• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

08.07.2020

12:36

REVOLUCIONARNO! Prvi HIV+ pacijent IZLEČEN LEKOVIMA, nema ni trunke virusa u sebi!

Vesti

REVOLUCIONARNO! Prvi HIV+ pacijent IZLEČEN LEKOVIMA, nema ni trunke virusa u sebi!

Podeli vest

36-godišnji Brazilac verovatno je postao prvi pacijent na svetu koji se potpuno izlečio od HIV-a nakon terapije snažnim eksperimentalnim "koktelom" antivirusnih lekova

Kako tvrde naučnici sa Univerziteta u Sao Paolu, tokom 66 nedelja lečenja, pacijent više nema tragova infekcije u krvi - ni samog virusa, ni njegovih antitela.

Međutim, rezultati se i dalje smatraju preliminarnim i još uvek se čeka njihova potvrda.

Do sada je prijavljeno da su se samo dva pacijenta u svetu uspešno izlečila od HIV-a, ali su, za razliku od Brazilca, obojica bili izloženi transplataciji koštane srži kao deo antikancerogene terapije.

Jedan je Timoti Braun, poznatiji kao "berlinski pacijent" koji bez HIV-a živi već 10 godina, a drugi je Adam Kastileho "londonski pacijent".

Međutim, u slučaju anonimnog "brazilskog pacijenta" lečenje je potignuto samo uz pomoć lekova, odnosno neinvazivne terapije, prenosi Telegraf.

- Iako se radi o još jednom izolovanom slučaju, ovo je verovatno prvi durogočni izlečeni čovek od HIV-a kojem nije bila potrebna transplatacija koštane srži - ističu naučnici na čelu sa dr Rikardom Dijazom.

 

Univerzitet u San Francisku pak, ističe da je prerano govoriti da li je brazilski pacijent zaista izlečen od HIV-a, ali je naglasio da će i druge nezavisne laboratorije potvrditi nalaze brazilskih istraživača.

Dr Stiv Diks iz SAD kaže da nije do kraja jasno da li je izlečenje zapravo rezultat antivirusnog koktela lekova jer su prethodne studije pokazale da jedan od 20 pacijenata koji započnu tradicionalnu terapiju odmah nakon dijagnostikovanja HIV-a može suzbiti virus toliko da on bude skoro nevidljiv u organizmu, ali ne i potpuno istrebljen.

Brazilskom pacijentu HIV je dijagnostikovan 2012. godine, a posle 2 meseca počeo je da prima terapiju. Međutim, on je 2016. godine sa još nekoliko dobrovoljaca postao deo kliničkog ispitivanja tokom kojeg je uzimao i antivirusni "koktel" lekova. Lečenje je obustavio u amrtu 2019. godine, a od tada analize pokazuju da HIV-a više nema u njegovom organizmu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zavera

pre 3 godine

Hiv se leči terapijama na aparatima za biorezonancu bez ikakvih lekova,potrebno je samo paralerno piti biljne napitke -čajeve za čišćenje krvi ,bubrega i mokraćnih kanala.AIDS je VIRUSNO -OTROVNO zagađenje iz BAKTERIJE a VIRUSE , SVIH VRSTA ,BAKTERIJE SVIH VRSTA i PARAZITE SVIH VRSTA odstranjuje BIOREZONANTSKA TERAPIJA EL. FREKFRENTNIH TALASA. POSLE ČIŠĆENJA OVIM APARATOM NEMA VIŠE AIDSA kao ni drugih teških hroničnih bolesti i PRIČA ZAVRŠENA.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija