi seksualnim putem, kineski istraživači su rekli u četvrtak [7. maja].
(...)
“Otkrili smo da SARS-CoV-2 može biti prisutan u spermi COVID-19 pacijenata, i SARS-CoV-2 se može uočiti u spermi pacijenata koji se oporavljaju,” napisao je Diangeng Li sa kolegama iz bolnice kineske narodne oslobodilačke vojske u Pekingu. 

(...)
To nije iznenađujuće otkriće. Mnogi virusi mogu živjeti u reproduktivnom traktu muškaraca. Za ebola i zika viruse je otkriveno da se šire spermom, nekad mjesecima nakon što se pacijent muškog spola oporavi.
Još uvijek nije jasno da li se koronavirus može širiti tim putem. Pronalazak dokaza prisutnosti virusa ne znači nužno da je zarazan.
(...)
“Ako se dokaže da se SARS-CoV-2 može prenositi seksualnim putem u budućim studijama, prenos seksualnim putem bi mogao biti od ključnog značaja za prevenciju prenosa,” napisao je tim.
“Apstinencija ili upotreba kondoma bi se mogli smatrati preventivnim mjerama za ove pacijente.

Studija na koju se poziva CNN-ov članak (Clinical Characteristics and Results of Semen Tests Among Men With Coronavirus Disease 2019 - Kliničke karakteristike i rezultati testova sperme među muškarcima sa COVID-19) rađena je na pacijentima u opštinskoj bolnici u kineskom gradu Shangqiu, kojima je potvrđen COVID-19 između 26. januara i 16. februara 2020. godine.

Kako piše Forbes u članku od 10. maja, istraživači nisu nastavili rad s pacijentima nakon završene studije, te nisu istražili koliko dugo se virus zadržava u spermi i da li ima potvrđenih slučajeva prenosa seksualnim putem. Sa druge strane, rezultati studije koja je rađena na 36 pacijenata u Wuhanu (No evidence of SARS-CoV-2 in semen of males recovering from COVID-19) i koja je objavljena 17. aprila, nije pronašla virus u spermi pacijenata 36 dana nakon njihovog oporavka. 

SARS-CoV-2 je još uvijek relativno nov virus, te se načini njegovog prenošenja još uvijek istražuju. Prenošenje seksualnim putem, odnosno putem sperme, još uvijek nije dokazano. To su naveli i sami/e autori/ke studije iz Shangqija su, kako je i navedeno u članku koji je objavila Hina.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na svojoj stranici, koja je ažurirana 12. maja, daju sljedeće informacije o načinima prenošenja virusa putem tjelesnih tečnosti:

SARS-CoV-2 ribonukleidna kiselina [RNK] je uočena u uzorcima iz gornjeg i donjeg dišnog trakta, a SARS-CoV-2 virus je izolovan iz uzoraka iz gornjeg dišnog trakta i iz tekućine upotrijebljene za bronhoalveolarno ispiranje.

SARS-CoV-2 RNK je uočena u uzorcima krvi i stolice, a SARS-CoV-2 virus je izolovan u ćelijskoj kulturi iz stolice nekih pacijenata, uključujući jednog pacijenta sa upalom pluća 15 dana nakon pojavljivanja simptoma.

Trajanje prisustva SARS-CoV-2 RNK u uzorcima iz gornjeg i donjeg dišnog trakta i u uzorcima nepovezanim s plućima još uvijek nije poznato, ali može biti nekoliko sedmica ili diže.

Trajanje od nekoliko sedmica ili duže je primjećeno u slučajevima MERS-CoV ili SARS-CoV infekcija.

Virus SARS-CoV, zarazan i sposoban za reprodukciju, bio je izolovan iz uzoraka uzetih iz dišnog trakta, krvi i stolice. Za razliku od toga, zarazan i reproduktivan virus MERS-CoV je bio izolovan samo iz uzoraka uzetih iz dišnog trakta.

Još uvijek je nepoznato da li druge, ne-respiratorne tjelesne tečnosti zaražene osobe, uključujući povraćku, urin, majčino mlijeko ili spermu, mogu sadržavati SARS-CoV-2 koji je sposoban za reprodukciju i zarazan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija