• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

13.07.2020

13:10

AMERI NA PRAGU SRBIJE PRAVE NAJVEĆU AVIO BAZU ZA OBUZDAVANJE RUSIJE! Moskva će odgovoriti, sledi novi rat za Balkan i...

Vesti

AMERI NA PRAGU SRBIJE PRAVE NAJVEĆU AVIO BAZU ZA OBUZDAVANJE RUSIJE! Moskva će odgovoriti, sledi novi rat za Balkan i...

Podeli vest

U okviru novog vojnog budžeta za 2021. godinu Pentagon je zatražio izdvajanje 130,5 miliona dolara za modernizaciju i proširenje aviobaze Kimpija-Turziji u Rumuniji za raspoređivanje većih snaga američkog Ratnog vazduhoplovstva, pokazuje dokument koji razmatra Kongres

Ratna mornarica SAD planira da pretvori ovu bazu u glavno čvorište za operacije u jugoistočnoj Evropi i u regionu Crnog mora.

Rekonstrukcija aviobaze je najveći infrastrukturni projekat Pentagona u inostranstvu u okviru programa „Evropska inicijativa obuzdavanja" koju je u junu 2014. godine usvojila američka administracija radi obuzdavanja Rusije.

Konkretno, na aviabazi Kimpija-Turziji, između ostalog, predviđa se proširenje piste za sletanje teških aviona, izgradnja novih mesta za parkiranje velikog broja lovaca, dodatnih rezervoara za gorivo i skladišta za tehniku i naoružanje. Osim toga, tamo će biti postavljen savremeni sistem za kontrolu vazdušnog prostora i kontrolu letova.

Nakon završetka rekonstrukcije aviobaza će moći da prihvata, privremeno stacionira i kontroliše letove različitih tipova aviona koje poseduju članice NATO-a.

- Aviobaza Kimpija-Turziji je od ključnog značaja za Evropsku komandu i njene vojne komponente reagovanja na promenu situacije u oblasti bezbednosti u Evropi - navodi se u zahtevu američkog vazduhoplovstva za dobijanje sredstava iz budžeta u 2021. godini.

(VIDEO) HAOS U NJUJORKU, PUCNJAVE, PLJAČKE, OTIMAČINA! U TOKU JE PRAVI ULIČNI RAT! Da li je krivac borba za preživljavanje?!

Poslednjih godina Evropska komanda američke vojske ulaže značajna sredstva u modernizaciju aviobaza u Rumuniji, međutim do sada se najviše ulagalo u aviobazu „M. Kogelničanu" kod Konstance.

Foto: pixabay.com

U okviru drugih građevinskih projekata Pentagona koji se finansiraju iz programa „Evropska inicijativa obuzdavanja", vojni budžet za 2021. godinu predviđa i izdvajanje 59 miliona dolara za modernizaciju infrastrukture morske baze u Rotu (Španija) i 36 miliona dolara, odnosno 25 miliona dolara za modernizaciju aviobaze Ramštajn, gde se nalazi američka komanda u Evropi i Špangdalem u Nemačkoj.

SLUČAJ MLADIĆ! ŽRTVENI JARAC ZA RATNE ZLOČINE NATO U JUGOSLAVIJI! Poznati kandaski advokat rasturio laži Haškog suda!

Kako se očekuje, za program „Evropske inicijative obuzdavanja" u američkom budžetu za narednu godinu biće izdvojeno ukupno 3,8 milijardi dolara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

U aviobazi Kimpija-Turziji su i najmanje 35 od 68 nuklearnih bombi B-61 sa varijabilnim punjejnjem od 0.3 to 340 kilotona , koje su bile stacionirane u aviobazi Incirlik, u Turskoj.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija