• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

12.07.2020

18:28

PAPA POSLAO PORUKU ERDOGANU! Nije više mogao da ćuti zbog Aja Sofije

Vesti

PAPA POSLAO PORUKU ERDOGANU! Nije više mogao da ćuti zbog Aja Sofije

Podeli vest

Papa Franja danas je tokom molitve Anđelus na trgu Svetog Petra u Rimu dodao nedeljnom tekstu kratku frazu pred kraj molitve, prekidajući tako vatikansku tišinu i oglasivši se izjavom: "Moja misao sada ide malo daleko, u Istanbul, mislim na Svetu Sofiju i veoma sam rastužen"

Malo reči ali dovoljnih da zaustave kritike koje su pljuštale od hrišćanskog sveta, od pravoslavnih crkava i od mnogih vernika koji su bili postali dezorijentisani zbog papine tišine.

ERDOGAN ISTERAO SVOJE! Aja Sofija i zvanično postaje džamija!

Hrišćanske crkve koje pripadaju Svetskom savetu crkava, njih 350 iz 110 zemalja, a koje predstavljaju pola milijarde vernika, uputile su jedno vatreno pismo turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u povodu njegove odluke o poništavanju muzejskog statusa Aja Sofije i pretvaranja u džamiju:

"U interesu promovisanja reciprociteta poštovanja, dijaloga i saradnje i na kraju radi izbegavanja da se razvijaju neprijateljstvo i podele, mi hitno upućujemo apel da se ponovo razmotri takva odluka i situacija vrati na prethodni status".

PATRIJARH VARTOLOMEJ: Zaprepašćen sam Erdoganovim stavovima o Aja Sofiji!

Foto: Reuters

Remek delo vizantijske arhitekture i umetnosti, svetske kulturne baštine na listi Unesko, gubi tako muzejski status i neće moći više biti omogućeno posetiocima da ga vidi u svojoj celini. Najverovatnije će panelima biti zaklonjeni mnogi mozaici koji pripadaju hrišćanskoj ikonografiji kao što je veliki Isus Hristos Pantokrator.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Major

pre 3 godine

Sveta Sofija jeste Romejski spomenik kulture, ali pripada i Pravoslavnom i Katolickom svetu jer je izgradjena pre raskola! Zato je Papina opaska neumesna i neadekvatna, nedovoljna i snishodljiva prema agresivnosti |Islamskih velikodostojnika kao sto je Erdogan!

Milovan

pre 3 godine

Мења се однос Срба и Путинове Русије. Овако толерантно понашање према Турској и Ердогану од Руса и Путина се није очекивало. Зар да се у древној православној светињи моле Алаху. Шта би било ако би у свим џанијама широм хришћанске Европе забранило ислабске молитве и указом почели да служимо Литургије и Мисе?! Папа нам је ближи по том питању. Немојмо више нападати папу Фрању.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija