• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.05.2020

11:35

SAUDIJCI KIDNAPUJE DECU OBAVEŠTAJACA! Otkriveno kako se državna bezbednost obračunava sa prebezima! (FOTO)

Vesti

SAUDIJCI KIDNAPUJE DECU OBAVEŠTAJACA! Otkriveno kako se državna bezbednost obračunava sa prebezima! (FOTO)

Podeli vest

Porodica Saada Al Džabrija, nekadašnjeg visoko pozicioniranog obaveštajnog oficira Saudijske Arabije koji je godinama bio glavni posrednik u saradnji sa britanskim MI6 i drugim obaveštajnim službama zapadnih zemalja, sada se u svojoj zemlji suočava sa progonom, tvrde nekadašnji obaveštajci zapadnih zemalja

Al Džabri, koji je svojevremeno učestvovao u sprečavanju terorističke akcije Al Kaide čiji je cilj bio obaranje jednog putničkog aviona iznad Čikaga, pre tri godine je pobegao uoči čistke koju je sproveo princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman, praktično najmoćniji čovek u Saudijskoj Arabiji.

Prema rečima njegovog najstarijeg sina, Kalida Al Džabrija, sa kojim on danas živi u Kanadi, dvoje dece ovog obaveštajca koja su ostala u Saudijskoj Arabiji sada su taoci tamošnjih vlasti.

U izjavi za BBC, Kalid Al Džabri je rekao da su njegov brat Omar i sestra Sara, stari 21 odnosno 20 godina, kidnapovani u zoru 16. marta pošto su ih je kreveta izvuklo oko 50 pripadnika saudijske službe državne bezbednosti, koji su, kako kaže, došli u 20 automobila.

Dom ove porodice u Rijadu je pretresen, memorijske kartice sistema za video nadzor oduzete, a brat i sestra su odvedeni u pritvorski centar i nije im dozvoljeno da komuniciraju sa bilo kime.

Protiv njih nisu podignute optužnice, niti je za njihovo hapšenje porodici dato bilo kakvo obrazloženje, tvrdi Kalid Al Džabri.

- Ne znamo ni da li su živi ili mrtvi - kaže on.

Kalid Al Džabri ipak smatra da saudijske vlasti otmicom žele da privole njegovog oca da se vrati i zemlju, gde ga, kako strahuje, čekaju hapšenje i zatvor.

- Mogu da izmisle kakve god hoće laži o njemu, ali je on nevin - kaže Kalid Al Džabri za BBC, koji nije uspeo da dobije komentar saudijskih vlasti o ovom slučaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija