• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

12.05.2020

20:50

SVET NA RUBU VELIKOG "GASNOG RATA", SRBIJA U PROBLEMU?! "Turski tok" u opasnosti, a taman smo POMISLILI DA JE STVAR ZAVRŠENA?!

Fudbal

SVET NA RUBU VELIKOG "GASNOG RATA", SRBIJA U PROBLEMU?! "Turski tok" u opasnosti, a taman smo POMISLILI DA JE STVAR ZAVRŠENA?!

Podeli vest

Katar, koji je glavni isporučilac tečnog prirodnog gasa u svetu, može pokrenuti veliki gasni rat zbog sniženja cene sirovina, usled pada potražnje zbog virusa korona i rasta svetskih zaliha nakon tople zime, piše "Blumberg".

Veliki "gasni rat" bio bi ozbiljna opasnost po Srbiju u Turski tok koji je u našoj zemlji gotovo završen. Ostaje samo da još Bugari odrade svoj deo gasovoda i "energent može da poteče kroz cevi".

Kako navodi Blumberg, nakon što je korona virus pogodio kupce gasa iz Azije, a zatim i iz Evrope, gde je Kraljevina preusmerila svoje sirovine, Doha se našla pred teškim izborom: smanjiti proizvodnju ili smanjiti cenu sirovina radi održavanja potražnje.

"Smanjenje proizvodnje će udariti na prihode Katara. Osim toga, to će dati mogućnost Australiji da oduzme Dohi njenu nacionalnu gordost - status glavnog svetskog isporučioca tečnog gasa", navodi "Blumberg".

Kako ocenjuje, ako Katar donese odluku da smanji cenu sirovina radi povećanja potražnje i pokrene rat cenama, to može dovesti do toga da proizvodnja gasa bude neprofitabilna, čak i za svetske proizvođače sa niskim troškovima proizvodnje, prenosi Sputnjik.

U doglednoj budućnosti cena gasa može postati i negativna, kako je to već bilo sa naftom u aprilu ove godine.

"Katar očekuje siguran poraz, bez obzira na strategiju koju izaberu vlasti zemlje", navodi agencija.

Kako ocenjuje, nakon povećanja potražnje za gasom u Aziji, kompanija "Katar petroleum" više neće slati tečni gas u Evropu, s tim da taj proces može trajati više meseci.

Velika ponuda na svetskom tržištu tečnog prirodnog gasa može ostati na snazi do 2025. godine, smatraju u Međunarodnom gasnom savezu.

Države-proizvođači gasa u budućnosti bi mogle da formiraju kartel sličan naftnoj organizaciji OPEK, kako bi se regulisalo tržište, navodi "Blumberg".

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija