• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

18.06.2020

18:36

ŠOK OTKRIĆE! TRAMPA PRISLUŠKIVALI  UZ POMOĆ SIJALICE! Ako je predsednik SAD nemoćan da spreči ovako nešto, ŠTA DA OČEKUJU...

Vesti

ŠOK OTKRIĆE! TRAMPA PRISLUŠKIVALI UZ POMOĆ SIJALICE! Ako je predsednik SAD nemoćan da spreči ovako nešto, ŠTA DA OČEKUJU...

Podeli vest

Ranija studija otkrila je kako hakovati Amazon Aleksu i Aplovu Siri, ali ovo je prvi put da je pokazano da hakeri mogu pretvoriti zvuk u stvarnom vremenu bez korištenja spoljnih izvora, poput stranog softvera

Istraživanje koji su uradili u izraelskom Univerzitetu  u Negevu i Naučom institutu Vajsman otkrili su da hakeri mogu koristiti inovativnu tehniku za prisluškivanje privatnih razgovora praćenjem vibracija u sijalici (žarulji).

Tehnika koju istraživači nazivaju "Lamphone" deluje presretanjem vibracija u sijalicama proizvedenim promjenom pritiska vazduha, koji je stvoren zvukom. Istraživači koji su snimili vibracije i pretvorili ih u zvuk tvrde da su mogli slušati razgovore s udaljenosti do 25 metara.

- Pokazujemo kako se fluktuacije pritiska vazduha na površini viseće sijalice (žarulje), zbog kojih ona vrlo malo vibrira, mogu iskoristiti prisluškivači, kako bi prisluškivali govor i pevanje, pasivno, izvana i u stvarnom vremenu - navodi se u radu.

Tehnika se oslanja na tri tehnologije, teleskop, koji je u vidno polje postavljen na viseću sijalicu iz daljine, elektro-optički senzor, postavljen na vrh teleskopa i sistem za povratka zvuka koji će snimiti zvuk i obraditi ga.

KOMŠIJE, A DA MALO OČISTITE SVOJE DVORIŠTE! Sramna izjava Andreja Plenkovića: SRBI SU UNELI KORONAVIRUS U HRVATSKU!

Kad se u sobi odvija razgovor, zvuk stvara fluktuacije u pritsku vazduha na površini mehura, što prouzrokuje vibracije; analogni elektro-optički senzor zatim tu vibraciju beleži kao optički signal i obrađuje je koristeći algoritam "zvučnog oporavka".

- Mi ocjenjujemo performanse Lamphonea u stvarnom okruženju i pokazujemo da Lamphone može biti korišćen za prisluškivanje ljudskog govora (koji se može točno identifikovati pomoću Google Cloud Speech API-ja) i pevanja (koje Shazam i SoundHound mogu tačno prepoznati) s mosta, koji je smešten na 25 metara udaljenosti od ciljane prostorije u kojoj se nalazi viseća žarulja", kažu autori studije.

U jednom testu istraživači su mogli jasno "uhvatiti" unapred snimljeni govor američkog predsednika Donalda Trampa. U drugom su videli može li tehnika uhvatiti zvuk koji u sebi nema govor. To su ispitali slušajući poznatu pesmu Beatlesa "Let It Be".

BOLTONOVA KNJIGA NIJE JEDINI TRAMPOV PROBLEM! I rođaka predsednika SAD se latila pera, TVRDI DA ĆE OTKRITI SVE NJEGOVE MRAČNE TAJNE!

Budući da Lamphone zahteva svetlosne vibracije za snimanje zvuka, potrebno je da unutar 25 metara bude "direktno otvoren vidik" prema sijalici (žarulji). Bez obzira na to, rečeno je kako bi upotreba teleskopa različitog promera leće mogla omogućiti da ova tehnika funkcioniše iz daljine.

Foto: Pixabay

Ipak, jedan od načina za suzbijanje napada putem Lamphona bilo bi korištenje slabijih sijalica, koje emitiju manje svetla, kako bi se ograničio proces zarobljavanja svetlosti od strane senzora, navodi se u izveštaju. Druga metoda je redukcija vibracija uz pomoć teže sijalice (žarulje).

- Postoji manje vibracija kod težih sijalica (žarulja) kao reakcija na pritisak vazduha s površine sijalice. Ovo će od prisluškivača zahtevati korišćenje bolje opreme (npr. osetljiviji ADC, teleskop s većim promerom objektiva itd.) kako bi mogli uhvatiti zvuk - zaključuju istraživači.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pejapeja

pre 3 godine

To se koristilo pre 50 godina.Toliko je otprilike i ves stara.Potcenjivati USA u ovoj oblasti i verovati da se Tramp ili bilo kpji pretsednik ovako prisluskuje je neozbiljno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija