• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.06.2020

12:58

TENZIJE U SAD SE NE SMIRUJU! Demonstranti srušili i "obesili" statuu vojnika, napeto pred Trampov miting u Tulsi!

Vesti

TENZIJE U SAD SE NE SMIRUJU! Demonstranti srušili i "obesili" statuu vojnika, napeto pred Trampov miting u Tulsi!

Podeli vest

Demonstranti u američkom gradu Rali, prestonici savezne države Severna Karolina, srušili su dve statue posvećene vojnicima koji su se u vreme američkog građanskog rata (1861-1865) borili na strani poražene Konfederacije, a jednu od njih su čak "obesili" na obližnoj banderi


Pošto je policija sinoć sprečila demonstrante da za rušenje statua upotrebe konopce, oni su se, kada su organi reda napustili mesto događaja, popeli na obelisk čije su statue bile deo i oborili ih kaišem, a potom vukli po ulici.


Prenoseći izveštaje lokalnih medija, AP navodi da je jedna od statua dovučena do zgrade lokalnog suda, a da je druga, sa konopcem oko vrata, "obešena" na jednoj banderi.

Ranije istog dana, stotine demonstranata šetalo je Ralijem i obližnjim Daramom, protestujući protiv policijske brutalnosti i obeležavajući 19. jun, dan kada je 1862. proglašeno oslobađanje crnih robova u SAD.

Tokom demonstracija zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda od strane belog policajca u Mineapolisu, veći broj statua podignutih u čast Konfederacije oštećen srušen je tokom proteklih sedmica u državama na jugu SAD, podseća AP.

Inače, danas Trampove pristalice, ali i protivnici pristižu u velikom broju u grad Tulsu, savezna država Oklahoma, na njegov predizborni miting, izvestio je AP.

Tenzije u Tulsi već rastu, jer se grupa crnih aktivista okupila pored metalne ograde koja potpuno odvaja lokaciju Trampovog mitinga od ostatka grada i ometala trubama Trampove pristalice koje su uzvikivale religiozne poruke.

 

 


Verbalni sukobi između demonstranata koji širom Amerike već četvrtu nedelju protestvuju zbog brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu i Trampovih pristalica počeli su juče tokom obeležavanja Dana rasne emancipacije, koji se slavi kao praznik u čast ukidanja ropstva u SAD.

Trampov miting biće održan samo nekoliko ulica od mesta na kojem se 31. maja i juna 1921. godine dogodio istorijski masakr Afroamerikanaca, jedan od najkrvavijih u američkoj istoriji, zbog čega su aktivisti crnačke zajednice u Tulsi upozorili da bi miting mogao da izazove nasilje.

Vrhovni sud Oklahome juče je odbacio zahtev dvojice građana Tulse da svi koji budu prisustvovali Trampovom mitingu moraju da nose zaštine maske i drže propisanu fizičku razdaljinu u areni u kojoj će događaj biti održan.

U Tulsi je prošle godine podignuta optužnica protiv 18 pripadnika bele rasističke bande Univerzalnog arijevskog bratstva, koji se terete za reketiranje, trgovinu drogom i kidnapovanja koja su rezultirala sa najmanje šest ubistava od 2005. do 2019. godine.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!
Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

18.04.2024

14:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija