• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

16.05.2020

20:34

TRAMP SE PRERAČUNAO, SLEDI ODMAZDA PEKINGA! KINA ĆE UDARITI NA BOING, APPLE, CISCO, QUALCOMM... Napad na Huavej se...

Vesti

TRAMP SE PRERAČUNAO, SLEDI ODMAZDA PEKINGA! KINA ĆE UDARITI NA BOING, APPLE, CISCO, QUALCOMM... Napad na Huavej se...

Podeli vest

Kina je, kako se izveštava, odabrala američke ciljeve kako bi uzvratila na nova ograničenja zbog napada Vašingtona na Huawei, koji SAD pokušavaju da odseku od globalnih isporuka poluprovodnika

Dok tenzije i dalje eskaliraju između dve najveće svetske ekonomije, američko ministarstvo trgovine objavilo je u petak da menja dopunu pravila o izvozu i entitetske liste kako bi "usko i strateški ciljalo Huaweijevu nabavku poluprovodnika koji su direktan proizvod određenih američkih softvera i tehnologija."

Kineski državni mediji brzo su reagovali na nova ograničenja ključnih tehnoloških snabdevanja za domaće kompanije. Prema Global Timesu, Peking je spreman da američke kompanije stavi na takozvanu "nepouzdanu entitetsku listu", kao i da pokrene istragu protiv Qualcomm-a, Cisco-a i Apple-a na osnovu mera za reviziju kibernetičke sigurnosti i antimonopolskog zakona. Izveštaj dodaje da se firme mogu suočiti sa određenim ograničenjima, ne razrađujući stepen mera.

Pored toga, Kina može obustaviti kupovinu aviona Boing, što bi bio veliki udarac avio kompaniji, jer se suočava sa ogromnim gubicima zbog krize koronavirusa.

Poslednja ograničenja od strane Ministarstva trgovine SAD zahtevaju od stranih proizvođača poluprovodnika koji koriste američki softver i tehnologiju da dobiju licencu od američkih zvaničnika pre slanja proizvoda u Huawei. U isto vreme, zabrana cilja i čipove dizajnirane za Huawei, za koje je potrebna slična licenca.

Huawei je već dugo na meti SAD zbog navodnih veza sa kineskom vladom, što je ta kompanija više puta negirala. Vašington je kompaniju smatrao pretnjom nacionalnoj sigurnosti i nagovarao je svoje saveznike da odustanu od Huawei tehnologije, pogotovo kada je riječ o 5G mrežama. 

Prošle godine je Trampova administracija zabranila američkim kompanijama da posluju s Huawei-jem, ali od tada daje privremene licence za olakšavanje podrške postojećem hardveru sa ažuriranjima softvera.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija